Foto: FIBA
Latvijas U-19 basketbola izlase Pasaules kausa izcīņas B apakšgrupas spēlē Daugavpilī lielāko daļu spēles atradās vadībā pret spēcīgo Serbijas valstsvienību, taču saspringtā galotnē piedzīvoja zaudējumu.

Latvijas basketbolisti Daugavpils Olimpiskajā centrā (DOC) notiekošajā mačā piekāpās ar rezultātu 70:71 (24:16, 21:16, 8:19, 17:20), lai gan spēles laikā bija vadībā ar 17 punktu pārsvaru.

Spēles ievadā Latvijas izlase labi tika galā ar serbu spiedienu uz groza apakšu, bet pieci ātri punkti pēc individuālas spēles Kristiāna Šulca izpildījumā ļāva izvirzīties vadībā ar rezultātu 7:2. Drīz vien tādu pašu "komplektu" atkārtoja Toms Skuja, nodrošinot jau 12:4. Grozus pēc mērķtiecīgiem caurgājieniem sāka gūt arī serbi, taču ar to pašu atbildēja Rodijs Mačoha. Disciplinēta spēle aizsardzībā un neviena kļūdu ļāva pirmās desmit minūtes pēc Ričarda Vanaga precīza tālmetiena noslēgt ar rezultātu 24:16.

Arīdzan otrā ceturtdaļa tika uzsākta ar izrāvienu. Čempionātā debitēja Noels Enrijs Slivackis, kurš piecniekā ar Denafu, Vanagu, Kļanski un Helmani attīstīja 13 punktu pārsvaru. Vien spēles 15. minūtē Latvijas izlase pieļāva pirmo kļūdu, bet Vanaga divi punkti ātrajā uzbrukumā saglabāja vērā ņemamu pārsvaru (35:23). Pateicoties 12 trāpītiem soda metieniem, Serbijas izlase spēja relatīvi konkurēt, bet pēc pirmā puslaika rezultāts bija 45:32 par labu Latvijai.

Otro puslaiku ar otro skaisto kustību ar muguru pret grozu uzsāka Noa Viljamsons, bet Kristians Feierbergs piebalsoja ar precīzu spēli aizsardzībā un tālu metienu palēcienā – 49:32. Pāris kļūdas un nelaikā pārkāpti noteikumi gan ļāva viesiem veikt astoņu punktu izrāvienu līdz minūtes pārtraukumu pieprasīja treneris Nikolajs Mazurs (49:40).

Ceturto piezīmi nopelnīja Šulcs un Helmanis, bet talantīgais Nikola Jovičs ar tālmetienu guva 12. punktu (49:43). Viesi arī prasmīgi apslāpēja latviešu uzbrukumus, laukuma saimniekiem uzbrukumus noslēdzot ar vairākām neefektīvām darbībām. Ieilgušo "sausuma" periodu ar "slam dunk" gan pārtrauca komandas kapteinis Kristiāns Šulcs, bet samocītā ceturtdaļa noslēdzās ar 53:51.

Pēdējās ceturtdaļas pirmajā minūtē Jovičs ar otro sarežģīto pustālo metienu dažu minūšu laikā izlīdzināja rezultātu, bet tūlīt pat Serbijas izlase arī panāca pirmo vadību spēlē (55:56). Roka nenodrebēja Feierbergam, kurš īsā laika sprīdī realizēja divus tālmetienus – rezultāts jau 62:58. Mājiniekiem arī padevās pāris izcilas minūtes aizsardzībā, kas sagādāja ļoti sīvu, svilpēm bagātu, bet nerezultatīvu mača izskaņu.

Spēles likteni atrisināja Serbijas basketbolistu atbildīgos brīžos trāpīti metieni. Mājinieki ceturtdaļas laikā realizēja vien trīs no astoņiem soda metieniem, bet Filips Skobaļs un Stefans Todorovičs ar diviem tālmetieniem pēdējā pusotrā minūtē nodrošināja serbiem uzvaru.

Laukuma saimnieku labā 16 punktus guva Mačoha, ar 12 punktiem atzīmējās Feierbergs, bet 11 punktus sakrāja Vanags. Uzvarētāju rindās rezultatīvākais ar 16 punktiem bija Jovičs, bet Petrovičs guva 12 "ačus".

Latvijas izlases ieņemto vietu B apakšgrupā noteiks pulksten 21.00 gaidāmā spēle starp Puertoriko un Irānas izlasēm. No apakšgrupas izkļūs visas četras vienības, bet to pozīcijas turnīra tabulā noteiks pretinieku astotdaļfinālā. Latvijas valstsvienība grupu turnīru var noslēgt otrajā vai trešajā pozīcijā. Otro vietu tai dotu Irānas izlases uzvara ar mazāk nekā 16 punktu pārsvaru, bet jebkāda Puertoriko vienības uzvara piespiestu ieņemt trešo vietu apakšgrupā.

B apakšgrupas komandas trešdien astotdaļfināla kārtas spēlēs spēkosies ar A apakšgrupas vienībām. Šajā grupā uzvarēja Kanādas basketbolisti, bet viņiem attiecīgi sekoja Lietuvas, Senegālas un Japānas vienības. Tādējādi latviešus trešdien laukumā sagaidīs Lietuvas vai Senegālas izlases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!