Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Latvijas U-18 junioru basketbola izlase Liepājā, Ventspilī un Rīgā notiekošā Eiropas čempionāta otrajā spēlē piektdien ar rezultātu 66:61 (13:11, 15:14, 19:19, 19:17) dramatiskā cīņā uzvarēja Spānijas vienaudžus.

Latvijas komanda šajā spēlē vadībā pirmoreiz izvirzījās septītajā minūtē, taču spēcīgā Spānijas vienība turpināja izrādīt sīvu pretestību, gan pārņemot vadību, gan atkal pazaudējot to. Vēl neilgi pirms otrās ceturtdaļas beigām latviešiem piederēja sešu punktu pārsvars, bet līdz ar puslaika beigu signālu tas bija sadilis līdz trim punktiem.

Trešo ceturtdaļu Spānija iesāka ar rezultāta izlīdzināšanu, un komandas turpināja pamīšus uzņemties iniciatīvu, kā rezultāta Latvijai pirms izšķirošās ceturtdaļas bija trīs punktu pārsvars. Lai arī mača pēdējās ceturtdaļas sākums izvērtās ļoti veiksmīgs Latvijai, iekrājot pat desmit punktu virsroku, nepilnas divas minūtes pirms spēles beigām spāņi panāca rezultāta izlīdzinājumu (61:61).

Par mača varoni 20 sekundes pirms spēles beigu signāla kļuva Dāvis Geks, kurš vispirms realizēja tālmetienu, izvirzot Latviju vadībā, bet pēc tam nekļūdīgi izpildīja divus soda metienus.

Par Latvijas U-18 izlases rezultatīvāko spēlētāju ar 18 punktiem kļuva Anžejs Pasečniks, kurš arī izcīnīja 13 atlēkušās bumbas. Kristaps Gludītis šajā mačā tika pie 13 punktiem, bet Geks un Kristaps Porziņģis pievienoja pa 11 punktiem. Porziņģim arī iespaidīgs 14 izcīnīto bumbu rādītājs.

Kā ziņots, pirmā posma pirmajā C apakšgrupas mačā Latvija ceturtdien ar 85:57 sagrāva Bulgāriju.

Čempionāta turpinājumā Latvijas izlase sestdien Liepājā spēkosies ar Itālijas vienaudžiem.

Trīs labākās pirmā posma C grupas komandas turpinās cīņu par medaļām, no 22. līdz 24.jūlijam Liepājā spēlējot ar D grupas komandām (Turcija, Horvātija, Ukraina, Anglija). No otrā posma ceturtdaļfinālā iekļūs katras grupas četras labākās komandas, bet izslēgšanas cīņas no 26. līdz 28.jūlijam notiks Rīgā.

Latvijas komanda, kuras galvenais treneris ir Nikolajs Mazurs, Eiropas čempionātam gatavojusies gan ar līdzdalību Eiropas jaunatnes līgā, gan vairākos starptautiskos turnīros, kā arī spēlējusi Latvijas Basketbola līgas (LBL) pirmās divīzijas turnīrā šā gada sezonā "Okartes" basketbola akadēmijas paspārnē. Pēdējā mēneša laikā iegūta otrā vieta Baltijas kausa izcīņā, kā arī pārbaudes spēlēs pieveiktas Nīderlandes, Turcijas un Francijas vienības.

Seši spēlētāji no pašreizējās U-18 izlases pirms diviem gadiem spēlēja Eiropas U-16 čempionātā, kurā izcīnīja sesto vietu. Savukārt četri pērn jau piedalījās U-18 čempionātā, dodot būtisku ieguldījumu sestās vietas sasniegšanā. Vēl trīs 1996.gadā dzimušie puiši U-16 čempionātā spēlēja pērn, kad tika izcīnīta desmitā vieta.

Eiropas U-18 čempionātos Latvijas komandas līdz šim augstākais sasniegums ir trešā vieta 2007.gadā galvenā trenera Vara Krūmiņa vadībā un tāda pati pozīcija 2010.gadā Ziedoņa Jansona vadībā.

Pērnā gada čempionātā, kas norisinājās Latvijā un Lietuvā, U-18 izlase aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, taču atzina mājinieku lietuvieši pārākumu, kuri pēc tam aizkļuva līdz finālam, taču nespēja uzveikt Horvātiju. Cīņā par piekto līdz septīto vietu vispirms tika uzvarēta Bulgārija, bet pēc tam piedzīvots zaudējums pret Spāniju, kā rezultātā Latvija čempionātā ieņēma sesto vietu.

Latvijas U-18 puišu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Kristaps Pļavnieks, Dāvis Geks, Armands Ginters, Ivars Rihards Žvīgurs, Ervīns Mežnieks, Anžejs Pasečniks (visi - "VEF skola"), Kristaps Gludītis (BJBS "Rīga"/A.Kraukļa VEF), Roberts Pāže, Klāvs Čavars, Rihards Lomažs (visi - Ventspils "Spars"), Rolands Šmits ("Fuenlabrada", Spānija) un Kristaps Porziņģis (Seviljas "Cajasol", Spānija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!