Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Latvijas vīriešu basketbola izlase jūnija beigās aizvadīs divas pārbaudes spēles pret Lietuvas valstsvienību, gatavojoties svarīgajām 2023. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra spēlēm, vēsta Latvijas Basketbola savienība.

Latvijas valstsvienība ir viena no piecām Eiropas komandām, kuras jau nodrošinājušas tiesības spēlēt Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra otrajā posmā. Tomēr vasaras spēlēm būs ļoti liela nozīme cīņā par ceļazīmi uz finālturnīru. Uz otro posmu nāks līdzi visu spēļu rezultāti, līdz ar to katra uzvara ir pietiekami nozīmīga. Tāpēc svarīgi grupā ieņemt pirmo vietu, kas ļautu nodrošināt izdevīgāku spēļu grafiku kvalifikācijas otrā posma turnīrā.

Gatavojoties pirmā posma pēdējām spēlēm ar Serbijas (30. jūnijā Rīgā) un Slovākijas (3. jūlijā Levicē) izlasēm Latvijas komanda aizvadīs divas pārbaudes spēles ar Lietuvas komandu: trešdien, 22. jūnijā, "Arēnā Rīga" un 26. jūnijā Šauļos.

Jau vēstīts, ka Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējošie Jons Valančūns un Domants Sabonis publiski apliecināja vēlmi šovasar pārstāvēt valstsvienību. Tāpēc pastāv iespēja viņus redzēt arī spēlēt pret Latviju.

"Tuvojas basketbola sezonas interesantākā un aizraujošākā daļa, un esmu ļoti priecīgs par veidu, kā mūsu basketbolisti cīnās un sasniedz panākumus visos līmeņos. Latvijas komandai priekšā svarīga un izaicinoša vasara. Ļoti vēlamies pierādīt savu konkurētspēju, stājoties pretī Eiropas augstākā līmeņa komandām, uz kuru fona novērtēsim mūsu vērtību un stiprās puses. Esmu pārliecināts, ka visa Latvijas basketbola sabiedrība ar nepacietību gaida mūsu cīņas ar Lietuvas un Serbijas komandām īpašajā gaisotnē, kāda iespējams piedzīvot tikai līdzjutēju pārpildītā "Arēnā Rīga"," teica Latvijas vīriešu valstsvienības galvenais treneris Luka Banki.

Latvijas valstsvienības paplašinātais kandidātu saraksts tiks nosaukts maija beigās, kad lielākajai daļai būs beigusies sezona klubos.

2023. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra A grupā pēc četrām spēļu kārtām Latvijas un Serbijas izlasēm ir pa trim uzvarām, Beļģijas kontā ir divi panākumi, bet Slovākija cīnās bez uzvarām. Trīs labākās komandas, ņemot līdzi visus spēļu rezultātus, otrajā posmā apvienosies ar B grupas labāko komandu trijnieku. Tur pagaidām Grieķijas izlasei ir trīs uzvaras (4 spēlēs), Turcijai - 1 (4), Lielbritānijai - 1 (2) un Baltkrievijai - 1 (2). Februāra beigās FIBA atcēla Baltkrievijas izlases spēles ar Lielbritānijas izlasi, kā arī apturēja Krievijas un Baltkrievijas komandu līdzdalību FIBA sacensībās. Lēmumu par šo komandu statusu un turpmāko līdzdalību paredzēts pieņemt maijā.

Lietuvas izlase Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīru sākusi ar četrām uzvarām un arī jau nodrošinājusi tiesības spēlēt otrajā posmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!