Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlases jaunais galvenais treneris Mārtiņš Zībarts pēc apstiprināšanas amatā izteicies, ka vēlas valstsvienībā redzēt līderes Aneti Jēkabsoni-Žogotu un Guntu Baško-Melbārdi, kā arī cer uz Zanes Tamanes palīdzību, vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBS).

"Uzmanības lokā būs gandrīz visas spēlētājas, kuras piedalījās Eiropas čempionātā. Arī Gunta Baško-Melnbārde un Anete Jēkabsone-Žogota. Spēlēšanai klubu sezonas vidū ir sava specifika – izlases spēlētājas var atbraukt mājās, iegūt jaunas emocijas. Ceru, ka Gunta un Anete mums palīdzēs, jo viņu – arī Ungārijā nespēlējušās Zanes Tamanes – pieredze mums ļoti noderētu," saka Zībarts. "Papildus klāt būs Elīna Babkina, kurai novēlu ātrāk atrast klubu. Patlaban Elīna trenējas individuāli, bet, lai sasniegtu optimālo sportisko formu, svarīga ir spēļu prakse. Sekošu Sabīnes Niedolas un Aijas Brumermanes gaitām, ārējo līniju varētu papildināt Ieva Krastiņa un Liene Priede, kuras pirms EuroBasket palika mājās kā pēdējās, un varbūt Baiba Eglīte, kura atgriežas ierindā pēc savainojuma. Precīzs kandidātu saraksts uz FIBA jāsūta līdz 12.oktobrim – līdz tam izrunāšos ar visām spēlētājām."

Zībartam palīdzēs Aigars Nerips un Artūrs Visockis-Rubenis, kā arī fiziskās sagatavotības treneris Ēriks Visockis. "Aigars Nerips ir viens no labākajiem sieviešu komandu treneriem Latvijā, ar bagātu pieredzi valstsvienībā.. Viņš būs lietas kursā par mūsu spēlētāju sportisko formu, un būs arī informācija par mūsu pretiniecēm lietuvietēm, ar kurām "TTT Rīga" būs darīšana Austrumeiropas līgā.. Artūram Visockim-Rubenim ir laba pieredze vīriešu basketbolā, vadot Latvijas Universitātes komandu un strādājot ar jauniešiem. Viņam esmu bijis kā mentors, savulaik kopā sākām veidot LU basketbola sistēmu. Man vienmēr simpatizējis Artūra vadīto komandu cīņasgars un pozitīvā gaisotne, kas palīdz atraisīt spēlētāju spēkus."

Savukārt ar Ēriku Visocki jaunais treneris kopā klubā strādā jau trešo gadu, tāpēc ikdienā varēs plānot ari valstsvienības treniņprocesu.

Jaunajai vadībai pirmais pārbaudījums būs jau 21.novembrī, kad Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē Rīgā Latvijas komanda tiksies ar Lietuvas izlasi. "Pirms spēles ar Lietuvu mums būs tikai četras vai piecas dienas treniņiem, tāpēc eksperimentiem laika nebūs.. Distance ir ļoti īsa, milzīga nozīme būs katrai spēlei. Par Lietuvas izlasi informācijas ir daudz un ievāksim arī visu aktuālo. Bez taktikas niansēm jāņem vērā arī tas, ka raksturu ziņā lietuvietes neatpaliek no savas valsts vīriešu izlases. Viņas prot spēles gaitā atspēlēties no lieliem mīnusiem, un to paveica gan pārbaudes spēlē ar mums, gan Eiropas čempionātā cīņās ar Serbijas, Baltkrievijas un Krievijas vienībām. Jāspēj koncentrēties no pirmās līdz pēdējai minūtei. Ar Slovēnijas komandām manis vadītajām izlasēm savulaik bijušas smagas cīņas Eiropas jaunatnes čempionātos, divas slovēnietes spēlē Eirolīgā. Augumos un sabalansētībā mums varētu būt pārsvars bet to vajadzēs prast izmantot."

Runājot par tālākajiem valstsvienības plāniem, Zībarts vēlas "sarīkot īsu treniņnometni Ziemassvētku brīvdienās". "Noderētu arī vasaras darbs, pastrādājot ar spēlētājām, kuras studē Amerikā un jaunajām basketbolistēm. Komandas, kuras gatavosies olimpiskajam turnīram, meklēs partneres pārbaudes spēlēm. Būtu labi izmantot iespēju uzspēlēt ar spēcīgām pretiniecēm."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!