Foto: DELFI

Latvijas U-19 sieviešu basketbola izlase sestdien Itālijā ar maču pret Franciju uzsāk Pasaules kausa izcīņu.

C apakšgrupas mačs sāksies pulksten 17.15 pēc Latvijas laika un tiešraidē to varēs vērot Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) oficiālajā "Youtube" kanālā.

Svētdien latvietes spēkosies ar Dienvidkoreju, bet otrdien tiksies ar Kanādas izlasi. Astotdaļfinālā būs jāspēlē ar kādu no D grupas vienībām – Austrāliju, Ungāriju, Japānu vai Meksiku. Tikmēr A grupā spēkosies mājiniece Itālija, ASV, Ķīna un Mali, bet B grupā duelēsies Spānija, Krievija, Puertoriko un Ēģipte. Uzvarētājas turpinās cīņu par 1.-8., bet zaudētājas – par 9.-16. vietu.

Francūzietes šajā vecuma grupā 2013. gadā kļuva par pasaules vicečempionēm, finālā zaudējot ASV vienaudzēm. Tieši amerikānietes ir titulētākās U-19 Pasaules kausa dalībnieces, jo par čempionēm kronētas septiņas reizes. No citām valstīm pēdējā divdesmitgadē tikai Čehija spējusi izcīnīt zeltu, uzvarot 2001. gada turnīrā Brno.

Pērn Francijas U-18 basketbola izlase tika kronēta par Eiropas čempioni un valstsvienības sastāvs Pasaules kausam U-19 vecuma grupā tikpat kā nav mainījies. Izlasei devusies palīgā arī Aleksija Šartero, kura pērn tika atzīta par Eiropas U-18 čempionāta vērtīgāko spēlētāju, bet šogad jau pieaugušo izlases rindās izcīnīja sudraba medaļu kontinenta meistarsacīkstēs.

Tikmēr latvietes pērn Eiropas U-18 čempionātā izcīnīja ceturto vietu un nodrošināja ceļazīmi uz šī gada Pasaules kausu U-19 izlasēm. No 12 sastāvā iekļautajām spēlētājām pērn izlasē nebija tikai Māra Mote, kura aizstājusi Kristiānu Sprudzāni.

Otrdien izlasei pievienojās Digna Strautmane, Laura Grabe, Maija Gertsone un Dinija Pāvelsone, kuras pirms tam piedalījās Eiropas U-20 čempionātā. Digna Strautmane debitējusi arī pieaugušo valstsvienībā un pērn tika iekļauta Eiropas U-18 čempionāta simboliskajā piecniekā. Viņai šis būs jau devītais oficiālais jauniešu turnīrs.

Pērn ceļazīmes izcīnīšanā lielu ieguldījumu deva arī ventspilnieces Pāvelsone un Luīze Šepte. Sešām basketbolistēm jau ir pasaules čempionāta pieredze, pērn startējot U-17 turnīrā.

Ainārs Čukste ar 1998./99. gadā dzimušo meiteņu izlasi strādājis jau kopš kadetu vecuma, sasniedzot piekto vietu Eiropas U-16 čempionātā 2014. gadā un ceturto vietu U-18 meistarsacīkstēs pērn.

Zīmīgi, ka šogad Čukste trenēs arī Latvijas U-18 izlasi, kas no 5. līdz 13. augustam sacentīsies Eiropas čempionātā Ungārijā. Paredzams, ka liela daļa meiteņu piedalīsies abos turnīros, turklāt sezonas daļā lielākā daļa no tām spēlēja Čukstes vadītajā komandā "TTT Juniores".

Pirms Pasaules kausa latvietes šonedēļ turpat Itālijā aizvadīja trīs pārbaudes spēles. Vispirms ar 63:53 tika pārspēta Itālija, bet pēc tam ciesti zaudējumi 50:56 Spānijai un 56:64 spēcīgajai ASV.

Pērn Latvijas U-17 basketbolistes izcīnīja desmito vietu pasaules čempionātā. Tā bija tikai otrā reize, kad Latvijas jaunās basketbolistes startēja pasaules čempionātā, jo 2003. gadā līdzīgā turnīrā piedalījās Latvijas U-21 izlase, kas ieņēma astoto vietu. Toreiz komandā spēlēja Anete Jēkabsone-Žogota, Ieva Kubliņa, Zane Teilāne, Kristīne Kārkliņa, Anda Eibele, Aija Brumermane un citas.

Arī Latvijas puiši pasaules čempionātos līdz šim ir spēlējuši divas reizes – U-19 vecuma turnīrā 1999. gadā tika iegūta devītā, bet 2011. gadā savās mājās turnīrs tika noslēgts desmitajā vietā.

Latvijas U-19 sieviešu basketbola izlases sastāvs Pasaules kausa izcīņā: Maija Gertsone, Sabīne Lipe (abas - "Vega 1"/Liepāja"), Māra Mote, Marianna Kļaviņa, Laura Grabe, Luīze Šepte, Linda Svenne, Janeta Rozentāle, Alise Markova (visas - "TTT Juniores"), Dinija Pāvelsone ("Ventspils"), Ivanda Hudjakova ("Valmiera"/ORDO), Digna Strautmane ("TTT Rīga").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!