Foto: FIBA

Pēc ceturtdien aizvadītajām 2021. gada Eiropas čempionāta atlases turnīra spēlēm tapis zināms, ka Latvijas sieviešu basketbola izlasei sestdien var nākties uzvarēt vismaz ar 12 vai pat 17 punktu pārsvaru, kas tāpat varētu nebūtu pietiekami, lai kvalificētos finālturnīram.

Jau ziņots, ka Latvijas izlases pārstāvētajā I apakšgrupā uzvaru ceturtdien svinēja Horvātijas izlase, kas pārspēja Vācijas valstsvienību. Tas savā ziņā uz brīdi atviegloja Latvijas basketbolistu ceļu uz finālturnīru, kas veicams, ierindojoties starp piecām labākajām otrās vietas ieguvējām.

Tomēr citas ceturtdien aizvadītas spēles cīņu par piekto, pēdējo ceļazīmi ievērojami saasinājušas.

Svarīgu uzvaru B apakšgrupā ceturtdien izcīnīja Melnkalnes izlase, kas ar rezultātu 69:67 mājās pieveica novājināto Zviedrijas valstsvienību, kura maču aizvadīja bez savainotās "TTT Rīga" basketbolistes Bintas Drammehas.

Ja Melnkalnes valstsvienība sestdien pieveiks arī bez uzvarām esošo Izraēlas valstsvienību, tad tā varētu kļūt par trešo otrās vietas ieguvēju, kura čempionātam kvalificēsies, pateicoties uzvaru un zaudējumu attiecībai 3-1.

Šādi otro labāko komandu pieteikumi sagaidāmi arī C un D apakšgrupās. Bosnijas un Hercegovinas izlase C apakšgrupā ar rezultātu 67:62 spēlē Krievijas "burbulī" pārspēja Šveices izlasi, tādējādi arī sev nodrošinot otro vietu ar bilanci 3-1 spēlēs starp trim spēcīgākajām grupas komandām.

Savukārt bez pārsteigumiem iztika D apakšgrupas spēlēs. D apakšgrupā Čehija izrēķinājās ar Rumāniju (100:52), savukārt Itālija sagrāva Dāniju (101:55), tādējādi arī piesakoties uz otro vietu ar bilanci 3-1, ja vien komanda sestdien nepaklups pret Rumāniju, kurai vairs nav sportisku mērķu šajā atlases turnīrā.

Ar bilanci 2-2 turnīru noslēdza Turcijas izlase, kura ceturtdien Stambulā E apakšgrupas spēlē ar 67:55 pieveica Lietuvas izlasi. Tomēr Turcijas valstsvienība atlases cikla gaitā guvusi par 25 punktiem vairāk nekā pretinieces, kas komandai ļauj pārliecinoši skatīties uz cerībām noturēt pozīciju labāko piecniekā. Trešo reizi pēc kārtas finālturnīram tādējādi nav kvalificējusies Lietuvas izlase.

Sagaidāms, ka piekto vietu sadalīs A, G, H, I un F apakšgrupu otrās labākās komandas. Vērts atgādināt, ka uzvaru un zaudējumu bilance, kā arī gūto punktu starpība tiek vērtēta vien spēlēs starp apakšgrupas labāko trijnieku. Savukārt vienādas punktu starpības gadījumā virsroka tiek piešķirta komandai, kura pati guvusi vairāk punktu.

Patlaban nosacītā vadībā starp potenciālo otro vietu ieguvējām atrodas Ukrainas valstsvienība, kas ceturtdien ar rezultātu 87:58 izrēķinājās ar Portugāles basketbolistēm. Ukrainietēm sestdien jāspēlē pret Somiju, bet grupas līderei Beļģijai – kura sestdien ar 82:47 sagrāva Somiju – jāspēlē pret Portugāli. Izpaliekot negaidītiem pārsteigumiem, Ukraina spēles starp grupas labāko trijnieku noslēgs ar bilanci 2-2 un punktu starpību +2.

No cerībām kvalificēties, visticamāk, atvadījās Lielbritānijas izlase, kas sestdien F apakšgrupas spēlē ar 57:67 piekāpās Baltkrievijas vienībai. Pirms spēles starp Baltkrieviju un Poliju situācija grupā ir šāda – Lielbritānijai bilance 2-2 un punktu starpība -1, Baltkrievijai 2-1 un +29, bet Polijai 1-2 un -28. Polijas izlasei jāpaveic milzu pārsteigums, baltkrievietes uzvarot ar 28 punktu pārsvaru, lai neļautu Baltkrievijai kvalificēties kā pirmās vietas ieguvējai, kā arī "noķertu" Lielbritāniju.

Saistošākās cīņas no Latvijas izlases perspektīvas aizritēs A un H apakšgrupā.

Plašu soli pretim finālturnīram ceturtdien spēra Ungārijas izlase, kas H apakšgrupā ar rezultātu 65:57 pieveica Slovākijas izlasi. Taču sestdien pulksten 18.30 tiksies Slovākijas un Nīderlandes valstsvienības. Ungārijas basketbolistes ar bilanci 2-2 un punktu starpību +7 ieņem pirmo vietu grupā, kuru ar uzvaru atņemt var Nīderlande (2-1, -5).

Pulksten 19.45 spēli I apakšgrupā aizvadīs Latvijas izlase (1-2, -10) un Vācijas valstsvienība (1-2, -15). Nīderlandes uzvaras gadījumā Latvijas izlasei varētu būt jāpieveic Vāciju ar 17 punktu pārsvaru, lai apdzītu otrajā vietā palikušo Ungāriju. Cīņā, protams, vēl var iesaistīties Slovākijas vienība (1-2, -2), kurai ir nosacīts astoņu punktu handikaps pār Latvijas izlasi un iespēja pieveikt Nīderlandi.

Cīņu par finālturnīru joprojām uztur arī Vācijas basketbolistes, kurām pēc zaudējuma Horvātijai punktu starpība ir -15. Tātad sestdienas pretiniecēm jārāpjas no piecu punktu "dziļākas bedres" nekā Latvijas izlasei.

Taču pēdējo vārdu varēs teikt A apakšgrupā esošā Grieķijas izlase. Grieķija ceturtdien ar rezultātu 95:58 sagrāva grupas pastarīti Islandes izlasi, bet Slovēnija mājās izcīnīja piekto uzvaru piecās spēlēs, ar rezultātu 71:66 pieveicot Bulgāriju, kurai cerības kvalificēties nu jau izzudušas.

Grieķijas izlase (1-2, -6) sestdien laukumā dosies vien pulksten 21.00, cenšoties pieveikt Bulgārijas izlasi ar pēc iespējas lielāku pārsvaru. Visticamāk, tieši grieķietes, spēli sākot pēdējās, zinās konkrētu punktu pārsvaru, kas nepieciešams, lai apsteigtu tobrīd piekto labāko otrās vietas ieguvēju, uz ko cer gan Ukraina, gan Latvijas un Vācija, gan H apakšgrupas komandas Ungārija, Slovākija un Nīderlande.

Jau ziņots, ka no turnīra diskvalificēta Ziemeļmaķedonijas izlase, kura I apakšgrupā ieņēma pārliecinošu ceturto vietu. Tādējādi arī anulēti triju līdervienību gūtie panākumi mačos pret apakšgrupas pastarīti. Noslēdzošās atlases turnīra spēles I apakšgrupā Latvijas, Horvātijas un Vācijas izlases aizvada "burbulī" Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!