Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlase 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra otrā apļa trešajā mačā sestdien izbraukumā ar rezultātu 49:63 (11:13, 9:21, 15:18, 14:11) zaudēja Grieķijas valstsvienībai, līdz ar apgrūtinot savas izredzes kvalificēties finālturnīram.

Lai kvalificētos Eiropas čempionāta finālturnīram, Latvijas izlasei kvalifikācijas turnīra pēdējā spēlē savā laukumā obligāti būs jāpieveic Somija, kā arī jācer, ka Itālija savu skatītāju priekšā pārspēs Grieķiju.

Aizvadītajā mačā Latvijas izlases labā 11 punktus guva Zane Tamane, kura izcīnīja arī desmit atlēkušās bumbas, bet pa septiņiem punktiem iekrāja Ieva Krastiņa un Aija Putniņa.

Mača ievadā Latvijas izlase izvirzījās vadībā ar 4:3, taču turpinājumā cīņa bija ļoti līdzīga un pirmajā ceturtdaļā nevienai komandai neizdevās iekrāt lielu pārsvaru. Pēc pirmajām desmit minūtēm latvietes zaudēja ar 11:13, bet otrās ceturtdaļas sākumā Grieķijas basketbolistes veica izrāvienu un pēc nospēlētām piecām minūtēm Latvijai bija desmit punktu deficīts - 15:25. Līdz puslaika izskaņai latvietes pretinieču pārsvaru nesamazināja un pēc pirmajām divām ceturtdaļām Grieķija bija vadībā ar 34:20.

Arī pēc pārtraukuma Grieķijas izlase pakāpeniski audzēja pārsvaru, kas trešās ceturtdaļas vidū sasniedza jau 20 punktu atzīmi - 45:25. Mača turpinājumā latvietēm neizdevās būtiski pietuvoties un pirms spēles pēdējām desmit minūtēm Latvijas izlase zaudēja ar 35:52. Ceturtajā ceturtdaļā cīņa bija mazrezultatīva, līdz ar to Latvijas basketbolistēm neizdevās lauzt spēli un nācās samierināties ar zaudējumu, kas var ietekmēt Latvijas izlases izredzes iekļūt Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Abu komandu pirmā apļa spēlē Latvijas izlase pieveica pretinieces savā laukumā ar rezultātu 63:46.

Pārējos pirmā apļa mačos Latvijas valstsvienība ar 71:52 savā laukumā pieveica Itāliju, ar 95:60 izbraukumā sagrāba Luksemburgu un ar 62:65 viesos zaudēja Somijas izlasei.

Savukārt otrā apļa pirmajā cīņā Latvija ar 57:60 izbraukumā piekāpās Itālijai, bet pēc tam savā laukumā ar 70:44 pārliecinoši uzvarēja Luksemburgas izlasi.

E grupas kopvērtējumā pašlaik četras uzvaras piecās spēlēs ir Itālijai, Grieķijas izlase sešās cīņās iekrājusi četrus panākumus, Latvijas kontā četras uzvaras septiņos mačos, Somijas valstsvienība tikusi pie trim panākumiem sešās spēlēs, bet Luksemburga piedzīvojusi zaudējumus visās sešās aizvadītajās spēlēs.

Kvalifikācijas turnīra pēdējā mačā Latvijas izlase 11.jūlijā uzņems Somiju.

2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīram, kas notiks Francijā, kvalificēsies grupas divas labākās komandas.

Kā ziņots, iepriekš no Latvijas izlases sastāva tika atskaitītas Zane Jākobsone, Baiba Eglīte un traumas dēļ arī Aija Brumermane, bet viņām visām jābūt gatavām arī kvalifikācijas cikla laikā nepieciešamības gadījumā atkal pievienoties Latvijas izlasei.

Gatavojoties kvalifikācijas turnīram, Latvijas izlase uzvarēja tikai vienā no astoņām pārbaudes spēlēm, bet visi mači noslēdzās ļoti sīvā cīņā.

2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, kurā startēs 16 komandas, automātiski iekļuvušas Krievijas, Turcijas, Čehijas, Horvātijas un Lielbritānijas izlases, kā arī Francija, kas ir sacensību mājiniece.

25 atlikušās komandas sadalītas piecās grupās, pa piecām vienībām katrā.

Latvijas izlase piedalījusies iepriekšējos četros Eiropas čempionātos. Pēc pērn notikušā finālturnīra, kurā latvietes palika astotajā pozīcijā, karjeru valstsvienībā noslēdza Gunta Baško un Ieva Kubliņa. Tāpat šogad izlasei traumu dēļ nevar palīdzēt Anete Jēkabsone-Žogota un Elīna Babkina.

Jau vēstīts, ka par Latvijas izlases galveno treneri pagājušā gada decembrī tika apstiprināts Aigars Nerips. Pagājušā gada Eiropas čempionātā Latvijas valstsvienību vadīja grieķu speciālists Georgs Dikeulaks, kurš amatā stājās 2010.gadā, nomainot Ainaru Zvirgzdiņu. Sacensībās Latvija ierindojās astotajā vietā, bet Dikeulaks no amata atkāpās, kaut viņam līgums tāpat būtu beidzies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!