Pirms 109 gadiem, 1909. gada 5. septembrī, Dikļu pagastā dzimis latviešu basketbolists JĀNIS TILTIŅŠ (ceturtais no labās). Divas reizes viņš kļuva par pasaules studentu čempionu Latvijas studentu izlases sastāvā un piecas reizes (!) – par Latvijas čempionu "Universitātes Sporta" ("US") basketbola vienības ierindā. Tas notika laikā, kad Latviju kļuva par vienu no Eiropas basketbola lielvalstīm.

Jānis Tiltiņš "US" basketbola vienībā sāka spēlēt jau 20. gs. 20. gadu beigās. Tas bija laiks, kad nesen izveidotais "Universitātes Sports" sevi itin centīgi pieteica dažādos sporta veidos. Īpaši veiksmīgi tas izdevās basketbolā – gan vīriem, gan dāmām. 20. gs. 30. gados "Universitātes Sports" izveidojās par Latvijas basketbola superklubu, kas pirmskara Latvijā izcīnīja visvairāk meistaru jeb čempionu titulu kā vīriešu, tā sieviešu konkurencē.

Savu pirmo čempiona titulu grozballē jeb basketbolā "US" puiši izcīnīja 1930. gadā, un pie sava pirmā čempiona titula tika Jānis Tiltiņš, kurš visu 20. gs. 30. gadu garumā kļuva par stabilu studentu basketbola vienības balstu. Turpmākajos trijos gados "US" basketbolistiem neizdevās atkārtot panākumu, taču pēc tam iestājās pilnīga "Universitātes Sporta" hegemonija basketbola laukumā. "US" vienība un tostarp Jānis Tiltiņš četrus gadus pēc kārtas – 1934., 1935., 1936., 1937. gadā – kļuva par Latvijas basketbola čempioniem. Bija tikai daži studentu basketbolisti, kuri bija piedalījušies visu piecu "US" basketbola čempiontitulu izcīnīšanā, un Tiltiņš bija viens no šiem retajiem.

Jānis Tiltiņš kopā ar "US" vienību diezgan veiksmīgi spēlēja starptautiskās turnejās. Faktiski tā pati "US" vienība kā Latvijas studentu izlase ar panākumiem startēja akadēmiskajās meistarsacīkstēs jeb "studentu olimpiādēs", ko mūsdienās pazīst kā universiādes. Sākumā, 1933. gadā Turīnā, Jānim Tiltiņam un Latvijas studentu basketbola izlasei nācās "samierināties" ar pasaules studentu vicečempionu titulu. Bet turpmākajos divos turnīros – 1935. gadā Budapeštā un 1937. gadā Parīzē – Tiltiņš kopā ar latviešu studējošajiem basketbolistiem izcīnīja zelta medaļas un kļuva par pasaules studentu čempionu.'

Jāņa Tiltiņa sniegumu novērtēja arī Latvijas "lielās" basketbola izlases komplektētāji, un viņš valstsvienības sastāvā, saskaņā ar oficiālo statistiku, aizvadīja 8 spēles. Tiltiņš palīdzēja Latvijas valstsvienībai iegūt 2. vietu Nāciju kausa izcīņā Parīzē 1937. gada oktobrī. Stāsts par šo sportistu nebūtu pilnīgs, ja nepieminētu viņa diezgan veiksmīgo startu volejbola un airēšanas sacīkstēs. Par Latvijas čempionu viņš kļuva arī "US" volejbola komandas sastāvā. Citkārt – bija basketbola spēļu tiesnesis.

Pēc Otrā pasaules kara Jānis Tiltiņš mitinājās Rietumvācijā, vēlāk izceļoja uz ASV, kur ar panākumiem strādāja kā inženieris. Saskaņā ar trimdas latviešu preses sniegtajām ziņām Jānis Tiltiņš aizgāja mūžībā 1974. gada 25.martā Klīvlendā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!