Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Latvijas basketbola izlase 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijā tiksies ar pašreizējo Eiropas vicečempioni Serbiju, Beļģiju un Slovākiju, tika noskaidrots otrdien aizvadītajā izlozē.

Latvijas basketbola izlase tika ielozēta A grupā.

Eiropas zonā Pasaules kausa atlasē startēs 32 komandas, kuras sadalītas astoņās grupās. No katras apakšgrupas nākamajā kārtā iekļūs trīs spēcīgākās komandas. A grupas komandas nākamajā grupu turnīrā tiksies ar B grupas vienībām. Šo apakšgrupu pārstāv Grieķijas, Turcijas, Lielbritānijas un Baltkrievijas izlases.

Kvalifikācijas spēles paredzētas trijos "logos" – 2021. gada novembrī, 2022. gada februārī un jūnija beigās. Savukārt nākamajā kvalifikācijas kārtā iekļuvušās vienības ciklu turpinās 2022. gada augustā un novembrī, kā arī 2023. gada februārī.

Eiropas 12 labākās komandas iegūs tiesības startēt finālturnīrā, kas 2023. gada septembrī notiks Japānā, Indonēzijā un Filipīnās.

Latvijas basketbola izlase tās vēsturē nav pieveikusi ne Serbijas valstsvienību, nedz kādu no tās priekštecēm. Serbijas valstsvienībai zaudēts visās astoņās savstarpējās spēlēs, pēdējoreiz tai piekāpjoties 2017. gada Eiropas čempionāta pirmajā spēlē. Negatīva bilance latviešiem ir arī pret Serbijas un Melnkalnes izlasi (0-1), kā arī Dienvidslāvijas valstsvienību (0-2).

Beļģijas izlase pieveikta divos no trim mačiem, 2017. gadā ar rezultātu 92:64 revanšējoties par 2013. gadā piedzīvoto neveiksmi, kas liedza Latvijai iekļūt Eiropas čempionāta finālturnīra ceturtdaļfinālā.

Savukārt grupas pastarīte Slovākijas izlase uzvarēta visās sešās savstarpējās spēlēs. Abas vienības spēli aizvadīja arī šovasar, kad Latvijas izlase uzvarēja pārbaudes spēlē Valmierā.

Latvijas izlase ceļu uz Pasaules kausa finālturnīru sāka jau augustā, kad uzvarēja Rīgā notikušajā priekškvalifikācijas turnīrā, divreiz pieveicot Rumāniju un Baltkrieviju.

Kvalifikācijas turnīrs vienlaikus risināsies vēl trijās FIBA zonās. Amerikas zonā 16 komandas cīnīsies par septiņām ceļazīmēm, Āfrikā 16 komandas – par piecām ceļazīmēm, Āzijā un Okeānijā 16 komandas – par sešām ceļazīmēm (spēlēs arī rīkotājvalstu Japānas un Filipīnu komandas, kurām garantētas tiesības spēlēt finālturnīrā; Indonēzija saņems automātisko ceļazīmi, ja 2022. gada jūlijā paredzētajā Āzijas kausa izcīņā iekļūs labāko astoņniekā).

Pēc šādas sistēmas Pasaules kausa izcīņa tiek rīkota otro reizi. 2019. gada turnīra kvalifikācijā Latvijas valstsvienība tika ielozēta spēcīgākajā "zarā", kurā spēlēja sešas 2017. gada Eiropas čempionāta astotdaļfināla dalībnieces.

Latvijas komanda pa divām reizēm pieveica Zviedrijas (82:73, 82:72) un Slovēnijas (85:74, 82:77) izlases, pa reizei uzvarēja un zaudēja mačos ar Turciju (73:85, 79:70), Ukrainu (68:82, 93:74) un Melnkalni (75:84, 80:74), divas reizes zaudēja Spānijai (82:85, 62:67) un otrā posma noslēguma tabulā ieņēma ceturto vietu, netiekot uz finālturnīru. Ar 7-5 bilanci finišēja arī Melnkalnes izlase, kas savstarpējās spēlēs bija sasniegusi labāku bilanci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!