Latvijas U-18 izlases basketbolistes sestdien ar pārliecinošu uzvaru pār Nīderlandes vienaudzēm uzsāka Ungārijā notiekošo Eiropas čempionātu.

Latvijas basketbolistes panākumu guva ar rezultātu 66:35 (17:10, 21:10, 16:7, 12:8).

Uzvarētāju komandas rindās Digna Strautmane guva 16 punktus un izcīnīja desmit atlēkušās bumbas, savukārt 14 punktus iemeta Luīze Šepte.

Latvijas basketbolistes jau mača ievadā ieguva iniciatīvu un iekrāja nelielu pārsvaru. Otrās ceturtdaļas sākumā izdevās veikt 8:2 izrāvienu un arī turpinājums latvietēm bija veiksmīgs. Puslaika pārtraukumā Latvijas izlase devās ar 18 punktu pārsvaru.

Trešajā ceturtdaļā Latvijas izlase lieliski spēlēja aizsardzībā, savā grozā ielaižot tikai septiņus punktus. Latvietes rezultāta pārsvaru vēl mazliet palielināja, līdz ar to mača noslēdzošā ceturtdaļa kļuva par formalitāti, jo cīņas uzvarētājs jau bija skaidrs.

Latvijas komandas galvenais treneris Ainārs Čukste šajā mačā izmantoja visas 12 spēlētājas, katrai laukumā atvēlot vismaz desmit minūtes spēles laika.

Iepriekšējos sešos gados Nīderlandes basketbolistes spējušas iekļūt ceturtdaļfinālā, bet labākais rezultāts tika sasniegts 2012. un 2013. gadā, kad tika izcīnīta ceturtā vieta.

"Pēdējā brīdī izdevās dabūt Nīderlandes komandas pusspēles ierakstu, iegūstot priekšstatu par pretiniecēm. Tomēr tas nebija galvenais, svarīgāk bija koncentrēties uz savām darbībām. Pirmkārt, agresīvu un gudru spēli aizsardzībā. Nīderlandes komandas metienu statistika no spēles (precīzi 12 no 73) daiļrunīgi parāda, kā viņas mocījās," intervijā Latvijas Basketbola savienības mājaslapā norādīja Čukste.

"Jau no paša spēles sākuma iniciatīva bija mūsu rokās, tomēr nekādā eiforijā nav jākrīt, jo svarīgākās spēles vēl priekšā. Otrajā puslaikā, kad uzvara neradīja šaubas, uzbrukumā atteicāmies no iestrādātajām sadarbībām. Negribas galvenajiem pretiniekiem pirms laika atklāt visas kārtis, turklāt jābūt gataviem, ka iecienītākās kombinācijas tik un tā tiks izpētītas un meitenēm vajadzēs būt gatavām uzņemties iniciatīvu viens pret viens. Visām bija iespēja iespēlēties un patika, ka bez pamatīgas cīņas neatdevām laukumā ne centimetru, lai cik liels arī bija pārsvars," sacīja Latvijas komandas galvenais treneris.

Turnīra turpinājumā svētdien latvietes spēkosies ar Čehiju, kas sestdien ar rezultātu 58:44 (20:15, 14:7, 8:4, 16:18) pārspēja Slovākiju. Pirmdien Latvijas izlase atpūtīsies, bet otrdien tiksies ar Slovākijas meitenēm.

"Rīt spēlēsim ar apakšgrupas, šķiet, stiprāko komandu Čehijas izlasi, kas pirms diviem gadiem kadetu čempionātā izcīnīja otro vietu. Pirmais mērķis paliek nemainīgs - apakšgrupā vajadzētu būt vismaz otrajā vietā - jo kaimiņu grupā Krievijas un Itālijas izlases izskatās galvastiesu pārākas par Turciju un Izraēlu," teica Čukste.

Šogad Eiropas jaunatnes čempionāti risinās pēc jaunas formulas – pirmajā posmā komandas aizvadīja pa trim spēlēm, bet pēc tam visas spēlēja astotdaļfinālā. Turpinājumā šo maču uzvarētāji cīnīsies par pirmo līdz astoto vietu, bet zaudētāji – par devīto līdz sešpadsmito. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēs vietu A divīzijā.

Vislielāko pieredzi kontinenta un pasaules meistarsacīkstēs iekrājusi Digna Strautmane, kurai šis ir piektais turnīrs, kamēr Alisei Markovai šī ir debija.

Strautmane palīdzēja arī U-20 izlasei Portugālē notikušajā Eiropas čempionātā, kur latvietes izcīnīja septīto vietu. Stautmane septiņās turnīra spēlēs caurmērā guva 16,4 punktus, kas bija piektais labākais rādītājs starp visām Eiropas čempionāta basketbolistēm.

No U-18 valstsvienības spēlētājām U-20 izlasē spēlēja arī Laura Grabe un Dinija Pāvelsone.

Tikmēr Marianna Kļaviņa, Sabīne Lipe, Luīze Šepte un Janeta Rozentāle jūnija beigās piedalījās pasaules U-17 čempionātā.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, latvietes aizvadīja četras pārbaudes spēles, uzvarot Lietuvu un Igauniju, bet zaudējot Turcijai un tai pašai Lietuvai.

Pērn Latvijas basketbolistes izcīnīja otro vietu B divīzijas turnīrā, tādējādi pēc piecu gadu pārtraukuma atgriežoties spēcīgākajā divīzijā. Augstākais sasniegums latvietēm šajā vecuma grupā ir 2009. gadā izcīnītā septītā vieta.

Šogad pirmoreiz vēsturē visas sešas Latvijas jaunatnes izlases spēlēs Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā, turklāt U-17 basketbolistes piedalījās pasaules meistarsacīkstēs, kur izcīnīja desmito vietu. Tiesa, Latvijā šogad nenotiks neviens Eiropas vai pasaules čempionāts basketbolā, kas valstī bija risinājušies kopš 2007. gada.

Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlases sastāvs startam Eiropas čempionātā: Maija Gertsone, Sabīne Lipe (abas - "Liepāja"), Kristiāna Spudzāne, Marianna Kļaviņa, Digna Strautmane (visas - "Rīga"/"Rīdzene"), Dinija Pāvelsone, Luīze Šepte (abas - "Ventspils"), Laura Grabe (3.BJSS), Ivanda Hudjakova ("Valmiera"), Linda Svenne, Alise Markova (abas - "Rīga"/TTP-1), Janeta Rozentāle ("Jelgava").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!