Foto: LETA
Pārliecinoši spēlējošā Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlase trešdien Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē notiekošā Eiropas čempionāta B divīzijas turnīra otro posmu iesāka ar uzvaru pār Vācijas izlasi, tādejādi sasniedzot turnīra pusfinālu un turpinot cīņu par atgriešanos augstākajā divīzijā.

Latvietes otrā posma pirmajā cīņā bija pārākas ar 69:49 (14:11, 17:13, 17:15, 21:10).

Lai gan cīņas sākumā sekmīgākas bija vācietes, izvirzoties vadībā ar četriem punktiem (9:5), tomēr Latvijas basketbolistes atspēlējās un pirmo ceturksni noslēdza ar rezultātu 14:11 savā labā. Otrās ceturtdaļas sākumā latvietes panāca jau 12 punktu pārsvaru (23:12), bet pirmo puslaiku noslēdza ar septiņu punktu handikapu (31:24).

Trešajā spēles ceturksnī spēle aizritēja punkts punktā, bet ceturto ceturtdaļu jau pārliecinošāk aizvadīja latvietes, nodrošinot uzvaru ar 69:49.

Latvijas izlasē ar 24 punktiem izcēlās Paula Strautmane, bet Dignai Strautmanei 14 punkti un 12 bumbas zem groziem, tādejādi jau ceturtais "double-double" piecās aizvadītajās cīņās.

Zīmīgi, ka Dignas māsai Paulai līdz "triple-double" pietrūka vien viena atlēkusī bumba un divas rezultatīvas piespēles.

Līdz ar uzvaru, F grupā Latvijas un Slovākijas basketbolistēm pa divām uzvarām divās cīņās, kamēr divus zaudējumus cietušas Vācija, kā arī Bosnijas un Hercegovina. Tādejādi Latvijas basketbolistes nodrošinājušas vismaz otro vietu apakšgrupā un vietu pusfinālā, kas ļauj turpināt cīņu par atgriešanos augstākajā divīzijā.

Čempionāta pirmajā posmā Latvija izcīnīja uzvaras visos četros D apakšgrupas mačos - vispirms ar 74:39 sagraujot Bulgāriju, tad ar 72:30 pārspējot Īriju, ar 71:48 pieveicot Bosniju un Hercegovinu un ar 58:33 uzvarot Anglijas vienaudzes.

Tādējādi Latvija D apakšgrupā ierindojās pirmajā vietā. Tai ar trīs uzvarām četros mačos sekoja Bosnija un Hercegovina, kamēr Anglijai bija divi panākumi. Bulgārija pirmo posmu noslēdza ar vienu uzvaru, bet Īrija cietusi tikai zaudējumus.

Pēc apļa turnīra katras grupas divas labākās komandas, līdzi ņemot savstarpējo spēļu rezultātus, izveidoja E un F četriniekus. E apakšgrupā spēlē Zviedrija, Rumānija, Dānija un Turcija, bet F četriniekā cīnās Latvija, Bosnija un Hercegovina un divas labākās C grupas komandas - Slovākija un Vācija.

Ceturtdien Latvijai paredzēts mačs ar Slovākiju, kas pirmā posma C apakšgrupā svinēja četras uzvaras četros mačos, tādējādi ierindojoties pirmajā vietā. Par vienu panākumu mazāk bija Vācijas izlasei, kas C apakšgrupā ieņēma otro vietu. Bez Slovākijas un Vācijas tajā grupā spēkojās arī Somija, Ukraina un Kipra.

Līdzīgi tiek spēlēts arī par 9.-16.vietu, bet pirmā posma apakšgrupu atpalicējas izspēlē 17.-20.vietu. Trešajā posmā tiks aizvadīti pusfināli un fināls, bet trīs pirmo vietu ieguvējas iegūs ceļazīmes uz Eiropas čempionāta A divīziju.

Latvijas U-18 basketbolistes B divīzijā spēlē jau piekto gadu pēc kārtas, turklāt trijos no pēdējiem četriem turnīriem viņas palikušas soli no A divīzijas. Viņas šogad ir vienīgās no sešām Latvijas jaunatnes izlasēm, kas nespēlē spēcīgāko vidū.

Latvijas izlasē iekļautas septiņu sporta skolu audzēknes, bet Sindija Kudule, kā arī māsas Paula un Digna Strautmanes vēl jūlija sākumā piedalījās Eiropas čempionātā U-20 vecuma grupā, kur turklāt bija stabilas pamatpiecnieka dalībnieces.

Latvijas izlasi vada Ainārs Čukste, kuram šis ir 12.Eiropas jaunatnes čempionāts galvenā trenera statusā.

Gatavojoties čempionātam, Latvijas juniores janvārī izcīnīja pirmo vietu Baltijas jūras kausa izcīņā, bet jūlijā, spēlējot bez trim līderēm, palika tikai trešās Baltijas kausa izcīņā. Tāpat pēdējā pārbaudes mačā tika zaudēts Eiropas čempionāta A divīzijas vienībai Lietuvai.

Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlases sastāvs startam Eiropas čempionātā:

Sindija Kudule, Kristiāna Rikveile, Laura Grabe, Annija Einere, Paula Strautmane, Digna Strautmane, Dinija Pāvelsone, Zane Ozoliņa, Linda Svenne, Ivanda Hudjakova, Elīna Grīnberga, Anna Dreimane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!