Foto: DELFI

Latvijas sieviešu basketbola izlase, gatavojoties Eiropas čempionātam, pirmās pārbaudes spēles, kas paredzētas pret Grieķiju, aizvadīs bez potenciālās līderes Anetes Jēkabsones-Žogotas.

Latvijas izlase no trešdienas līdz piektdienai izbraukumā aizvadīs trīs pārbaudes spēles ar Grieķijas valstsvienību, bet uz Atēnām komanda devusies bez Jēkabsones-Žogotas, vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBS).

"Pirmajā izbraukumā dodamies bez Jēkabsones-Žogotas, kura Rīgā turpinās mērķtiecīgi strādāt pie fiziskās kondīcijas uzlabošanas, lai likvidētu nesenā slimības sekas. Pārējās 14 spēlētājas pēc sešām produktīvām treniņu dienām ir pilnas spēka un azarta. Ļoti patika treniņos valdošā enerģiskā gaisotne. Centīsimies to saglabāt arī spēlēs," pauda komandas galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš. "Atēnās visām tiks dota iespēja parādīt sevi, tai pašā laikā nevienu nepārslogojot. Centīsimies manevrēt ar sastāvu tā, lai nevienai nebūtu vairāk par 20 minūtēm laukumā. No rīta būs nopietns treniņš, negatavojoties spēlei atvieglotā režīmā."

Zvirgzdiņš atklāja, ka Latvijas izlase pret Grieķiju cīnīsies par uzvaru katrā spēlē, taču ne par katru cenu.

"Svarīgāk ir saspēlēties jaunajos virknējumos un izmēģināt taktiskās iestrādnes vai vismaz to fragmentus. Eksperimentēsim ar skatu nākotnē. Pērn visos trijos mačos grieķietes uzvarējām, tāpēc tagad varam atļauties kādu reizi arī zaudēt," jokoja treneris. "Patiesībā gan mums, gan arī Grieķijas izlasei sastāvs ir krietni pamainījies. Paskatīsimies, kādi būs spēku samēri šī gada virknējumos. Katrai spēlētājai būs iespēja sakrāt plusiņus, kurus ņemsim vērā, izraugoties divpadsmitnieku Eiropas čempionātam. Taču nevienai nekas neizšķirsies tikai Grieķijā. Paredzams, ka visas 15 meitenes turpinās gatavoties līdz pēdējām pārbaudes spēlēm."

Latvija, turpinot pārbaudes spēļu ciklu, 22.maijā Rīgā uzņems Baltkrievijas valstsvienību, bet dienu vēlāk turpat cīnīsies ar Ķīnas komandu, pret kuru 25.maijā Rīgā veiks atbildes spēli.

No 29. līdz 31.maijam Čehijā notiks vairāku komandu turnīrs, kurā bez mājiniecēm un latvietēm piedalīsies arī Slovākijas un Japānas izlases. Pēc tam 3.jūnijā Latvijas izlase Rīgā uzņems kaimiņienes Lietuvas basketbolistes, bet jau nākamajā un aiznākamajā dienā izbraukumā spēkosies ar Zviedrijas komandu.

Latvijas izlase šovasar gaidāmajā Eiropas čempionātā cīnīsies vienā apakšgrupā ar Serbiju, Horvātiju, Krieviju un Lielbritāniju.

Gaidāmajā turnīrā piedalīsies 20 komandas, kas tika salozētas pa piecām izlasēm četrās apakšgrupās. Pēc viena apļa aizvadīšanas trīs pirmo vietu ieguvējas kvalificēsies otrajam posmam, ņemot līdzi savstarpējo spēļu rezultātus, kamēr ceturto un piekto pozīciju īpašniecēm turnīrs būs beidzies.

Otrajā posmā 12 valstsvienības būs sadalītas pa sešām divās apakšgrupās. Pēcāk četru pirmo vietu ieguvējas kvalificēsies ceturtdaļfinālam.

Eiropas čempionāta finālturnīrs Ungārijā un Rumānijā norisināsies no 11. līdz 28.jūnijam.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātu sastāvs, gatavojoties Eiropas čempionātam:

Zane Eglīte, Kate Aizsila (abas - RSU/"Merks"), Ieva Krastiņa, Rūta Veidere, Ieva Kūlīte, Zenta Meļņika (visas - "TTT Rīga"), Anete Jēkabsone-Žogota (Kurskas "Dinamo", Krievija), Gunta Baško-Melnbārde ("Basket Landes", Francija), Liene Priede (Hemnicas "ChemCats", Vācija), Dita Liepkalne (Bembivres "Embutidos Pajariel", Spānija), Dita Rozenberga ("San Salvatore", Itālija), Anete Šteinberga ("Royal Castors Braine", Beļģija), Kristīne Vītola (Saragosas "Mann-Filter", Spānija), Aija Putniņa (Nantes "Reze", Francija), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitātes "Bulls", NCAA).

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!