Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlasei Eiropas čempionātā vienkārši nepaveicās, atzina izlases spēlētājas Zane Jākobsone un Dita Liepkalne.

Eiropas čempionātā latvietes cieta neveiksmes visās trijās spēlēs un pirmoreiz vēsturē nācās atgriezties mājās jau pēc pirmā posma. Izlase Rīgā atgriezās otrdienas vakarā un spēlētājas joprojām nebija radušas skaidrojumu atbildei, kāpēc šoreiz nesanāca.

"Jutāmies labi. Nekas neliecināja, ka būs tāds rezultāts," atzina Jākobsone. "Visi cīnījās pēc labākās sirdsapziņas. Pēdējā spēlē veiksme nebija mūsu pusē un tika arī pieļauts daudz kļūdu."

"Mačā ar Serbiju trešajā ceturtdaļā emociju ziņā mēs aizgājām priekšā, bet tad kaut kā noplukām un viņas atguva iniciatīvu," piebilda Liepkalne. "Kaut ko pašas neizdarījām, un pietrūka arī veiksmes. Uzvarai pietrūka viena procenta."

"Tiesneši notiesāja labi, tomēr bija tāda sajūta, ka strīdīgās epizodēs viņi nebija mūsu pusē," uz vēl vienu potenciālo zaudējuma iemeslu norādīja Jākobsone.

Latvijas izlase bija augumā mazākā komanda čempionātā, un jau pirms turnīra tika norādīts, ka uzvarai būs nepieciešama ļoti pašaizliedzīga cīņa. Tomēr otrajā mačā pret Lielbritāniju latvietes izcīnīja par 21 atlēkušo bumbu mazāk nekā pretinieces.

"Cīnījos ar visiem 100% un nekam netaupījos. Tajās minūtēs, kas man tika atvēlētas, centos spēlēt pēc iespējas agresīvāk," uzsvēra Jākobsone. "Neredzēju nevienu, kura laukumā nebūtu agresīva. Mēs vienkārši nebijām īstajā vietā un īstajā laikā."

"Cīnījāmies arī otrajā spēlē, tomēr varbūt nenospēlējām pietiekami gudri," secināja Liepkalne. "Tomēr cīņassparu nevar pārmest nevienam."

Kā vēl vienu no zaudējuma iemesliem basketbolistes minēja ļoti slikto precizitāti no tālmetienu līnijas. Pēdējā mačā ar Serbiju Jākobsone bija rezultatīva pašā cīņas sākumā, bet atlikušie 17 komandas mēģinājumi lidoja grozam garām.

"Tik slikti, kā metām no trīspunktu , nebija mests gadiem," teica Jākobsone. "Ja pat ar tādu procentu zaudējām ar pāris punktiem, kas būtu noticis, ja pāris tālmetieni būtu ielidojuši grozā? Bija cimdiņi rociņās vai, kā teica Kristīne Kārkliņa, vāciņš uzlikts uz groza. Tas arī izšķīra, jo Latvija tomēr ir tālmetienu nācija un pretinieki zina, ka no tā jābaidās. Tomēr šajā čempionātā neparādījām, ka esam bīstami no tās distances."

Pat Latvijas izlases veterānes esot secinājušas, ka tik saliedēts valstsvienības kolektīvs bijis pirmoreiz vēsturē.

"Zaudējums vai uzvara, turējāmies kopā. Nebija kādas mazas grupiņas, bet gan ļoti laba atmosfēra," teica Jākobsone.

Tāpat basketbolistes atklāja, ka Trēlazē pilsētas basketbola hallē nācies saskarties ar milzīgu karstumu.

"Halle ir moderna, tomēr zālē - kā saunā. Ieejot sporta zālē, uzreiz iesitās sejā karstuma vilnis," televīzijas skatītājiem neredzamo pusi atklāja Jākobsone. "Jau pēc pāris iesildīšanās minūtēm sporta forma bija slapja. Savukārt pēc kondicioniera ieslēgšanas apstākļi bija kā pa viļņiem - dažviet karsts, tad auksts."

Latvietēm dzīvošanas apstākļi bija vislabākie. Kaut vairākas otro posmu sasniegušās komandas jau sūdzējušās, ka tur apstākļi ir briesmīgi, mūsu basketbolistēm nekas nebūtu pret to pretī.

"Ja vajadzētu, sagulētu arī divas vienā gultā un nesūdzētos," smaidot atzina Liepkalne.

Par Eiropas čempionāta galveno favorīti latvietes viennozīmīgi nosauca Francijas izlasi, kas ir gan spēcīga laukumā, gan saņem ļoti labu atbalstu no tribīnēm.

"Tribīnes nesēž, bet dejo, dzied un bļauj," stāstīja Jākobsone. "Pirms mača ar Franciju satraukums bija, tomēr tas radīja labvēlīgu atmosfēru un prieku spēlēt."

Kā ziņots, Eiropas čempionātu Latvijas izlase uzsāka ar zaudējumiem pret Franciju (39:62) un Lielbritāniju (56:69), bet izšķirošajā mačā par otrā posma sasniegšanu pirmdien ar 56:62 zaudēja arī Serbijai.

Aizvadīto finālturnīru Francijā var saukt par pirmo pēc "zelta paaudzes", jo no kādreizējām izlases līderēm sastāvā bija palikusi vien Jansone, kura gan pēc mača pret Serbiju paziņoja par savas karjeras noslēgšanu izlasē.

No 12 sastāvā iekļautajām spēlētājām sešām šis bija pirmais Eiropas čempionāts. Pieredzes bagātākās bija Jansone, Aija Brumermane un Anda Eibele, kuras savus pirmos Eiropas čempionātus aizvadīja vēl 2005.gadā, tomēr Eibele un Brumermane pirms diviem gadiem Polijā nespēlēja. No spēlētājām, kas startēja iepriekšējā Eiropas čempionātā, sastāvā bija vienīgi Jansone, Elīna Babkina, Kristīne Kārkliņa un Zane Jākobsone. Tikmēr Ievai Krastiņai, Horelikai, Kitijai Laksai, Ditai Liepkalnei, Anetei Šteinbergai un Līgai Šurkusai šis bija pirmais finālturnīrs.

Īpaši pieminēšanas vērta ir Laksa, kura vien 21.maijā nosvinēja savu 17.dzimšanas dienu.

Izlasei šajā turnīrā nepalīdzēja vēl vairākas potenciālās līderes. Zane Tamane, kura arī ir no "zelta sastāva" dalībniecēm, pēc pagājušā gada kvalifikācijas cikla noslēdza karjeru valstsvienībā, bet Aija Putniņa un Sabīne Niedola komandai nevarēja palīdzēt traumu dēļ. Tāpat karjeru valstsvienībā noslēgusi jau ilgāku laikā tajā nespēlējusī Anete Jēkabsone-Žogota.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēja piekto reizi pēc kārtas, bet iepriekšējās četrās sacensībās Latvija bija aizkļuvusi līdz ceturtdaļfinālam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!