Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlase Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē notikušā Eiropas čempionāta B divīzijas turnīra titula mačā svētdien piekāpās Slovākijas vienaudzēm.

Mačā, kura abas dalībnieces jau nodrošinājušas vietu augstākajā divīzijā, Latvijas jaunās basketbolistes zaudēja ar 45:49 (10:6, 13:16, 11:5, 11:22).

Pirmo cīņas ceturksni Latvijas basketbolistes noslēdza ar četru punktu pārsvaru (10:6), tomēr nākamajā ceturtdaļā slovākietes atspēlējās, un pirmais puslaiks noslēdz ar punkta handikapu latviešu labā (23:22).

Lai gan trešajā ceturtdaļā Slovākijas jaunās basketbolistes rezultātu izlīdzināja (25:25), tomēr ceturksni latvietes noslēdza ar septiņu punktu pārsvaru (34:27).

Noslēdzošajā mača desmitminūtē izteikti pārākas bija slovākietes, kuras atspēlējās un izcīnīja uzvaru ar 49:45.

Rezultatīvākā spēlētāja Latvijas izlasē šajā cīņā bija Digna Strautmane, kura guva 18 punktus un savāca deviņas bumbas zem groziem, kamēr Anna Dreimane izcēlās ar 11 punktiem un deviņām atlēkušajām bumbām.

Savukārt izšķirošajā cīņā par iekļūšanu augstākajā divīzijā Turcija ar 60:49 (18:6, 21:13, 16:14, 5:16) uzveica Zviedriju.

Čempionāta pirmajā posmā Latvija izcīnīja uzvaras visos četros D apakšgrupas mačos - vispirms ar 74:39 sagraujot Bulgāriju, tad ar 72:30 pārspējot Īriju, ar 71:48 pieveicot Bosniju un Hercegovinu un ar 58:33 uzvarot Anglijas vienaudzes.

Uzvaru sēriju latvietes turpināja arī otrajā posmā, kad ar 69:49 tika pieveikta Vācija un ar 41:39 uzvarēta Slovākija.

Savukārt sestdien notikušajā pusfinālā Latvija ar 54:41 pieveica Turciju. Pateicoties panākumam, Latvija ne tikai iekļuva finālā, bet arī garantēja atgriešanos A divīzijas turnīrā, kurā iekļūs trīs labākās vienības. Latvijas U-18 basketbolistes B divīzijā spēlē jau piekto gadu pēc kārtas, turklāt trijos no pēdējiem četriem turnīriem viņas bija palikušas soli no A divīzijas. Tā šogad ir vienīgās no sešām Latvijas jaunatnes izlasēm, kas nespēlē spēcīgāko vidū.

Tikmēr Slovākija līdz šim vienīgo zaudējumu piedzīvojusi ceturtdienas cīņā ar Latviju. Sestdien pusfinālā tā ar 51:30 sagrāva Zviedriju.

Latvijas izlasē iekļautas septiņu sporta skolu audzēknes, bet Sindija Kudule, kā arī māsas Paula un Digna Strautmanes vēl jūlija sākumā piedalījās Eiropas čempionātā U-20 vecuma grupā, kur turklāt bija stabilas pamatpiecnieka dalībnieces.

Latvijas izlasi vada Ainārs Čukste, kuram šis ir 12.Eiropas jaunatnes čempionāts galvenā trenera statusā.

Gatavojoties čempionātam, Latvijas juniores janvārī izcīnīja pirmo vietu Baltijas jūras kausa izcīņā, bet jūlijā, spēlējot bez trim līderēm, palika tikai trešās Baltijas kausa izcīņā. Tāpat pēdējā pārbaudes mačā tika zaudēts Eiropas čempionāta A divīzijas vienībai Lietuvai.

Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlases sastāvs startam Eiropas čempionātā:

Sindija Kudule, Kristiāna Rikveile, Laura Grabe, Annija Einere, Paula Strautmane, Digna Strautmane, Dinija Pāvelsone, Zane Ozoliņa, Linda Svenne, Ivanda Hudjakova, Elīna Grīnberga, Anna Dreimane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!