Trešdien, 8.oktobrī, spēle "Latvijas Universitāte" – "Vega 1/Liepāja" ievadīs valsts labāko sieviešu basketbola komandu startu Latvijas – Igaunijas apvienotajā čempionātā, kas risināsies jau trešo gadu.

Nedēļas nogalē cīņā iesaistīsies vēl piecas Latvijas komandas: "TTT Rīga", SK "Cēsis" un "RSU/Merks", kā arī jauniešu vienības "TTT Juniores" un Latvijas U16 izlase. Latvijas - Igaunijas līgas čempiones kļūs zināmas marta beigās, bet aprīlī notiks Latvijas čempionāta izslēgšanas turnīrs.

Sieviešu basketbola sezonas sākumam veltītajā preses konferencē Latvijas Basketbola savienības prezidents Valdis Voins uzsvēra, ka Latvijas un Igaunijas čempionātu apvienošana palielinājusi sportisko konkurenci un interesi par sieviešu basketbolu. Tāpēc LBS un Igaunijas Basketbola federācija turpina sportisko sadarbību un kopīgi strādā, lai līgai piesaistītu jaunu ģenerālsponsoru. Turpinās sarunas ar  Somijas un Zviedrijas labākajām komandām, kuras pagaidām attur izmaksas un noslogotība nacionālajos čempionātos. Tiek meklētas jaunas sacensību formas. Ir iecere janvāra sākumā sarīkot kausa izcīņas turnīru, kurā piedalītos Latvijas labākās komandas un, iespējams, arī Somijas un Zviedrijas klubi. "Vasarā astoņas Latvijas komandu spēlētājas valstsvienības sastāvā izcīnīja ceļazīmi uz Eiropas čempionāta finālturnīru un šajā līgā norūdījās Latvijas jaunatnes izlašu dalībnieces, kuras veiksmīgi startēja Eiropas čempionātos. Arī šogad mūsu komandās spēlē daudzas izlases kandidātes, kuras nākamvasar spēlēs Eiropas čempionāta finālturnīrā," uzsvēra V.Voins.

Latvijas basketbola līgu direktore Lāsma Zandere informēja par Latvijas - Igaunijas līgas trešā čempionāta norisi. Pirmajā posmā visas 12 komandas izspēlēs apļa turnīru, pēc kura rezultātiem sadalīsies divos sešniekos. Otrajā posmā - divi apļi sešniekos, līdzi ņemot visus 1.posma rezultātus. Trešajā posmā - pārspēles starp 5.-8. un 6.-7.vietas ieguvējām, kā arī Final 6 turnīrs Latvijā. Aprīlī Latvijas labākās komandas cīnīsies par valsts čempionāta medaļām. Janvārī paredzēts kausa izcīņas turnīrs, kā arī sociālā kampaņa, iesaistot basketbola veterānes.


Latvijas labāko komandu pārstāvji iepazīstināja ar jaunumiem un plāniem.

"TTT Rīga" (galvenais treneris Aigars Nerips). Mērķis - nosargāt čempionu titulus gan apvienotajā līgā, gan Latvijā un veiksmīgi startēt Baltijas līgā. Līdz ar valstsvienības spēlētāju Ievas Krastiņas un Kates Krēsliņas iesaistīšanos, kā arī Andas Eibeles atgriešanos ierindā ārējā līnija nokomplektēta visai iespaidīgi (plus Baiba Eglīte un Kitija Laksa). Zem groziem varēšana lielā mērā būs atkarīga no jauno spēlētāju - Rūtas Veideres un Kitijas Štolces - progresa. Sezonas gaitā tiek cerēts uz pastiprinājumu no "TTT Juniorēm".

SK "Cēsis" (Uģis Viļums). Mērķis - atgūt pērn zaudētos čempionu titulus. Saglabāts pērnais latviešu spēlētāju kodols (Zane Jākobsone, Liene Priede, Kristīne Silarāja, Ieva Vītola), pievienojušās Sabīne Niedola, Ilza Jākobsone, Līga Šurkusa, kā arī jaunās Cēsu sporta skolas audzēknes.  Komandas konkurētspēja būs atkarīga gan no treniņdarba sezonas garumā, gan pastiprinājuma, kas tradicionāli tiek meklēts pirms izšķirošajām spēlēm.

"RSU/Merks" (Aivars Vīnbergs). Mērķis - nosargāt pērn ieņemtās 3.vietas gan Latvijā, gan apvienotajā līgā un panākt, lai līderu duetam nav garlaicīgi. No pērnajām līderēm komandā vairs nav Asnātes Fominas (mācās ASV), Kates Krēsliņas ("TTT/Rīga") un Gunas Lagzdiņas ("Tallinn University"). Vietā nākušas Ventspils "Spara" audzēknes Sindija Gūtmane un Lelde Kalniņa. 10 spēlētājas mācās vai strādā RSU.

"Vega 1/Liepāja" (Armands Misus). Mērķis - pirmais sešnieks Latvijas-Igaunijas līgā un četrinieks Latvijā. Vietējo spēlētāju "frakcijā" vairākas pieredzējušās basketbolistes nomainījušas perspektīvās liepājnieces Elīna Ruperte (16 gadi), Sabīne Lipe un Elīna Ruperte (pa 15). Labi, ka kadetēm būs iespēja spēlēt, ne tik labi, ka maz spēlētāju labākajos basketbola gados. Liela nozīme būs leģionārēm. (pagaidām pieteiktas divas baltkrievietes un poliete).

"Latvijas Universitāte" (Ilze Ose-Hlebovicka). Mērķis - pakāpties augstāk, nekā pērn, kad bija 8.vieta apvienotajā līgā un 5.vieta Latvijā. Jauna galvenā trenere, jauns spēku pieplūdums no Latvijas U18izlases (Vineta Bīriņa, Ieva Spīgule, Marta Bergmane). 12 no 15 spēlētājām studē Universitātē. Potenciāls izaugsmei ir, darbaprieks un azarts - arī. Gaidīsim rezultātu.

"TTT Juniores" (Ainārs Čukste). Mērķis - nodrošināt apstākļus jauno spēlētāju izaugsmei un sagatavot spēlētājas "TTT Rīga". Sastāvā lielākoties dažādu jaunatnes izlašu dalībnieces, kuras tuvojas vecumam, kad jāsāk attaisnot talanta reputāciju. Ne tikai krājot meistarību un pieredzi, bet arī audzinot cīnītāju raksturu un prasmi uzņemties atbildību par rezultātu.

Latvija U16 (Līga Alilūjeva). Mērķis - pieredze un rūdījums. Paplašinātajā kandidātu sarakstā iekļautas vairāk nekā 30 basketbolistes, kuras dzimušas 1999./2000.gadā. Iepriekš kadetu izlase pieaugušo turnīrā bija gluži konkurētspējīga (2013.gadā bilance 5-17, 2014.gadā - 6-18). Šogad klāsies grūtāk, jo U16 izlases potenciālās līderes Sabīne Lipe un Elīna Ruperta sezonas laikā spēlēs Liepājas komandā, un starp kandidātēm nav tik izteiktu līderu, kādas iepriekš bija māsas Strautmanes. Jo vērtīgāka būs pieredze citām meitenēm, kurām nākamvasar jāstartē Eiropas U16 čempionāta virslīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!