Foto: F64
Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība, gatavojoties Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, sestdien vienīgajā pārbaudes spēlē savā laukumā ar rezultātu 74:79 (16:29, 25:14, 14:20, 19:16) zaudēja Lietuvas izlasei.

Rezultatīvākā Latvijas izlasē ar 17 gūtajiem punktiem bija Kristīne Kārkliņa, Aija Putniņa izcēlās ar 15 punktiem, bet Lienes Jansones rēķinā 14 punkti.

Savukārt Lietuvas valstsvienības līdere Gintare Petronīte guva 24 punktus un izcīnīja desmit atlēkušās bumbas.


Pirmajā ceturtdaļā sekmīgāk spēlēja Lietuvas izlase, kas spēja iekrāt 13 punktu pārsvaru, taču otrajā spēles daļā daudz veiksmīgāk uzbrukumā darbojās jau latvietes un pēc pirmā puslaika Latvijas valstsvienībai bija tikai divu punktu deficīts - 41:43.

Trešās trešdaļas sākumā Latvijas izlase sāncenšu pārsvaru samazināja līdz minimumam, taču pārņemt vadību mājiniecēm gan neizdevās, jo Lietuvas basketbolistes veica nelielu izrāvienu un iekrāja desmit punktu pārsvaru, bet pirms pēdējām desmit minūtēm Latvijas izlase zaudēja ar 55:63.

Ceturtās ceturtdaļas pirmajā pusē Latvijas izlase pietuvojās līdz 66:68, taču arī šoreiz latvietēm neizdevās pārņemt vadību. Minūti pirms pamatlaika beigām Lietuva bija vadībā ar 76:73, bet pašā mača izskaņā lietuvietes pārsvaru palielināja līdz pieciem punktiem, kas sekmīgi tika nosargāts līdz spēles beigām.

Jau pirms spēles savainojumu guva Aija Brumermane, tāpēc viņas vietā spēlēja Līga Šurkusa.

Latvijas valstsvienībai šī bija trešā pārbaudes spēle, gatavojoties Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram. Pirms nedēļas Panevēžā latvietes zaudēja Baltkrievijas izlasei (56:58; pēc vēl desmit papildus nospēlētajām minūtēm 69:74), bet uzvarēja Lietuvas komandu (77:74).

Lietuvas izlase ir Latvijas sieviešu valstsvienības populārākais partneris pārbaudes spēlēs. Ieskaitot divus trīsdesmito gadu nogalē aizvadītos mačus, valstu galvenās komandas līdz šim savā starpā spēlējušas 27 reizes. Latvijas komanda izcīnījusi astoņas uzvaras un piedzīvojusi 18 zaudējumus, bet viena spēle beigusies neizšķirti (vēl divas reizes spēlēts ar Lietuvas otro izlasi - abās uzvarēts). Krietni labāka bilance bijusi padomju laikos (22-14 Latvijas izlases labā).

Interesanti, ka abu komandu ceļi Eiropas čempionātos krustojušies tikai trīs reizes. 1994.gada 20.maijā kvalifikācijas turnīrā Viļņā Latvijas komanda zaudēja ar 51:62, 2007.gada 28.septembrī finālturnīrā Itālijā Latvija izcīnīja graujošu uzvaru ar 76:46, bet pērn 2.jūlijā Lodzā mačā par septīto vietu mūsējās zaudēja ar 56:75. Kopš tās spēles abu komandu sastāvos notikušas lielas pārmaiņas - ierindā palikušas tikai pa sešām Lodzas spēles dalībniecēm.

Kopumā pirms Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra Latvijas izlasei plānotas astoņas pārbaudes spēles.

Laikā no 29.maija līdz 2.jūnijam Latvijas izlase piedalīsies pārbaudes turnīrā Slovākijā. Savukārt pēdējās pārbaudes spēles pirms Eiropas čempionāta kvalifikācijas Latvijas izlase aizvadīs no 6.līdz 8.jūnijam, kad turnīrā Lietuvā spēkosies pret Lietuvu, Spāniju un Zviedriju.

Pagaidām vēl nav oficiāli zināms vai Latvijas izlasei šovasar palīdzēs Zane Tamane, kura piektdien tika atlaista no Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) komandas Fīniksas "Mercury". Savukārt traumas dēļ izlasei atteikusi Elīna Babkina.

Kā ziņots, no 12.jūnija līdz 11.jūlijam Latvijas komanda ar Itālijas, Grieķijas, Somijas un Luksemburgas izlasēm cīnīsies par divām ceļazīmēm uz 2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīru, kas notiks Francijā.

Finālturnīrā, kurā startēs 16 komandas, automātiski iekļuvušas Krievijas, Turcijas, Čehijas, Horvātijas un Lielbritānijas izlases, kā arī Francija, kas ir sacensību mājiniece.

25 atlikušās komandas sadalītas piecās grupās pa piecām vienībām katrā. Finālturnīrā iekļūs katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas.

Finālturnīrs 2013.gada jūnijā notiks Francijā.

Jau vēstīts, ka par Latvijas izlases galveno treneri pagājušā gada decembrī tika apstiprināts Aigars Nerips. Pagājušā gada Eiropas čempionātā Latvijas izlasi vadīja grieķu speciālists Georgs Dikeulaks, kurš amatā stājās 2010.gadā, nomainot Ainaru Zvirgzdiņu. Sacensībās Latvijas valstsvienība ierindojās astotajā vietā, bet Dikeulaks no amata atkāpās, kaut viņam līgums tāpat būtu beidzies.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs pārbaudes spēlei ar Lietuvu:

Kristīne Kārkliņa ("Cadi La Seu", Spānija), Anda Eibele, Santa Dreimane, Agnija Reke (visas "Cēsis"), Kristīne Vītola, Anete Šteinberga (abas - Teksasas universitāte, ASV), Ieva Krastiņa, Līga Šurkusa (abas - "TTT Rīga"), Liene Priede (Misūri universitāte, ASV), Zane Jākobsone ("Arxil", Spānija), Sabīne Niedola ("Caja Rural Tintos de Toro", Spānija), Aija Putniņa (Kauņas "Viči-Aištes", Lietuva), Liene Jansone ("Pays d'Aix", Francija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!