Foto: FIBA

Latvijas U-19 sieviešu basketbola izlase otrdien Itālijā Pasaules kausa apakšgrupu turnīra noslēdzošajā mačā ar 70:74 (21:19, 12:10, 15:26, 22:19) piekāpās Kanādai, C apakšgrupas kopvērtējumā paliekot trešajā vietā.

Izcīnot panākumu otrdienas mačā, Latvija būtu uzvarējusi grupā un astotdaļfinālā spēkojusies ar nomināli vājāku pretinieku. Astotdaļfinālā komanda tagad spēkosies ar D apakšgrupas otro spēcīgāko izlasi Austrāliju.

Latvijas izlases rindās rezultatīvākā šajā mačā ar 19 punktiem bija Dinija Pāvelsone, kamēr 14 punktu pievienoja Digna Strautmane. Savukārt astoņus punktus iemeta Māra Mote.

Tikmēr Kanādas valstsvienībā 32 punktus iemeta Eislina Koniga, kura realizēja desmit no 15 tālmetieniem.

Laukumā otrdien tikās spēkos līdzvērtīgas komandas, taču pirmajās minūtēs tieši Latvija ieguva vairāku punktu pārsvaru, kad pēc Pāvelsones precīzā divpunktu metiena piektajā minūtē tablo vēstīja 11:3. Turpinājums gan nesekoja, jo kanādietes izlīdzināja spēles gaitu un pirmās ceturtdaļas beigās jau izvirzījās vadībā. Tiesa, tās noslēdzošajos uzbrukumos sekmīgāk atkal nospēlēja Latvija un pirmo ceturksni noslēdza ar divu punktu vadību – 21:19.

Turpinājumā Latvijas valstsvienība iegūto vadību kādu laiku neatdeva, pēc Lauras Grabes divpunktnieka panākot septiņu punktu pārsvaru (31:24). Pirmā puslaika beidzamajās trijās minūtēs Kanāda spēja pietuvoties, taču lielajā pārtraukumā Latvija devās ar četrus punktu pārsvaru – 33:29.

Otrajā puslaikā cīņas gaita būtiski nemainījās, jo abas izlases turpināja spēlēt līdzvērtīgi, taču abu komandu izpildījumā bija vērojams viļņains sniegums. Lai arī kanādietes trešo ceturtdaļu iesāka ar četriem punktiem pēc kārtas, panākot neizšķirtu, Latvija atbildēja ar astoņiem punktiem un atjaunoja diezgan drošu vadību (41:33). Tiesa, pēc tam gan atkal izrāvienu veica pretinieces, kuras pamanījās veikt 15:0 izrāvienu un pārņemt vadību.

Sāncenses Latvijas basketbolistes gan nekur tālu nepalaida, pamatlaika noslēdzošajām minūtēm aizritot punkts punktā. Biežāk vadībā gan atradās Kanāda, bet vienu minūti un 15 sekundes pirms pamatlaika beigām Luīze Šepte ar diviem precīziem soda metieniem izvirzīja Latviju vadībā ar 67:66.

Pēc tam nākamajā uzbrukumā Kanāda atbildēja ar precīzu trīspunktnieku, no jauna pārņemot vadību, tomēr turpinājumā lieliski savā uzbrukumā nospēlēja Latvijas izlase, tālmetienu iemetot Pāvelsonei, kura tādējādi panāca 70:69. Ar vienu precīzu soda metienu rezultāts pēc tam kļuva neizšķirts. Latvija 34 sekundes līdz beigām varēja uzbrukt, bet Motes caurgājiens nebija sekmīgs, turklāt kanādietes 14 sekundes līdz finālsvilpei atbildēja ar precīzu trīspunktnieku, panākdamas 73:70.

Pēc minūtes pārtraukuma Latvijai sekoja sods uzbrukumā, kas arī būtībā dzēsa komandas izredzes uz panākumu, jo atspēlēties neizdevās.

Pirmajā mačā latvietes sestdien ar 60:69 piekāpās Francijai, bet otrajā mačā ar 69:61 pārspēja Dienvidkoreju. Tikmēr Kanāda vispirms ar 91:45 pārspēja dienvidkorejietes, bet pēc tam ar 54:45 tika pārspēta Francija.

C apakšgrupas noslēgumā ar trim uzvarām trīs spēlēs triumfēja Kanāda, kam ar diviem panākumiem sekoja Francija. Trešā ar vienu uzvaru bija Latvija, bet Dienvidkoreja grupu turnīru noslēdza ar trim zaudējumiem tikpat mačos.

