Foto: F64
Latvijas U-19 vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Artūrs Visockis-Rubenis ceturtdien nosaucis 16 kandidātus startam U-19 Pasaules kausa izcīņā, bet par komandas potenciālā līdera Artūra Žagara dalību turnīrā skaidrības šobrīd nav, vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBS).

“Kandidātu sarakstā iekļauti visi 12 spēlētāji, kuri pērn Eiropas U-18 čempionātā izcīnīja otro vietu un ceļazīmi uz Pasaules kausa izcīņu. Klāt nākuši Rodrigo Būmeisters un Rainers Hermanovskis, kuri pērn piedalījās sagatavošanās posmā, kā arī Niks Līnis un Ralfs Lācis, kuri labi sevi parādīja aizvadītajā klubu sezonā. Savainojuma dēļ šoreiz nevarēs palīdzēt Niks Salenieks. Arī komandas vadībā saglabājām komandu, kas strādāja pērn Eiropas čempionātā," klāstīja Visockis-Rubenis, kura vadītā komanda pērn Latvijā notiekošajā čempionātā vien finālā atzina Serbijas izlases pārākumu.

Toreiz finālmačā latvieši ar rezultātu 90:99 (20:32, 21:22, 24:25, 25:20) piekāpās vienaudžiem no Serbijas, bet pēc spēles saspēles vadītājs Artūrs Žagars tika iekļauts turnīra simboliskajā piecniekā.

"Pagaidām nav pilnīgas skaidrības par Artūra Žagara un Kristapa Ķilpa līdzdalību. Nav šaubu par viņu vēlmi spēlēt, bet abiem bijuši savainojumi. Turklāt Ķilps ir viens no potenciālajiem U-18 izlases līderiem, un nav skaidrības par viņa iespējām piedalīties divos čempionātos. Turpinām komunikāciju ar spēlētāju klubiem un pārstāvjiem," divu sezonas laikā savainotu spēlētāju statusu komentēja galvenais treneris.

Portāls "Delfi" jau ziņojis, ka februārī pēdas stresa lūzuma dēļ basketbola kluba "Ventspils" basketbolistam Kristapam Ķilpam bija nepieciešams uzsākt rehabilitācijas procesu, bet cits sudraba medaļnieks Oskars Hlebovickis pārcieta operāciju pēc VEF Rīgas skolu Superlīgā gūta pleca saišu savainojuma.

Abu spēlētāju gadījumā tika veiktas prognozes, ka līdz vasarā notiekošajiem turnīriem viņi būs ierindā.

Savukārt Artūrs Žagars "Leb Oro" jeb Spānijas pēc spēka otrās līgas spēlēs nepiedalījās kopš 26. oktobra līdz martam, jo basketbolistam nācās veikt operāciju labās potītes saišu savainojuma dēļ. Sezonas laikā saspēles vadītājs savainoja arī otru potīti, taču šis savainojums nebija nopietns.

"Domāju uz Grieķiju mums jādodas ar noskaņojumu, ka varam uzvarēt turnīrā. Esmu ļoti sajūsmināts par iespēju piedalīties Pasaules kausā, taču šobrīd man jādomā, kā atgūties no potītes savainojuma, tāpēc līdz turnīram vēl veicams tāls ceļš," pirmdien Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) mājaslapā publicētā intervijā izteicies Žagars.

Talantīgais latviešu basketbolists arī pieteicies šī gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftam.

U-19 Pasaules kausa izcīņā puišu konkurencē Latvija būs pārstāvēta trešo reizi. 1999. gadā izcīnīta 9. vieta, 2011. gadā – 10. vieta.

Čempionāts 29. jūnijā sāksies Grieķijas pilsētā Heraklionā. Izlases treniņnometne Rīgā tiks atklāta 27. maijā, kā arī paredzētas septiņas pārbaudes spēles ar Krievijas, Lietuvas, Austrālijas un Ķīnas U-19 izlasēm, kā arī Igaunijas U-20 komandu.

"Sekojot basketbolistu sniegumam LBL un Jaunatnes līgā, uzmanību piesaistīja vēl vairāki 2000. gadā dzimuši spēlētāji, kā arī gadu jaunāki puiši. Tomēr ar U-18 izlases galveno treneri Raimondu Feldmani esam vienojušies, ka 2001. gadā dzimušajiem prioritāte būs U18 izlase. Savukārt vairākiem 2000. gadā dzimušajiem būs iespēja pretendēt uz vietu U20 izlasē," izteicās Visockis-Rubenis par gadu vēlāk dzimušiem basketbolistiem, starp kuriem arī ir Kristaps Ķilps.

Latvijas U-19 vīriešu basketbola izlases kandidāti:

Artūrs Žagars (Badalonas "Joventut"/"Prat", Spānija) Ojārs Bērziņš (Mursijas UCAM, Spānija), Rodrigo Būmeisters, Rainers Hermanovskis, Niks Līnis (visi - "Jēkabpils"/"SMSCredit.lv"), Artūrs Kurucs (Vitorijas "Kirolbet Baskonia", Spānija), Valters Vēveris, Armands Berķis (abi - Andoras "Morabanc", Spānija), Kristaps Ķilps, Dāvids Vīksne (abi - "Ventspils"), Adrians Šnipke, Edvards Mežulis (abi - "Latvijas Universitāte"), Oskars Hlebovickis ("Jūrmala"/"Betsafe"), Anrijs Miška (Salamankas "Tormes", Spānija), Mārcis Šteinbergs (Grankanārijas "Herbalife", Spānija / "Ogre"), Ralfs Lācis ("Ventspils Augstskola").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!