Foto: FIBA

Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlase sestdien Eiropas čempionātā cīņā par 9.-12.vietu ar 67:54 (17:10, 16:21, 18:17, 16:6) pārspēja vienaudzes no Lietuvas, tādējādi turnīra noslēdzošajā dienā latvietes aizvadīs maču par devīto pozīciju.

Rezultatīvākās ar 14 punktiem Latvijas izlasē bija Ļiza Čumika un Aleksa Gulbe, kuras rēķinā arī desmit atlēkušās bumbas, nopelnot "double-double".

Spēles pirmā ceturtdaļa iesākās visai nerezultatīvi, jo pēc piecām nospēlētām minūtēm abas komandas bija guvušas vien 14 punktus, latvietēm esot vadībā ar 8:6. Turpinājumā četru punktu pārsvars kādu laiku bija Lietuvas izlasei, tomēr pēdējās minūtēs latvietēm izdevās uzlabot precizitāti, desmit minūtes noslēdzot ar uzvaru 17:10. Otro ceturtdaļu Latvija uzsāka ar precīzu Gulbes tālmetienu, bet brīdi vēlāk izdevās panākt desmit punktu starpību (22:12). Iekrātais pārsvars gan lēnām saruka - pēc piecām nospēlētām minūtēm tas bija +6, bet pirmā puslaika galotnē pretinieces pietuvojās līdz viena groza starpībai (31:33).

Trešajā ceturtdaļā latvietes no +3 turpinājumā attālinājās līdz sešu punktu pārsvaram (43:37), bet trīs minūtes līdz beigām pārsvars vēl nedaudz pieauga, panākot 48:39. Īsi pēc tam tas pieauga līdz pat desmit punktu pārsvaram, tomēr 30 nospēlētas minūtes noslēdzās ar rezultātu 51:48 Latvijas labā. Pēdējo ceturtdaļu sekmīgāk sāka Latvijas izlase, realizējot divus metienus, kas deva jau septiņu punktu pārsvaru, tomēr abas komandas visai bieži kļūdījās, arī nopelnot piezīmes. Pēc piecām nospēlētām minūtēm Latvijas valstsvienība bija vadībā ar 55:50, bet vien minūti līdz beigām pārsvars jau bija pieaudzis līdz desmit punktiem, jo precīzs tālmetiens padevās Gulbei. Lietuvietes atlikušajās sekundēs nespēja rādīt brīnumus un mačs noslēdzās, Latvijai svinot uzvaru ar 67:54.

Spēlē par devīto vietu Latvijas izlase svētdien pulksten 18.30 pēc Latvijas laika tiksies ar Čehijas valstsvienību.

Jau ziņots, ka A apakšgrupā Latvija zaudējas visās trīs spēlēs - 51:61 pret Serbiju, 51:53 pret Portugāli un 41:62 pret Spāniju, kā arī neveiksme tika piedzīvot astotdaļfinālā pret Beļģiju (42:48). Savukārt ceturtdaļfināla spēlē par 9.-16.vietu ar 57:52 pārspēta Nīderlandes izlase.

Tikmēr Lietuva apakšgrupas pirmajā mačā ar 46:66 piekāpās Beļģijas izlasei, otrajā ar 55:48 uzveica Baltkrievijas izlasi, bet noslēdzošajā grupu turnīra spēlē ar 47:62 zaudēts Ungārijai. Astotdaļfinālā lietuvietes ar 62:66 sīvā cīņā piekāpās Serbijas izlasei, kamēr duelī par 9.-16.vietu ar 64:44 pārliecinoši uzveikta Vācijas valstsvienība.

Zīmīgi, ka gatavojoties Eiropas čempionātam Latvijas izlase aizvadīja četras pārbaudes spēles, kurās divreiz tikās tieši ar Lietuvu, uzvaras dalot uz pusēm (56:60 un 71:51), bet vēl divreiz pārspētas vienaudzes no Vācijas (62:55 un 59:45).

No Latvijas izlases spēlētājām Aleksai Gulbei šis ir jau septītais Eiropas čempionāts jaunatnes izlasēs, savukārt savās sestajās meistarsacīkstēs spēlē Nikola Ozola un Luīze Šepte, kura šovasar palīdzēja arī pieaugušo valstsvienībai. Ozola šovasar spēlēja arī Latvijas U-19 izlasē Pasaules kausā, bet Anita Miķelsone, Una Šteinharde un Paula Mauriņa piedalījās Eiropas U-18 čempionātā. Iespēja spēlēt U-19 Pasaules kausā bija arī Gulbei, bet viņa izvēlējās palīdzēt U-20 izlasei Eiropas čempionātā.

Aigars Nerips U-20 izlasi vada piekto gadu pēc kārtas, labāko rezultātu sasniedzot 2016.gadā, kad tika izcīnīta septītā vieta. Pērn latvietes viņa vadībā izcīnīja 11.vietu.

Šī gadu gājuma komanda pirms četriem gadiem U-16 čempionātā izcīnīja piekto vietu un ieguva tiesības spēlēt U-17 Pasaules kausa izcīņā. Pirms diviem junioru konkurencē bija 13.vieta.

Eiropas U-20 čempionāti sieviešu komandām notiek kopš 2000.gada, un tieši šajā vecuma grupā Latvijas komandas sasniegušas labākos panākumus. 2005., 2009. (abas reizes galvenais treneris Ainārs Čukste) un 2010.gadā (Mārtiņš Zībarts) izcīnītas bronzas medaļas, bet 2002. gadā ceturtā vieta un ceļazīme uz pasaules U-21 čempionātu.

Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kuras jauniešu komandas šovasar piedalās U-19 Pasaules kausa izcīņā gan puišu, gan meiteņu konkurencē, kā arī Eiropas čempionātu A divīzijās visās sešās grupās. Tiesa, U-20 un U-18 basketbolisti zaudēja vietu elitē.

Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Nikola Ozola, Ance Laila Zeidaka, Anita Miķelsone (visas - "TTT Rīga - Juniores"), Una Šteinharde, Paula Mauriņa, Elīna Agnese Sičeva (visas - "TTT Rīga - Kadetes"), Luīze Šepte, Janeta Rozentāle (abas - Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Ļiza Čumika ("Rīgas Stradiņa Universitāte"), Aleksa Gulbe (Indiānas Universitāte, NCAA), Raivita Koreņika ("Saldus"), Emīlija Krista Grava (Vāgnera Koledža, NCAA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!