Foto: F64
Latvijas vīriešu basketbola izlase trešajā 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačā svētdien ar rezultātu 88:65 (20:16, 16:19, 29:18, 23:12) savā laukumā pārliecinoši pieveica Rumānijas valstsvienību, pretiniekus salaužot otrajā puslaikā.

Līdz ar to atlases turnīra pirmo apli Latvija noslēgusi ar trim uzvarām trijos mačos, sperot platu soli pretim finālturnīram.

Rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 17 punktiem bija Jānis Blūms, viņam ar 12 punktiem un sešām rezultatīvām piespēlēm piebalsoja Jānis Strēlnieks, 11 punktus iemeta Rolands Freimanis, bet Mareks Mejeris savāca desmit punktus un piecas atlēkušās bumbas.

Tikmēr rumāņiem ar 17 punktiem atzīmējās Vlads Moldoveanu.

Kaut Rumānija centās radīt augstu intensitāti aizsardzībā, apgrūtinot Latvijas uzbrukumu, pāris viesu kļūdas cīņas sākumā ļāva Latvijai iegūt nelielu pārsvaru. Vadību pirmajās desmit minūtēs mājinieki neatdeva, pēc desmit spēlētām minūtēm viņi bija vadībā vien ar 20:16.

Otrās ceturtdaļas sākumā Rumānija panāca izlīdzinājumu 20:20, tomēr turpinājumā Latvija atkal atguva vadību. Rumāņi turpināja aktīvi cīnīties aizsardzībā, neļaujot mājiniekiem iegūt stabilu pārsvaru, un pēc pirmā puslaika Latvija atradās priekšā vien ar 36:35.

Otrā puslaika ievadā rumāņu līderis Moldoveanu realizēja tālmetienu un viesi pirmoreiz cīņā pārņēma vadību. Tomēr šajā brīdī iniciatīvu uzņēmās Jānis Blūms, kurš sešās ar pusi minūtēs guva desmit punktus, realizējot arī trīs tālmetienus, Latvijai iegūstot desmit un arī vairāk punktu pārsvaru - 56:42. Uz šādu Latvijas pārsvaru Rumānija atbildēja ar izrāvienu 9:2, tomēr trešo ceturtdaļu Latvija noslēdza ar Rolanda Freimaņa precīzu tālmetienu un 65:53 savā labā.

Izšķirošo desmitminūti Latvija iesāka ar pirmajiem sešiem punktiem, bet turpinājumā jau pilnībā kontrolēja cīņas gaitu, sagraujot pretiniekus.

Abas komandas savā starpā tikās arī iepriekšējā cikla kvalifikācijā, kad Latvija savās mājās sagrāva pretiniekus ar 89:53, bet izbraukumā svinēja panākumu ar 85:77.

Jau vēstīts, ka atlases cikla pirmajā spēlē Latvija izbraukumā ar rezultātu 62:50 pārspēja Zviedriju, bet trešdien savā laukumā gana pārliecinoši ar 86:66 apspēlēja Slovākiju.

Arī Rumānija pirmajās divās atlases turnīra spēlēs izcīnīja divas uzvaras - vispirms ar 81:69 izbraukumā pārspēja Slovākiju, bet pēc tam savās mājās ar 77:72 pagarinājumā uzveikca arī Zviedriju.

Tikmēr trešās kārtas pirmajā spēlē svētdien Zviedrija ar 75:72 izbraukumā uzveica Slovākiju.

Līdz ar to pēc trim kārtām Latvija ar trim uzvarām ir grupas līdere, par panākumu mazāk ir Rumānijai, Zviedrija izcīnījusi vienu panākumu, bet Slovākija joprojām ir bez uzvarām.

Nākamajā mačā Latvijas izlase trešdien savās mājās uzņems Zviedriju, bet pēc tam izbraukumā gaidāmas noslēdzošās divas spēles.

Latvijas izlase pretendē uz kvalificēšanos astotajam Eiropas čempionāta finālturnīram pēc kārtas.

Iepriekš atlases cikla sagatavošanās posmā Latvijas izlase astoņās pārbaudes spēlēs izcīnīja trīs uzvaras. Tās tika gūtas pret Igauniju un Lielbritāniju, bet zaudējumi piedzīvoti pret Igauniju, kā arī Lietuvu, Vāciju, Krieviju un Izraēlu.

2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā līdz 27.augustam Latvija samēros spēkus ar Zviedrijas, Rumānijas un Slovākijas izlasēm.

Arī nākamā atlases cikla spēle notiks Rīgā, kad 20.augustā tiks mēroti spēki pret Zviedriju, savukārt pēc tam gaidāmi divi izbraukuma mači Slovākijā un Rumānijā.

Eiropas čempionāta finālturnīra norises vieta tiks izraudzīta septembrī, jo tiesības uzņemt sacensības valsts politiskās situācijas dēļ atņemtas Ukrainai. Uz tiesībām rīkot daļu finālturnīra pretendē astoņas valstis, kuru vidū ir arī Latvija. Rīkotāji tiks izraudzīti no to valstu vidus, kuru komandas būs izcīnījušas tiesības spēlēt finālturnīrā.

Finālturnīram kvalificēsies septiņu atlases grupu uzvarētāji, kā arī seši labākie otro vietu ieguvēji.

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības sastāvs 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē ar Rumāniju:

Jānis Strēlnieks, Jānis Blūms, Dairis Bertāns, Aigars Šķēle, Kristaps Janičenoks, Jānis Timma, Mareks Mejeris, Rolands Freimanis, Kaspars Bērziņš, Mārtiņš Meiers, Ronalds Zaķis, Ronalds Šmits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!