Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)



Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlase Itālijā notiekošā Eiropas čempionāta otrajā spēlē piektdien ar rezultātu 43:68 (14:21, 9:25, 9:18, 11:4) pārliecinoši piekāpās vienaudzēm no Francijas.

Latvijas valstsvienībai šis ir pirmais zaudējums čempionātā, bet Francija tika pie sava pirmā panākuma.

Desmit gūto punktu robežu Latvijas izlasē sasniedza vienīgi Kate Krēsliņa, kura tika pie 11 punktiem, bet viņai ar septiņiem punktiem sekoja Kitija Laksa.

Latvijas izlase vienīgo reizi vadībā pabija pašā cīņas sākumā, kad guva spēles pirmos divus punktus. Pirmās ceturtdaļas gaitā Francijas vienības pārsvars sasniedza deviņu punktu atzīmi, bet otrās ceturtdaļas ievadā tas jau bija virs desmit punktiem. Vēlāk pretinieces veica iespaidīgu 12:0 izrāvienu, kas deva 21 punkta pārsvaru, bet pirmo puslaiku Francijas izlase noslēdza ar 23 punktu handikapu.

Spēles turpinājumā latvietes savām sāncensēm pietuvoties vairs nespēja. Trešās ceturtdaļas beigās Francijas izlase panāca rezultātu 60:30, bet pēcāk mačs turpinājās mazrezultatīvā cīņā. Latvijas vienība spēja rezultāta starpību nedaudz samazināt, tomēr bija spiesta samierināties ar bezierunu sakāvi, lai arī noslēdzošajā ceturtdaļā ļāva Francijai gūt vien četrus punktus.

"Uz laba fona parādījās defekti meistarībā, bet sirds visvairāk sāp par to, ka nemākam cīnīties. Jā, pretiniecēm bija augumu pārsvars, viņas ir atlētiskākas un individuāli meistarīgākas. Tomēr basketbolā spēle notiek laukumā, nevis uz papīra izvērtējot formālos parametrus. Bet laukumā ar cīņassparu, neatlaidību, arī sportisko nekaunību var paveikt ļoti daudz," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē izlases galveno treneri Aivaru Vīnbergu. "Nebūtu, ko pārmest, ja mačā ar spēcīgām sāncensēm katra mūsu basketboliste sasniegtu "personisko rekordu" - nospēlētu tuvu savu spēju maksimumam. Diemžēl mēs pārāk respektējām pretinieces. Bez īpašiem varoņdarbiem varējām gūt 10-12 punktus vairāk, bet stresa dēļ metieni no ļoti izdevīgām pozīcijām nebija precīzi. Savukārt aizsardzībā tā paša iemesla dēļ bija daudz nepareizu lēmumu."

"Šodien spēlēt dabūja visas un visām ir iespēja izdarīt secinājumus. Sestdien mūs gaida vēl smagāks mačs ar Spānijas izlasi, un otrais posms nesolās būt vieglāks. Šodien noskatīsimies A apakšgrupas spēles, bet izskatās, ka mūsu grupa būs stiprāka par otro sešnieku. Daudz rēķināt variantus nav nozīmes - centīsimies uzlabot savu spēli, lai komanda būtu gatava izšķirīgajām cīņām izslēgšanas turnīrā," piebilst treneris.

Citā B grupas otrās kārtas mačā piektdien Spānija ar 55:38 (9:11, 21:14, 14:7, 11:6) uzvarēja Grieķiju.

Jau vēstīts, ka ceturtdien Latvija pirmajā mačā ar 69:56 pieveica Grieķiju, savukārt Francija mazrezultatīvā duelī ar 42:48 piekāpās Spānijai.

Pēc divām kārtām šajā grupā līdere ar divām uzvarām ir Spānija, Latvijas un Francijas kontā ir pa vienam panākumam, bet Grieķija cīnās bez uzvarām.

Apakšgrupas noslēdzošajā mačā Aivara Vīnberga trenētā Latvijas U-20 izlase sestdien samēros spēkus ar Spāniju. Trīs spēcīgākās pirmā posma vienības kvalificēsies otrajam posmam, kamēr grupu vājākās komandas aizvadīs spēles savā starpā un pēc tam tiksies ar sliktākajām otrā posma izlasēm. Trīs vājākās Eiropas čempionāta komandas atstās A divīzijas sacensības.

Latvijas izlases apakšgrupa saucama par ļoti spēcīgu, jo Spānijas U-20 izlase ir iepriekšējo trīs gadu Eiropas čempione, bet pirms diviem gadiem, kad spēlēja tieši šī vecuma basketbolistes, Francija triumfēja Eiropas U-18 čempionātā.

Pārbaudes spēļu ciklā Latvijas U-20 izlase aizvadīja tikai trīs pārbaudes cīņas, reizi uzvarot U-18 valstsvienību un divreiz pārspējot vienaudzes no Baltkrievijas.

Latvijas U-20 izlases sastāvā ir astoņas basketbolistes, kuras pērn Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā izcīnīja trešo vietu un ceļazīmi uz spēcīgāko izlašu sabiedrību. Septiņām spēlētājām šis ir trešais U-20 čempionāts, bet Asnātei Fominai pat ceturtais un kopumā astotais jaunatnes čempionāts.

Tāpat Latvijas izlasei palīdz 18 gadus vecās Kate Krēsliņa un Kitija Laksa, kuras šovasar jau spēlēja Latvijas pieaugušo valstsvienībā, kas kvalificējās 2015.gada Eiropas čempionātam.

2012.gadā Latvijas U-20 izlase Eiropas čempionāta A divīzijā palika vien 15.vietā, tāpēc pērn tai bija jācīnās par ceļazīmi uz spēcīgāko komandu grupu. Pirms tam - 2005., 2009. un 2010.gadā - Latvijas izlase šajā vecuma grupā tika pie Eiropas čempionāta bronzas godalgām.

Latvijas U-20 izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionāta A divīzijā:

Sigita Džarcāne ("Cēsis"), Kitija Laksa, Rūta Veidere, Ilze Jākobsone, Ance Aizsila (visas - "TTT Rīga"), Asnāte Fomina, Kate Aizsila, Kate Krēsliņa, Paula Langina, Paula Tomsone (visas - RSU/"Merks"), Sindija Gūtmane ("Ventspils"), Renāte Reine (Francija).


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!