Foto: fiba.com

Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Mārtiņš Zībarts svētdien ar Krievijas komandu Kurskas "Dinamo" triumfēja Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirolīgas turnīrā.

Finālmačā "Dinamo" ar 77:63 (17:18, 27:16, 18:21, 15:8) apspēlēja Turcijas komandu Stambulas "Fenerbahce". Šajā sezonā Kurskas komanda uzvarēja visās 18 spēlēs Eirolīgas turnīrā, Zībartam strādājot par galvenā trenera Luka Mondelo palīgu.

Kaut pirmos desmit punktus mačā guva "Fenerbahce", krievu klubs ātri panāca pretiniekus, bet otrās ceturtdaļas ievadā jau "Dinamo" basketbolistes veica izrāvienu. Ceturtās ceturtdaļas sākumā "Fenerbahce" vēl pietuvojās līdz 60:62, bet nākamos 15 punktus iemeta Kurskas spēlētājas un noveda dueli līdz uzvarai.

Uzvarētājām rezultatīvākā ar 20 punktiem bija Endžela Makaftrija, ar 19 punktiem un desmit bumbām zem groziem izcēlās Nemkadi Ogvumike, bet 18 punktus iemeta Epifānija Prinsa.

Tikmēr "Fenerbahce" rindās ar 19 punktiem atzīmējās Aleksandra Kviglija, bet ar 18 punktiem izcēlās Kendisa Pārkere.

Zīmīgi, ka šajā mačā nebija tālu no divu Latvijas izlases galveno treneru dueļa, jo "Fenerbahce" jau pēc iekļūšanas finālturnīrā atlaida kādreiz valstsvienību vadījušo Georgu Dikeulaku.

Kā vēstīts, pērnā gada Latvijas labākā basketboliste Anete Šteinberga ar Čehijas komandu Prāgas ZVVZ USK svētdien otro gadu pēc kārtas samierinājās ar ceturto vietu FIBA Eirolīgas turnīrā, Jekaterinburgā notiekošo finālsacensību spēlē par trešo vietu ar 63:68 (17:18, 20:14, 14:18, 12:18) līdzīgā cīņā piekāpjoties vietējai vienībai UGMK.

Šteinberga gan šajā spēlē laukumā neizgāja.

Lielākais pārsvars mačā bija desmit punkti, ko pirmā puslaika beigās panāca ZVVZ USK, tomēr trešās ceturtdaļas vidū mājinieces pietuvojās un pēdējās 15 minūtes aizritēja punkts punktā, noslēgumā gan uzvaras kausus savā labā pavēršot mājiniecēm.

Uzvarētājām rezultatīvākā ar 18 punktiem bija Kristija Tolivera, kamēr ZMMZ USK sastāvā 19 punktus sameta serbiete Soņa Petroviča.

Pirms tam piektdien pusfinālā ZVVZ USK ar rezultātu 80:87 pagarinājumā piekāpās Kurskas "Dinamo", bet UGMK ar 61:70 zaudēja "Fenerbahce".

ZVVZ USK komanda 2015.gadā triumfēja FIBA Eirolīgā, bet pērn, kad jau sastāvā bija arī Šteinberga, zaudēja abās finālturnīra spēlēs un palika ceturtajā pozīcijā.

Tikmēr Kurksas "Dinamo" par sacensību čempioni kļuva pirmoreiz vēsturē.

Latvijas basketbolistes FIBA Eirolīgas finālā spēlējušas četras reizes - 2009.gadā zaudējumu izšķirošajā mačā piedzīvoja Guntas Baško pārstāvētā Spānijas vienība Salamankas "Halcon Avenida", gadu vēlāk Anete Jēkabsone-Žogota palīdzēja sacensībās triumfēt Krievijas klubam Maskavas apgabala "Sparta&K", bet 2013.gadā Jēkabsone-Žogota ieguva titulu ar UMGK vienību, izšķirošajā mačā pieveicot Ievas Kubliņas pārstāvēto Turcijas komandu Stambulas "Fenerbahce".

Līdz šim pēdējā latviete, kas tikusi pie medaļām ir Jēkabsone-Žogota, kura 2014. un 2015.gadā turnīru noslēdza trešajā vietā - pirmajā no šīm sezonām ar UGMK, bet otrajā ar Kurskas komandu Gundara Vētras vadībā.

Latvijas izlases galvenais treneris Zībarts pērn sezonas vidū, kad no amata tika atbrīvots Vētra, kļuva par Kurskas kluba galveno treneri, aizvedot komandu, kurā vēl spēlēja arī Jēkabsone-Žogota, līdz Krievijas čempionāta bronzas medaļām. Šosezon Zībarts ir "Dinamo" galvenā trenera Mondelo palīgs.

Pērn par čempioni tika kronēta UGMK, kas finālā pārspēja Orenburgas "Nadežda" basketbolistes, bet cīņā par bronzu "Fenerbahce" uzvarēja ZVVZ USK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!