Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlase Itālijā notiekošā Eiropas čempionāta ceturtdaļfināla spēlē piektdien ar 50:79 (12:21, 20:20, 12:20, 6:18) pārliecinoši piekāpās vienaudzēm no Serbijas.

Latvijas valstsvienības rindās ar desmit punktiem rezultatīvākā bija Ance Aizsila, bet deviņus punktus pievienoja Kitija Laksa. Tikmēr pa astoņiem punktiem Kates Aizsilas un Paulas Langinas rēķinā.

Jau ar paša mača sākumu iniciatīvu savās rokās pārņēma serbietes, pēc vairāk nekā piecām nospēlētām minūtēm izvirzoties vadībā jau ar 15:4. Otrajā ceturtdaļā abas komandas jau aizvadīja spēkos līdzvērtīgu spēli, taču latvietēm nekādi neizdevās sadeldēt pretinieču iekrāto pārsvaru.

Otrā puslaika ievadā Rūtai Veiderei izdevās panākt vairs tikai astoņu punktu deficītu (37:45), taču turpmākajās minūtēs Serbija veica pamatīgu izrāvienu, panākot 73:44 sev par labu, kas arī izšķīra dueļa likteni.

"Objektīvi jāatzīst - Serbijas komandai trumpju bija vairāk, tomēr žēl, ka tik svarīgā spēlē nenospēlējām par visiem 100%, kur nu vēl virs tiem," Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājaslapā citēts valstsvienības galvenais treneris Aivars Vīnbergs. "Brīžiem bija gan cīņasspars un nepiekāpība aizsardzībā, gan veiksmīgi gājieni uzbrukumā. Tomēr pretiniecēm pietuvoties nespējām. Serbu līdere Dragana Stankoviča attaisnoja savu reputāciju, gan apspēlējot sedzējas, gan gūstot punktus ar atkārtotajiem metieniem pēc atlēkušās bumbas savākšanas. Mums tik stabilas līderes šoreiz nebija."

Kates Krēsliņas un Kitijas Laksas darbībā manāmas noguruma pazīmes. Par to nav jābrīnās, jo abas kopš maija mērķtiecīgi cīnījās par vietu pieaugušo valstsvienībā, kur Katei bija pietiekami liela slodze. Var arī redzēt, ka pagaidām abām vieglāk spēlēt labā sabiedrībā kopā ar spēcīgām partnerēm. Šeit no viņām pašām gaida iniciatīvas uzņemšanos. Arī to jāmācās izdarīt - neaizmirsīsim, ka vecuma ziņā U-20 čempionātā abas varēs spēlēt vēl divus gadus. Lai reāli pretendētu uz vietu labāko komandu četriniekā, vajadzīgs plašāks līderu loks. Par sniegumu čempionātā uzslavu pelnījušas māsas Aizsilas. Iespējams, savu likteni izšķīrām mačā ar Krieviju, neveiksmīgi nospēlējot galotni un grupā atkāpjoties uz ceturto pozīciju. Varbūt Itālijas komanda būtu parocīgākas pretinieces, kaut gan viņas ir mājinieces. Vēl būs divas spēles, kurās varēsim novērtēt, ko esam vērti gan individuāli, gan kā komanda," uzsvēra Vīnbergs.

Serbija pusfinālā tiksies ar Franciju, bet Latvija čempionātu turpinās, cīnoties par 5.-8.vietu. Pirmais mačs latvietēm gaidāms jau sestdien, kad būs jātiekas ar Slovākiju, kas savā ceturtdaļfināla mačā ar 61:66 piekāpās francūzietēm.

Jau vēstīts, ka pirmajā posmā Latvija sākotnēji ar 69:56 pieveica Grieķiju, bet pēc tam ar 43:68 un 66:72 piekāpās ļoti spēcīgajām Francijai un Spānijai. Tieši spānietes ir iepriekšējo trīs gadu kontinenta čempiones šajā vecuma grupā.

Uzvara pār grieķietēm Latvijas izlasei deva vietu otrajā posmā, kur tā ar 60:53 pieveica Turciju un ar 59:49 uzvarēja vienaudzes no Čehijas, bet noslēdzošajā cīņā ar 59:63 zaudēja Krievijai, savā grupā ieņemot ceturto vietu.

Tikmēr Serbija pirmajā posmā uzvarēja Slovākiju un Ukrainu, bet piedzīvoja neveiksmi pret Zviedriju. Otro posmu komanda sāka ar zaudējumu pret Itāliju, bet vēlāk apspēlēja Poliju un Nīderlandi, kas savā grupā deva pirmo vietu.

Kā zināms, pārbaudes spēļu ciklā Latvijas U-20 izlase aizvadīja tikai trīs cīņas, reizi uzvarot U-18 valstsvienību un divreiz pārspējot vienaudzes no Baltkrievijas.

Latvijas U-20 izlases sastāvā ir astoņas basketbolistes, kuras pērn Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā izcīnīja trešo vietu un ceļazīmi uz spēcīgāko izlašu sabiedrību. Septiņām spēlētājām šis ir trešais U-20 čempionāts, bet Asnātei Fominai pat ceturtais un kopumā astotais jaunatnes čempionāts.

Tāpat Latvijas izlasei palīdz 18 gadus vecās Kate Krēsliņa un Kitija Laksa, kuras šovasar jau spēlēja Latvijas pieaugušo valstsvienībā, kas kvalificējās 2015.gada Eiropas čempionātam.

2012.gadā Latvijas U-20 izlase Eiropas čempionāta A divīzijā palika vien 15.vietā, tāpēc pērn tai bija jācīnās par ceļazīmēm uz spēcīgāko komandu grupu. Pirms tam - 2005., 2009. un 2010.gadā - Latvijas izlase šajā vecuma grupā tika pie Eiropas čempionāta bronzas godalgām.

Latvijas U-20 izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionāta A divīzijā:

Sigita Džarcāne ("Cēsis"), Kitija Laksa, Rūta Veidere, Ilze Jākobsone, Ance Aizsila (visas - "TTT Rīga"), Asnāte Fomina, Kate Aizsila, Kate Krēsliņa, Paula Langina, Paula Tomsone (visas - RSU/"Merks"), Sindija Gūtmane ("Ventspils"), Renāte Reine (Francija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!