Trešdien uz Daugavpili dodas Latvijas U-19 vecuma grupas vīriešu izlase, kas sestdien Latgales pilsētā uzsāks dalību Pasaules kausa izcīņā. 2002. un 2003. gadā dzimušo puišu pārstāvētā vienība kļūs par ceturto Latvijas U-19 valstsvienību, kas piedalījusies šajā vērienīgajā turnīrā. Kā tas bijis arī iepriekšējās trīs reizes, latviešiem talanta netrūkst, tomēr nedrošība pirms turnīra par gaidāmajiem rezultātiem ir pietiekami liela.

Latvijas Basketbola savienības (LBS) uzņemšanās organizēt U-19 Pasaules kausu 2021. gadā nav sagadīšanās. Šāda iecere tāmes formā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) kabinetu atvilktnēs gulējusi jau vairākus gadus, labu laiku pirms Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) izsludināja pieteikšanos turnīra organizēšanai. 

Arīdzan vēlme tieši šai komandai sagādāt šādu iespēju bija pietiekami apzināta. Izlases kandidātu lokā daudzsološu vārdu netrūkst. Spānijā spēlējošie Krišs Helmanis, Rodijs Mačoha un Toms Skuja paspējuši 2019. gadā atzīmēties Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) talantu nometnē "Basketbols bez robežām". Jau tobrīd jauniešu basketbola zinātāji norādīja, ka tajā vietu bijis pelnījis arī 2,13 metrus garais Noa Viljamsons. 

Uz ASV studentu čempionātu jau saposies uzbrucējs Kristians Feierbergs, ULEB Eirolīgas kluba "Valencia" sistēmā savas "punktu mašīnas" prasmes slīpē Freds Pauls Bagatskis, bet pozitīvi Latvijas Basketbola līgā (LBL) paguvuši atzīmēties Kristiāns Šulcs un Ričards Daniels Vanags. Savukārt galvenais treneris Nikolajs Mazurs savas prasmes daļēji pierādījis tieši jauniešu basketbolā, veiksmīgi startējot ar 1995. gadā dzimušajiem puišiem.

Saprotams, ka trauksmes zvanus skaļi neviens neskandinās, turklāt izcīnītā vieta nav vienīgā jaunatnes čempionātu vērtība. Taču pretinieku briedums un dažādas ķibeles pašu vienībā basketbola saimes pārstāvjus mudina uz gaidāmo čempionātu skatīties ļoti piesardzīgi. Tiek pieļauts, ka tieši šovasar augstvērtīgs rezultāts no 2002. gadā dzimušo paaudzes nepienāks.

Atlēkušās bumbas zem sava groza

Liela daļa izlases kodola pārstāvēja valsti jau 2018. gada Eiropas čempionātā U-16 vecuma grupā, kas izcēla vienu no vienības trūkumiem – garie pretinieku spēlētāji veiksmīgi savāc bumbas pie Latvijas izlases groza. Toreiz valstsvienība vidēji spēlē savāktajās atlēkušajās bumbās palika priekšpēdējā vietā turnīrā. Šīs likstas par sevi atgādinājušas arī pārbaudes spēlēs pirms Pasaules kausa. Lietuvieši ar talantīgo Ažolu Tubeli priekšgalā savāca 16 bumbas zem latviešu groza. Garo atlētu pilnā Austrālijas izlase otrdien tika pie 17 atlēkušajām bumbām uzbrukumā.

Lielākā daļa sagatavošanās posma gan aizvadīta bez viena no izlases līderiem Kriša Helmaņa. Sava groza aizstāvēšana nav Helmaņa paša stiprākā puse, taču viņš gluži vienkārši būtu vēl viens 2,10 metrus garš spēlētājs, kurš varētu piedalīties šajā cīņā. Vēl otrdien basketbolists sarunā ar portālu "Delfi" nevēlējās prognozēt, vai būs ierindā uz pirmo čempionāta spēli. 15. jūnijā Ķēdaiņos notikušajā pārbaudes spēlē pret Lietuvu basketbolists izmežģīja potīti.

Līdz šim izpaliekot Helmaņa līdzdalībai, liela daļa atbildības gūlās uz Noa Viljamsona pleciem. Arīdzan "Latvijas Universitātes" centra stiprās puses vairāk saistītas ar plūstošu un ātru spēli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!