Foto: FIBA
Latvijas U-19 basketbola izlase svētdien Pasaules kausa izcīņā Daugavpilī izcīnīja pirmo uzvaru turnīrā, pavērsieniem bagātā spēlē pārspējot Irānas basketbolistus.

Latvijas basketbolisti pretiniekus pārspēja ar reuzltātu 58:48 (15:17, 8:12, 11:9, 24:10), izcīnot pirmo uzvaru divās spēlēs.

Lai gan spēles ievads bija vienlīdzīgs, pirmā puslaika iznākumu galvenokārt noteica laukuma saimnieku "sausuma" periods pirmās ceturtdaļas izskaņā un lielākajā daļā otrās ceturtdaļas. Pirmā ceturtdaļa noslēdzās 15:17, bet otrās ceturtdaļas vidū Nosratolla Jazarlū ātrajā uzbrukumā jau panāca 17:26. Latvijas izlase piedzīvoja teju piecu minūšu ilgu nogriezni, kurā netika gūts ne punkts, neskatoties uz iespējām izpildīt pietiekami brīvus metienus.

Vienubrīd izlase bija realizējusi vien divus no 16 izpildītiem trīspunktniekiem. Puslaika izskaņā trīs punktus ar soda metieniem sagādāja Rodijs Mačoha, bet pēc Kriša Helmaņa piespēles ārā no "posta" tālmetienu trāpīja Kristiāns Šulcs – puslaika pārtraukumā rezultāts 23:29.

Agresīva latviešu spēle aizsardzībā trešajā ceturtdaļā radīja sarežģījumus Irānas vienībai. Kriša Helmaņa divi punkti soda laukumā ļāva panākt 29:29. Taču uz piecām pēdējām ceturtdaļas minūtēm viesi pārgāja uz sestdien Latvijai problēmas sagādājušo zonas aizsardzību. Latvijas izlase netrāpīja vairākus tālmetienus līdz vien ceturtdaļas izskaņā Ričards Vanags ar tālu divpunktnieku sagādāja pirmos punktus pret zonu – 34:38.

Pēdējās desmit minūtēs maisam gals gan beidzot bija vaļā. Divus tālmetienus realizēja Kristians Feierbergs, palīdzot Latvijas izlase pēc ilga pārtraukuma atgūt vadību (41:40). Viņam piebalsoja Vanags, kurš pēc Helmaņa piespēles ātrajā uzbrukumā trieca bumbu grozā no augšas, kā arī trāpīja trejaci – pārsvars kļuva jau +6. Laukuma otrajā pusē apsīka ar irāņu precizitāte, kas ļāva laukuma saimniekiem izpausties ātrajos uzbrukumos un spēli noslēgt ar relatīvi pārliecinošu uzvaru.

Uzvarētāju rindās rezultatīvākais ar 17 punktiem bija Feierbergs, Mačoha atzīmējās ar deviņiem punktiem un 12 bumbām zem groziem, bet Helmanis sakrāja sešus punktus, deviņas atlēkušās bumbas, kā arī trīsreiz bloķēja pretinieku metienus.

Latvijas izlase nākamo spēli aizvadīs otrdien, kad pulksten 18.00 tiksies ar vienaudžiem no Serbijas. Ziņots, ka laukuma saimnieki sestdien turnīru uzsāka ar zaudējumu Puertoriko izlasei.

No apakšgrupas izkļūs visas četras vienības, bet to pozīcijas turnīra tabulā noteiks pretinieku astotdaļfinālā. B apakšgrupas komandas tajā spēkosies ar A apakšgrupas vienībām (Kanāda, Lietuva, Japāna un Senegāla). Astotdaļfināla kārtas spēles norisināsies trešdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!