Foto: fibaeurope.com
Latvijas U-16 meiteņu basketbola izlase Eiropas čempionāta spēlē par piekto vietu svētdien ar rezultātu 62:56 (18:14, 10:13, 16:13, 18:16) uzvarēja sacensību saimnieces no Ungārijas.

Latvijas jaunajām basketbolistēm tādējādi izdevies atkārtot visu laiku labāko rezultātu Eiropas čempionātā, kas pirmoreiz tika sasniegts 2001.gadā.

Pa 14 punktiem šajā mačā guva Luīze Šepte un Sabīne Lipe, kuras kontā arī 15 atlēkušās bumbas. Savukārt Digna Strautmane izcēlās ar 13 punktiem un 11 bumbām zem groziem.

Teju visas pirmās ceturtdaļas gaitā vadībā atradās Latvijas izlase, kas pašās ceturtdaļas beigās panāca septiņu punktu pārsvaru. Otrās ceturtdaļas ievadā latvietēm izdevās panākt jau desmit punktu handikapu, tomēr Ungārijas vienība pacietīgā cīņā līdz iešanai atpūtā nodrošināja vairs tikai viena punkta deficītu.

Trešās ceturtdaļas gaitā Ungārijas izlasei divreiz izdevās pārņemt mača vadību. Latvijas izlase gan prata kontrolēt laukumā notiekošo, allaž atgriežoties vadībā un pēdējo ceturtdaļu sagaidot ar četru punktu pārsvaru. Veiksmīgais ceturtās ceturtdaļas sākums ļāva latvietēm panākt astoņu punktu pārsvaru, taču divas minūtes pirms cīņas beigām no tā pāri palicis bija vairs tikai viens punkts. Turpinājumā latvietēm izdevās savu grozu nosargāt neskartu, bet pieci pēc kārtas gūtie punkti nodrošināja komandai uzvaru.

Kā ziņots, Latvijas izlase čempionāta pirmajā posmā pēc uzvarām pār Beļģiju un Franciju neko neizšķirošā cīņā zaudēja Slovākijai, ieņemot D apakšgrupas pirmo vietu un uz otro posmu līdzi ņemot maksimāli iespējamās divas uzvaras. Savukārt otrā posma pirmajā spēlē latvietes pirmdien ar rezultātu 66:42 pārliecinoši apspēlēja vienaudzes no Zviedrijas, priekšlaicīgi garantējot vietu ceturtdaļfinālā, bet otrdien, nespēlējot komandas līderei Strautmanei, ar 60:76 piekāpās Itālijai.

Izšķirošajā mačā par uzvaru grupā Latvija ar 59:77 piekāpās Čehijai, tomēr paralēli notikušajā spēlē starp Itāliju un Beļģiju itālietes pamanījās palikt bez punktiem gandrīz četras pēdējās minūtes, bet beļģietes pēdējās 15 sekundēs guva četrus punktus, izraujot panākumu ar 44:42.

Šis rezultāts Latvijai deva otro vietu grupā un iespēju ceturtdaļfinālā sacensties ar otras grupas trešo spēcīgāko vienību, par kādu kļuva Spānija. Piektdien aizvadītajā cīņā Latvijas izlase piedzīvoja pārliecinošu zaudējumu ar rezultātu 45:79, tomēr pusfinālā par 5.-8.vietu sestdien latvietes ar rezultātu 63:57 pagarinājumā uzveica vienaudzes no Beļģijas.

Tikmēr ungārietes čempionātu sāka ar piecām uzvarām pēc kārtas pār Serbiju, Horvātiju, Spāniju, Grieķiju un Turciju, bet mačā par uzvaru otrajā posmā tika kapitulēts ar 50 punktu pārsvaru Krievijai, turklāt pēc tam sacensību saimnieces ceturtdaļfinālā sīvā cīņā piekāpās arī Francijai. Savukārt pusfinālā par 5.-8.vietu Ungārija ar 63:50 uzveica Turciju.

Trešajā posmā astoņas labākās komandas izslēgšanas spēlēs sadala 1.-8.vietu, bet astoņas pārējās noskaidro trīs sliktākās, kuras zaudēs vietu Eiropas čempionāta virslīgā.

Latvijas U-16 izlasē (1998.dzimšanas gads un jaunākas) iekļautas "Rīga"/"Rīdzene", "Rīga"/TTP, Rīgas 3.BJSS, kā arī Liepājas Sporta spēļu skolas un Ventspils "Spara" audzēknes. Dignai Strautmanei šis bija jau trešais Eiropas kadetu čempionāts. Gan viņa, gan Laura Grabe un Marta Jančevska spēlēja pērn, palīdzot sasniegt septīto vietu Eiropā.

Centra spēlētāja Digna Strautmane pērn bija kadetu Eiropas čempionāta trešā rezultatīvākā basketboliste (vidēji spēlē 15 punkti). Toreiz lielu daļu punktu viņa guva pēc savas māsas Paulas piespēlēm, tomēr vecākā no Strautmanēm šogad jau palīdzēja Latvijas U-18 izlasei.

Aizvadītajā ziemas sezonā Latvijas U-16 izlase piedalījās "Nordea" Basketbola līgas (NBL) turnīrā, cīņā ar Latvijas un Igaunijas komandām 24 spēlēs izcīnot sešas uzvaras un 13 komandu konkurencē ierindojoties 12.vietā. Janvārī tika izcīnīta pirmā vieta Baltijas jūras kausa izcīņā, bet jūlijā - otrā vieta Baltijas kausā. Tāpat pārbaudes mačos pārspētas Polijas, Somijas un Lietuvas kadetes, bet pirms turnīra latvietes jau Debrecenā sacentās ar Ungārijas kadetu izlasi, piekāpjoties pašā galotnē ar 57:63.

Galvenais treneris Ainārs Čukste Latvijas U-16 izlasi vada ceturto reizi. 2001.gadā viņa vadībā tika izcīnīta piektā vieta Eiropā, bet pērn - septītā. Vēl reizi Latvijas kadetes Eiropas labāko desmitniekā iekļuva 2007.gadā, kad Valmierā notikušajā turnīrā izcīnīja septīto vietu.

Latvijas U-16 meiteņu basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā:

Elīna Ruperte, Maija Gertsone, Sabīne Lipe (visas - Liepāja), Marianna Kļaviņa ("Rīdzene"), Kristīne Sprudzāne, Aleksa Gulbe, Marta Jančevska, Digna Strautmane (visas - "Rīga"/"Rīdzene"), Linda Svenne ("Rīga"/TTP), Laura Grabe (3.BJSS), Luīze Šepte, Dinija Sanda Pāvelsone (abas - Ventspils).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!