Foto: F64
Latvijas otrā basketbola sestdien Šauļos notikušajā pārbaudes mačā atkārtoti zaudēja 2011.gada Āfrikas čempionei Tunisijai.

Aizvadītajā duelī Latvijas izlases tuvākie kandidāti piekāpās ar 57:68 (17:16, 11:20, 20:16, 9:16).

Pēc Mārtiņa Laksas realizēta tālmetiena vēl trīs minūtes pirms pamatlaika beigām Latvija pietuvojās līdz 57:62, tomēr noslēdzošos sešus punktus duelī guva tunisieši.

Latvijas izlasē pa 11 punktiem guva Laksa un Mārtiņš Meiers, kurš arī savāca sešas bumbas zem groziem, bet ar desmit punktiem izcēlās viens no valstsvienības debitantiem Ričmonds Vilde.

Tikmēr Latvijas pilsonību ieguvušais amerikānis Endrū Šmits šoreiz iemeta trīs punktus.

Kā zināms, pirmajā abu komandu spēlē Latvija piektdien zaudēja ar 58:65. Tunisija pašlaik gatavojas Āfrikas čempionātam. Piektdienas spēlē valstsvienībā debitēja uzreiz trīs spēlētāji - Dāvis Rozītis, Šmits un Vilde.

Turpinājumā Latvijas otrā izlase atgriezīsies Latvijā, bet treneri izvēlēsies aptuveni piecus spēlētājus, kuri pievienosies pamatsastāvam, kas treniņus uzsāka ceturtdien.

Kā ziņots, no Latvijas basketbola izlases kandidātiem gaidāmajam Eiropas čempionātam veselības problēmu dēļ atskaitīti aizsargi Aigars Šķēle un Dāvis Lejasmeiers.

Lielās izlases pārbaudes spēļu seriālu ievadīs trīs komandu turnīrs "Arēnā Rīga" no 7. līdz 9.augustam, kad bez mājiniekiem tajā piedalīsies arī Polija un Slovēnija.

No 14. līdz 16.augustam Latvijas komanda piedalīsies pārbaudes turnīrā Tbilisi, spēlējot ar Gruzijas, Itālijas un Igaunijas izlasēm, bet nedēļu vēlāk latvieši Hamburgā trešo reizi startēs Vācijas Basketbola federācijas Superkausa izcīņā, kurā piedalīsies arī mājinieku, Turcijas un Polijas, vienības.

Pēc tam 29.augustā Latvija aizvadīs pēdējo pārbaudes maču pret Maķedoniju.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlasei šajā Eiropas čempionātā nevarēs palīdzēt Itālijas vicečempions Redžo di Emīlijas "Grissin Bon" sastāvā Ojārs Siliņš, kurš pēc operācijas dziedē traumu. Tāpat traumas dēļ Latvijas valstsvienībai nepalīdzēs Dāvis Bertāns.

Savukārt ar ceturto numuru Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) jauno spēlētāju draftā izvēlētais latviešu talants Kristaps Porziņģis valstsvienībai nepievienosies, jo viņu draftējusī Ņujorkas "Knicks" komanda izstrādājusi striktu plānu sportista fiziskās sagatavotības stiprināšanai.

Tikmēr no eksperimentālās izlases kandidātiem Latvijai nevarēs palīdzēt Jānis Bērziņš, kuram ir jāpiestrādā pie iepriekš savainotā ceļgala veselības, lai izlasei varētu palīdzēt ilgtermiņā un nodrošināt sev garu karjeru. Tāpat par nespēlēšanu pieaugušo valstsvienībā pavēstījis viens no Latvijas U-20 izlases līderiem Rolands Šmits.

Kā zināms, šī gada Eiropas čempionāta D apakšgrupas spēles no 5. līdz 10.septembrim norisināsies Rīgā. Tajā Latvija sacentīsies ar Čehiju, Ukrainu, Beļģiju, Lietuvu un Igauniju.

Eiropas čempionātā no grupas tālāk turnīrā kvalificēsies četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles no 12. līdz 20.septembrim tiks aizvadītas Francijas pilsētā Lillē. Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisināsies četrās valstīs - Francijā, Horvātijā, Vācijā un Latvijā.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz sestās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

Latvijas izlases pirmās komandas kandidātu saraksts:

Jānis Strēlnieks (Bambergas "Brose Baskets", Vācija), Dairis Bertāns ("Dominion Bilbao Basket", Spānija), Žanis Peiners, Kristaps Janičenoks (abi - "Ventspils"), Jānis Timma (Sanktpēterburgas "Zeņit", Krievija), Mareks Mejeris ( "VEF Rīga"), Kaspars Bērziņš ("Ņižņij Novgorod", Krievija), Andrejs Šeļakovs ("Jēkabpils"), Jānis Blūms, Rolands Freimanis (abi - bez kluba).

Latvijas eksperimentālās izlases sastāvs:

Ingus Jakovičs, Ronalds Zaķis, Mārtiņš Meiers (visi - "VEF Rīga"), Kaspars Vecvagars (Kauņas "Žalgiris", Lietuva), Haralds Kārlis, Dāvis Rozītis (abi - "Valmiera"), Mārtiņš Laksa ("Jūrmala"/"Fēnikss"), Endrū Šmits (Brīvības universitāte, ASV), Lauris Blaus ("Liepāja"/"Triobet"), Ričmonds Vilde (Hjūstonas Baptistu universitāte, ASV).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!