Foto: FIBA
Latvijas vīriešu basketbola izlases spēlētāji pēc ceturtdien piedzīvotā zaudējuma 2023. gada Pasaules kausa atlases turnīra spēlē Serbijā norādīja, ka spēles likteni izšķīrušas neveiksmīgas epizodes aizsardzībā.

Latvijas izlase ceturtdien ar rezultātu 100:101 aizraujošā "trillerī" piekāpās Serbijas valstsvienībai. Abas vienības demonstrēja izcilu sniegumu uzbrukumā, un nespēja viena otru kādu ilgāku spēles nogriezni "noslāpēt" pretiniekus ar atzīstamu spēli aizsardzībā.

Portāls "Delfi" tūlīt pat pēc spēles beigām vaicāja Kristeram Zorikam un Artim Atem, kas galvenokārt noteica spēles iznākumu. Abi basketbolisti norādīja uz Latvijas izlases sniegumu aizsardzībā.

"Nesavācām atlēkušās bumbas," izteicās Zoriks. "Spēles beigās uzsitām muļķīgas piezīmes. Aizsardzība… Ielaidām 101 punktu. Tas ir daudz par daudz."

"Pirmkārt, mazliet par daudz bija nepiespiesto kļūdu," piebilda Ate. "Otrkārt, tā bija neuzmanība aizsardzībā, nekoncentrējāmies līdz spēles beigām. Viņi atrada, kā tikt pie viegliem punktiem no groza apakšas. Tās ir tādas mazas nianses, par kurām tagad viegli runāt. Bet visu cieņu džekiem par cīņu."

Preses konferences dalībnieki – Luka Banki un Rihards Lomažs – galvenokārt pauda atzinīgus vārdus par izlases sniegumu, bet izteikti uzsvēra, ka valstsvienība bija pelnījusi spēlēt papildlaiku. Viņuprāt, tiesneša svilpe divas sekundes pirms pamatlaika beigām, kas deva Serbijas basketbolistam Marko Jagodičam-Kuridžam izšķirīgos soda metienos, nebija pamatota.

Banki un Lomažam tika vaicāts arī par nepaveikto aizsardzībā. Lomažs pievienojās komandas biedru teiktajam, bet pie viena norādīja, ka izlase gatavojās spēlei pret vienību, kuras rokraksts nebija pilnībā paredzams. Respektīvi, Svetislavs Pešičs aizvadīja pirmo oficiālo spēli kā Serbijas izlases galvenais treneris.

"Tas ir skaidrs, ka grūti uzvarēt, ja izbraukumā ielaid 101 punktu. Šai spēlei nebija daudz laika sagatavoties. Mēs pat īsti nezinājām, kā sagatavoties spēlei. Ticu, ka mēs varam labāk nospēlēt aizsardzībā. Šī bija viena no tām spēlēm, kad visi trāpīja metienus. Ja mēs vēlamies uzvarēt šādas spēles pret labiem pretiniekiem, mums labāk jāspēlē aizsardzībā," atzina Lomažs.

Spēles gaitā Latvijas izlase piekopa dažāda veida aizsardzību pret mājinieku uzbrukumu "pick-and-roll" sadarbībās. Kristers Zoriks atzina, ka spēles laikā vienība pielāgojusies. Piemēram, puslaika pārtraukumā pārrunāta un piekoriģēta taktika aizsardzībā.

Vai izmaiņas notikušas pēc kāda konkrēta plāna vai spēle vadīta, reaģējot uz notiekošo? "Mēs centāmies sekot konkrētam virzienam," atbildēja Banki. "Balstoties uz pretinieku sastāvu, mums bija dažādas idejas. Taču zinājām tikai sastāvu. Šī ir spēle, kuru nepieciešams lasīt un tad reaģēt. Kā jau teicu, spēlētāji ņēma virsroku pāri visam. Spēle bija skatāma. Bet visi bija pelnījuši citādu iznākumu. Spēlētāji bija īstie līderi. Kāpēc ļaut kādam citam noteikt iznākumu?"

Spēles aizraujošais ritējums, iespējams, laupīja uzmanību no tā, cik precīzi Latvijas izlase izpildīja sadarbības uzbrukumā. Rezultātu veidoja ne tikai izcila metienu precizitāte, bet arī ļoti labs treneru sagatavoto uzbrukuma principu izpildījums. Artim Atem tika vaicāts, kā skaidrojama tik veiksmīga sagatavošanās spēlei, ja kopīgi treniņi ritējuši tikai trīs dienas.

"Domāju, lomu nospēlēja tas, ka džekiem ir vēlme pārstāvēt savu valsti. Visi grib pierādīt ka var spēlēt ar tādu augstas klases komandu kā Serbija. Mēs arī pierādījām, ka varam cīnīties kā līdzīgs ar līdzīgu. Nozīme, protams, ir arī tam, ka džeki ikdienā spēlē augstā līmenī. Laiks sagatavoties ir īss – trīs dienas. Bet tas ir mūsu darbs un sirdslieta. Šādas lietas jāuztver pēc iespējas ātrāk," klāstīja Ate.

Otro šī "loga" spēli Latvijas izlase aizvadīs pirmdien, kad "Arēnā Rīga" uzņems Slovākijas valstsvienību. Spēli varēs apmeklēt tikai 500 līdzjutēji, kuri jau nepilnas stundas laikā izpirka visas biļetes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!