Astotdaļfināla uzvarētājas turpinās cīņu par 1.-8., bet zaudētājas - par 9.-16. vietu.

Starp 12 pieteiktajām basketbolistēm Kanādas izlases rindās ir arī Letīsija Emihere, kura pērnā gada U-17 pasaules čempionātā vidēji mačā guva "double double". Spēlē pret latvietēm viņa iemeta 18 punktus un izcīnīja 21 atlēkušo bumbu, kanādietēm pagarinājumā uzvarot ar 60:57.

2009. gadā šajā vecuma grupā kanādietes sasniedza pusfinālu, taču zaudēja abos mačos un palika ceturtās. Turpinājumā nākamajos turnīros tika izcīnītas piektā, septītā un astotā vieta. FIBA Amerikas jauniešu čempionātos dominē amerikānietes, bet kanādietes iesaistās cīņā par sudrabu, kas tika izcīnīts arī pērnā gada U-18 kontinenta čempionātā.

Tikmēr latvietes pērn Eiropas U-18 čempionātā izcīnīja ceturto vietu un nodrošināja ceļazīmi uz šī gada Pasaules kausu U-19 izlasēm. No 12 sastāvā iekļautajām spēlētājām pērn izlasē nebija tikai Māra Mote, kura šoreiz aizstājusi Kristiānu Sprudzāni.

Neilgi pirms turnīra sākuma izlasei pievienojās Digna Strautmane, Laura Grabe, Maija Gertsone un Dinija Pāvelsone, kuras pirms tam piedalījās Eiropas U-20 čempionātā. Digna Strautmane debitējusi arī pieaugušo valstsvienībā un pērn tika iekļauta Eiropas U-18 čempionāta simboliskajā piecniekā. Viņai šis ir jau devītais oficiālais jauniešu turnīrs.

Pērn ceļazīmes izcīnīšanā lielu ieguldījumu deva arī ventspilnieces Pāvelsone un Luīze Šepte. Sešām basketbolistēm jau ir pasaules čempionāta pieredze, pērn startējot U-17 turnīrā.

Ainārs Čukste ar 1998./99. gadā dzimušo meiteņu izlasi strādājis jau kopš kadetu vecuma, sasniedzot piekto vietu Eiropas U-16 čempionātā 2014. gadā un ceturto vietu U-18 meistarsacīkstēs pērn.

Zīmīgi, ka šogad Čukste trenēs arī Latvijas U-18 izlasi, kas no 5. līdz 13. augustam sacentīsies Eiropas čempionātā Ungārijā. Paredzams, ka liela daļa meiteņu piedalīsies abos turnīros, turklāt sezonas daļā lielākā daļa no tām spēlēja Čukstes vadītajā komandā "TTT Juniores".

Pirms Pasaules kausa latvietes šonedēļ turpat Itālijā aizvadīja trīs pārbaudes spēles. Vispirms ar 63:53 tika pārspēta Itālija, bet pēc tam ciesti zaudējumi 50:56 Spānijai un 56:64 spēcīgajai ASV.

Pērn Latvijas U-17 basketbolistes izcīnīja desmito vietu pasaules čempionātā. Tā bija tikai otrā reize, kad Latvijas jaunās basketbolistes startēja pasaules čempionātā, jo 2003. gadā līdzīgā turnīrā piedalījās Latvijas U-21 izlase, kas ieņēma astoto vietu. Toreiz komandā spēlēja Anete Jēkabsone-Žogota, Ieva Kubliņa, Zane Teilāne, Kristīne Kārkliņa, Anda Eibele, Aija Brumermane un citas.

Arī Latvijas puiši pasaules čempionātos līdz šim ir spēlējuši divas reizes – U-19 vecuma turnīrā 1999. gadā tika iegūta devītā, bet 2011. gadā savās mājās turnīrs tika noslēgts desmitajā vietā.

Latvijas U-19 sieviešu basketbola izlases sastāvs Pasaules kausa izcīņā: Maija Gertsone, Sabīne Lipe (abas - "Vega 1"/Liepāja"), Māra Mote, Marianna Kļaviņa, Laura Grabe, Luīze Šepte, Linda Svenne, Janeta Rozentāle, Alise Markova (visas - "TTT Juniores"), Dinija Pāvelsone ("Ventspils"), Ivanda Hudjakova ("Valmiera"/ORDO), Digna Strautmane ("TTT Rīga").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!