Latvijas U-16 kadetu basketbola izlases kandidātu lokā atrodami vairāki jaunieši, kuru augums pārsniedz divus metrus, kas līdz šim bijis sakāms vien par retu gada gājuma izlasēm, raidījumā "Basketstudija 2+1" apliecināja Latvijas nacionālo vīriešu izlašu koordinators Emīls Toms.

Latvijas U-16 un U-18 meiteņu un puišu nacionālās izlases aizvadītajā nedēļas nogalē sacentās ar vienaudžiem no Igaunijas, Somijas un Zviedrijas kaimiņzemē Igaunijā notiekošajā Baltijas jūras kausa izcīņā. Abas meiteņu izlases turnīrā triumfēja, bet U-18 puišu izlase ieņēma trešo vietu, kamēr U-16 valstsvienība neuzvarēja nevienā spēlē, samierinoties ar ceturto pozīciju.

Latvijas U-16 kadetu izlases galvenais treneris Agris Galvanovskis intervijā Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājaslapā gan atzinis, ka ceturtā vieta šoreiz vērtējama ar plus zīmi.

"Nespējām uzreiz pārslēgties no tā basketbola, ko ikdienā spēlējam Jaunatnes basketbola līgā (LJBL) un Eiropas jaunatnes līgā, uz līmeni, kādā spēlē izlašu komandas. Saskaroties ar daudz lielāku pretinieku agresivitāti, iestājās apjukums, kas izraisīja milzum daudz nepiespiesto kļūdu," kritiku sniedza Galvanovskis.

Ja pret Igaunijas izlasi tika piedzīvots zaudējums papildlaikā (67:73), bet Zviedrijas izlase Latvijas komandu pārspēja ar rezultātu 75:68, tad pirmajā turnīra spēlē tika piedzīvota smaga sagrāve ar rezultātu 49:74 pret Somijas valstsvienību.

"Taktiskā ziņā – noteikti, ka Somija bija gatavāka. Viens no iemesliem – Somijas kadetu izlases dalībnieki dzīvo un trenējas kopā internātā. Bija jūtams, ka komanda ir labi saspēlējusies un katrs spēlētājs zina, kas jādara un ko katrā epizodē darīs partneris. Arī zviedri spēlēja taktiski gudri. Mums savstarpējā saprašanās ar katru spēli uzlabojās," klāstīja treneris.

Komanda pirms dalības Eiropas čempionātā U-16 vecuma grupā, kas šovasar norisināsies Krievijā, janvāra beigās dosies uz pārbaudes turnīru Turcijā, bet pavasarī piedalīsies Eiropas Jaunatnes līgas U-17 grupas superfinālā. Galvanovskis min, ka šajā izlasē saskata potenciālu.

"Lielākā daļa puišu vēl ir augšanas procesā. Nāks klāt gan auguma centimetri, gan fiziskais briedums. Pagaidām nav pieteikušies izteikti snaiperi, toties ir divi 210 cm gari "torņi", kādi U-16 izlasēs mums bijuši retums. Ir labas iespējas spēlēt "caur garajiem", neaizraujoties ar tālmetieniem. Arī aizsargu pozīcijās ir puiši, kas garāki par 190 cm," klāstīja lubānietis.

Par turnīra labāko spēlētāju Latvijas izlasē tika atzīts Pēteris Pinnis, kurš LBS veiktajās pārbaudēs atzīts par 207 cm garu, bet groza apakšu kopā ar viņu cementēja 207,5 cm garais Frederiks Meinarts, atklāja Latvijas nacionālo vīriešu izlašu koordinators Emīls Toms.

"Iepriekš neredzot viņus, pārsteigums bija, ka viņi [ar apaviem kājās] patiešām ir 210 cm gari," teica Toms. "Reizēm tā tiek teikts, bet puiša augums īstenībā ir 205 cm. Mazliet uzpušķots. Labā ziņa arī tāda, ka viņi nebija vienīgie, kuri garāki par diviem metriem. Mums ir vēl četri tādi basketbolisti, piemēram, Reinis Avotiņš, Rūdolfs Rudmiezis. Izvēles iespējas ir. Turklāt viņi spēlē no otrā līdz piektā numura pozīcijās. Laukumā varam uzlikt iespaidīgu "augumu"."

Iepriekšējā Latvijas jauniešu izlase, kuras rindās bija atrodami divi tik gari spēlētāji, bija Kristapa Porziņģa un Anžeja Pasečņika pārstāvētā 2013. gada U-18 valstsvienība. Latvijā rīkotajā turnīrā izlase sasniedza pusfinālu un ieņēma ceturto vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!