Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas U-18 valstsvienības pirmais mērķis ir iekļūšana Eiropas čempionāta labāko astoņniekā, trešdien preses konferencē atzina izlases galvenais treneris Guntis Endzels.

Šā gada Eiropas U-18 čempionāts no 9. līdz 19.augustam risināsies Latvijā un Lietuvā.

Preses konferences laikā tika parakstīts sadarbības līgums starp Latvijas Basketbola savienību (LBS) un Liepājas pašvaldību.

"Liepāja mums ir ilgstošs un sekmīgs sadarbības partneris, un arī starptautiskajām organizācijām par Liepāju vienmēr bijuši vislabākie vārti, tāpēc mums šogad ilgi nevajadzēja pārliecināt Liepājas domes priekšsēdētāju Uldi Sesku, ka būtu labi sadarboties sacensību rīkošanā," preses konferencē izteicās LBS prezidents Valdis Voins. "Ceram, ka perspektīvā ar Lietuvu un arī Igauniju izdosies sarīkot kādu lielāku turnīru."

Kā zināms, šogad Latvijā notiks arī Eiropas U-16 čempionāts, kas no no 19. līdz 25.jūlijam risināsies Ventspilī.

Sākumā bija plānots, ka Eiropas U-16 un U-18 čempionātiem vienam fināls notiktu Latvijā, bet otram - Lietuvā, bet tagad abu čempionātu izšķirošās cīņas risināsies Lietuvā. Kā iemeslu tam Voins minēja neskaidrības valsts līdzfinansējumā.

"Tikai ar pašvaldības atbalstu ir grūti sarīkot plašus turnīrus, tomēr sadarbojamies ar Starptautisko Basketbola federāciju (FIBA), lai vismaz katru gadu pieteiktos un neizkristu no aprites," atzina Voins.

Vēl Voins izteica prieku, ka Latvijas Nacionālās sporta padomes vadību uzņēmies Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. "Ceram, ka tagad būs skaidrība valsts līdzfinansējuma jautājumos. Ja padome akceptēs, tad arī valdība to izdarīs."

Starptautiska mēroga basketbola čempionāti Liepājā risināsies jau ceturto gadu pēc kārtas. 2009.gadā tur risinājās Eiropas sieviešu basketbola čempionāta spēles, 2010.gadā tika aizvadīts Eiropas čempionātā U-20 vecuma grupā sievietēm, bet pērn risinājās U-19 vīriešiem pasaules čempionāta mači.

"Pēc čempionātiem esam izjutuši lielāku jauniešu interesi par basketbolu," izteicās Sesks. "Mums nav kauns piedāvāt savas viesnīcas un šādu reklamēt savu pilsētu."

"Kad tiekos ar kolēģiem no citām valstīm, viņiem ir skaudība, ka pie mums regulāri notiek šādi pasaules un Eiropas čempionāti. Tāpat prieks, ka U-18 izlases kandidātos ir divi liepājnieki," piebilda Sesks.

"Kopumā kandidātu sarakstā ir 24 spēlētāji, kuri gandrīz visas sezonas laikā ir redzēti klātienē," atzina Endzels. "Ja viss būs kārtībā ar finansēm, tad čempionātam sāksim gatavoties 28.jūnijā. Puiši sezonas gaitā guva rūdījumu Latvijas Basketbola līgas (LBL) pirmajā divīzijā, bet mums kā treneriem galvenā fokusēšanās bija nevis uz spēlēm, bet uz treniņu darbu. Ceru, ka visu šo saliekot kopā izveidosies laba komanda."

Kaut pirms diviem gadiem šī vecuma U-16 izlase cīnījās par palikšanu Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā, Endzels izteica cerību, ka šoreiz rezultāts būs labāks.

"Pirmais mērķis ir iekļūt astoņniekā. Kaut grupa ir sarežģīta, negribētos likt minimālo mērķi," piebilda Endzels.

Latvijas U-18 valstsvienība Eiropas čempionātā spēlēs vienā apakšgrupā ar Turciju, Bulgāriju un Franciju.

Kā izteicās Eiropas U-18 čempionāta organizatori, lielākā problēma ir tāda, ka paralēli notiks Londonas olimpiskās spēles, kas varētu radīt grūtības televīzijas translāciju nodrošināšanā.

Šī gada Eiropas U-18 čempionātā apakšgrupu mači risināsies Liepājā un Viļņā, bet čempioni tiks noskaidroti Viļņā.

Jau vēstīts, ka šā gada Eiropas čempionātā U-16 vecuma grupā Ventspilī sacentīsies astoņas komandas. No tām četras labākās valstsvienības kvalificēsies izslēgšanas spēlēm, kas no 27. līdz 29. jūlijam notiks Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. Apakšgrupu spēles notiks arī Lietuvas pilsētā Panevēžā.

Ventspils ir piektā Latvijas pilsēta, kas uzņems Eiropas un pasaules jaunatnes čempionātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!