Foto: FIBA

Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlase svētdien Sarajevā Eiropas čempionāta otrajā mačā ar rezultātu 89:84 (26:14, 14:18, 18:21, 18:23, 13:8) pagarinājumā pārspēja vienaudzes no Polijas.

Latvijas izlases rindās ar 28 punktiem, 20 atlēkušajām bumbām un trim bloķētiem metieniem izcēlās Laura Meldere. Savukārt 15 punkti bija Jetei Nullei, 13 punktus guva Eva Indriķe, 11 punkti bija Ketijai Vihmanei, bet desmit punkti un desmit bumbas zem groziem bija Paulai Kļeščovai.

Tikmēr pretiniecēm 27 punktus guva Magdalena Šimkeviča.

Latvietes jau pirmajā ceturtdaļā iekrāja 12 punktu pārsvaru, bet puslaika pārtraukumā devās ar astoņu punktu handikapu (40:32). Otrajā puslaikā pretinieces veica pakaļdzīšanos un pēc izrāviena 10:0 pārņēma vadību (59:58). Latvietes guva deviņus punktus pēc kārtas un atgriezās vadībā, tomēr pēdējā minūtē ar tālmetienu tika panāktas - 73:73.

Turpinājumā Latvijas jaunās basketbolistes iemeta tikai vienu četriem soda metieniem, taču tas pusminūti pirms pamatlaika beigām ļāva atgriezties vadībā (74:73). Desmit sekundes pirms finālsvilpes polietes ar trīspunktu gājienu atgriezās vadībā - 76:74 pretinieču labā. Piecas sekundes vēlāk otrā laukuma galā Anita Miķelsona pie groza tika pie atlēkušās bumbas un panāca neizšķirtu 76:76, tādējādi spēle turpinājās pagarinājumā.

Tajā izšķirošā bija pēdējā minūte, kuras pusē Eva Indriķe panāca 87:84 Latvijas izlases labā. Turpretī polietes savu uzbrukumu izniekoja, kā rezultātā Latvija ieguva bumbu un nosargāja vadību, svinot uzvaru ar 89:84.

Iepriekš jau ziņots, ka Latvijas izlase pirmajā čempionāta spēlē ar 85:60 sagrāva mājinieces Bosniju un Hercegovinu. Savukārt noslēdzošā grupu turnīra spēle tiks aizvadīta pirmdien, kad plkst.15 pēc Latvijas laika būs jāspēkojas ar Lietuvas izlasi.

Polijas izlase pirmajā spēlē tikās ar Lietuvas vienaudzēm, kurām piekāpās ar 54:69.

Apakšgrupā ar divām uzvarām divās spēlēs vadībā ir Latvija, tālāka ar vienu uzvaru vienā mačā seko Lietuva, vienu zaudējumu cietušas bosnietes, bet divas neveiksmes ir Polijai.

Trešdien astotdaļfinālā būs jāspēlē ar kādu no A grupas vienībām (Beļģija, Itālija, Horvātija, Zviedrija). Uzvarētājas turpinās cīņu par medaļām, bet zaudētājas - par devīto vietu.

Sezonas laikā liela daļa no basketbolistēm kopā spēlējušas "TTT Rīga - Juniores" vienībā pie izlases galvenā trenera Aināra Čukstes, bet divas dāmas ieguvušas labu praksi Liepājas komandā. Trīs spēlētājas U-18 čempionātā varēs spēlēt arī nākamgad, viena - vēl divus gadus.

Šī gadu gājuma komanda galvenā trenera Kaspara Mājenieka vadībā 2017.gadā Eiropas U-16 čempionātā izcīnīja ceturto vietu un ceļazīmi uz U-17 Pasaules kausa izcīņu, kurā pērn tika sasniegta astotā vieta. Jetei Nullei šis ir jau astotais jauniešu čempionāts, Laurai Melderei - septītais, Ketijai Vihmanei un Paulai Kļeščovai - piektais.

Čukste Eiropas jaunatnes čempionātos regulāri strādā kopš 2001.gada, šai laikā divas reizes ar U-20 izlasi izcīnot bronzas medaļas, bet pēdējos gados divreiz iegūstot ceļazīmi uz U-19 Pasaules kausa izcīņu.

Gatavojoties Eiropas čempionātam latvietes vispirms pārbaudes spēlēs piekāpās somietēm, kuras spēlēs Eiropas čempionāta B divīzijā (66:92 un 73:90), pēc tam pārliecinoša uzvara Baltijas kausa izcīņā (tai skaitā 67:43 pār Lietuvas izlasi), kam sekoja divi zaudējumi Francijas juniorēm (48:81 un 53:72) un uzvara pār Krievijas U-18 izlasi (61:56).

Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kuras jauniešu komandas šovasar piedalās U-19 Pasaules kausa izcīņā gan puišu, gan meiteņu konkurencē, kā arī Eiropas čempionātu A divīzijās visās sešās vecuma grupās.

Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Jete Nulle, Anita Miķelsone, Paula Kļeščova, Juta Harčenko (visas - "TTT Rīga - Juniores"), Una Šteinharde, Madlēna Ģērķe, Eva Indriķe, Paula Mauriņa, Nikola Priede (visas - "TTT Rīga - Kadetes"), Ketija Vihmane, Daniela Grigorjeva (abas - "Liepāja"/LSSS), Laura Meldere (Venēcijas "Umana Reyer").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!