Foto: LETA
Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlase Tallinā notikušā Eiropas čempionāta finālspēlē svētdien zaudēja Itālijas vienaudžiem, izcīnot vēsturiskas sudraba godalgas.

Aizvadītajā spēlē Latvijas izlase piedzīvoja neveiksmi ar rezultātu 60:67 (13:9, 18:14, 11:23, 18:21).

Šī bija otrā reize valsts basketbola vēsturē, kad Latvijas izlase spēlējusi Eiropas čempionāta finālā. Tā 1935.gadā Latvijas pieaugušo valstsvienība kļuva par pirmajiem kontinenta čempioniem, finālā uzvarot spāņus, bet 1939.gadā tika izcīnīta otrā vieta aiz Lietuvas, taču togad turnīrs tika izspēlēts pēc viena apļa spēlēm bez atsevišķiem mačiem par medaļām. Neviena cita Latvijas vīriešu un sieviešu komanda ne pieaugušo, ne jauniešu un junioru vecumā nekad līdz finālam nav tikusi.

Jānis Bērziņš Latvijas izlases labā guva 26 punktus, kā arī izcīnīja 15 atlēkušās bumbas, pie desmit punktiem tika Andrejs Gražulis, bet astoņi punkti Kaspara Vecvagara kontā.

Savukārt Itālijas izlases rindās ar 19 punktiem un vairākiem ļoti svarīgiem metieniem izcēlās komandas līderis Amadeo Della Valle.

Abas komandas maču uzsāka ļoti agresīvi, tomēr pieļāva arī lielu neprecizitāšu daudzumu, kas pēc nospēlētām trim minūtēm ļāva Latvijas izlasei atrasties vadībā ar 5:2. Nedaudz vēlāk Jānis Bērziņš ar veiksmīgu individuālo sniegumu Latvijas izlasi izvirzīja vadībā ar 7:2, tomēr veikt atrāvienu itāļi neļāva, panākot 6:7. Ar četriem pēc kārtas gūtiem punktiem Latvijas izlase panāca 11:6 savā labā, taču noslēdzošās četras ceturtdaļas minūtes aizritēja mazrezultatīvā cīņā. Pirmo spēles ceturksni gan tas Latvijas izlasei neliedza noslēgt ar četru punktu pārsvaru - 13:9.

Otro ceturtdaļu Latvijas izlase sāka ar pieciem pēc kārtas gūtiem punktiem, bet pretinieki ātri vien starpību samazināja līdz četriem punktiem - 18:14. Turpinājumā cīņa ritēja ļoti nervozi, tomēr spēles kontroles groži stabili palika Latvijas izlases rokās. Tā vēl divas reizes tika atjaunots deviņu punktu pārsvars, bet trīs ar pusi minūtes pirms ceturtdaļas beigām latviešu pārsvars pirmo reizi sasniedza desmit punktus (26:16). Uz brīdi Latvijas vienība pabija vadībā ar 12 punktiem, bet pieci pēc kārtas gūti punkti ļāva Itālijas izlasei pietuvoties līdz 21:28. Latviešu neveiksmes uzbrukumā ar precīzu tālmetienu apturēja Bērziņš, kas ļāva atpūtā doties ar astoņu punktu pārsvaru - 31:23.

Trešajā ceturtdaļā pirmo divu minūšu laikā Itālijas izlase deficītu samazināja uz pusi, bet Latvijas izlasei vairs neizdevās atrauties tālāk par pieciem punktiem. Cīņas turpinājumā Itālijas izlase guva piecus punktus pēc kārtas un pēc ilgāka pārtraukuma izvirzījās vadībā (38:36), bet Latvijas izlasei uzbrukumā sāka neveikties vienā mēģinājumā pēc kārtas. Situāciju glāba sekmīgais sniegums aizsardzībā, kas liedza itāļiem iegūt vērā ņemamu pārsvaru, bet trīs minūtes pirms ceturtdaļas beigām vadībā atkal bija Latvija (40:39). Tomēr Itālijas izlase spēja saglabāt iniciatīvu un ļoti ātri izvirzījās vadībā ar 46:41, bet līdz ceturtdaļas beigām Latvijas komanda atguva tikai punktu.

Mača noslēdzošo ceturtdaļu Latvijas izlase sāka ar nonākšanu iedzinējos ar sešiem punktiem, taču turpinājumā tika piekopts ļoti ātrs un agresīvs basketbols, kas ļāva atgūt vadību. Pateicoties izrāvienam ar 8:0, Latvijas komanda izvirzījās vadībā ar 52:50, taču trīs ar pusi minūtes pirms cīņas beigām nonāca iedzinējos ar 52:53. Abām komandām nekādi nesekmējās ar uzbrukumu realizēšanu, bet divas ar pusi minūtes pirms spēles beigām vadībā joprojām bija itāļi (55:54). Drīz pēc tam Itālijas izlase realizēja ļoti svarīgu tālmetienu un panāca 58:54 savā labā, bet tam sekoja vēl viens Amadeo Della Valles precīzs trejacis, kas Itālijas izlasei deva vadību ar 61:54 minūti un 44 sekundes pirms mača beigām.

Arī noslēdzošajās spēles epizodēs Latvijas izlasei nesekmējās ar uzbrukumu, kamēr Della Valle un Itālijas izlase turpināja būt precīzi. Latviešiem bija iespējas mainīt cīņas gaitu, tomēr izšķirošajos brīžos tika pieļautas neprecizitātes, kas neļāva atkal iesaistīties cīņā par uzvaru. Tā divas reizes Latvijas komanda bija ļoti tuvu pārtvertai bumbai, bet vienā no šīm epizodēm Itālijas izlasei strīdīgā situācijā netika fiksēts centra auts.

Cīņā par bronzu svētdien Spānijas izlase ar rezultātu 70:63 pārspēja Krieviju. Jāizceļ, ka Spānijas U-20 izlase pie Eiropas čempionāta medaļām tikusi septīto reizi pēc kārtas. Iepriekšējos sešos gados komanda izcīnīja vienu zelta, vienu sudraba un četras bronzas godalgas.

Turnīra pirmajos divos posmos Latvijas izlase iekrāja sešu uzvarētu spēļu sēriju un izcīnīja sešas uzvaras septiņos mačos, ieņemot pirmo vietu gan pirmā posma C apakšgrupā, gan otrā posma F apakšgrupā.

Čempionāta turpinājumā Latvija piektdien ceturtdaļfinālā ar 78:73 pieveica Melnkalni, bet sestdien ar 64:63 pusfinālā uzvarēja Spāniju.

Ar Itāliju šī čempionāta ietvaros Latvija jau tikās otrā posma mačā, kurā Latvija, spēlējot bez Kaspara Vecvagara, uzvarēja ar 88:81. Itālijas basketbolisti U-20 līmenī par Eiropas čempioniem kļuvuši pirmo reizi, bet pirms diviem gadiem izcīnītas sudraba medaļas.

Pirmajā posmā komandas bija sadalītas četrās apakšgrupās, pa piecām komandām katrā. Grupas trīs labākās vienības turpināja cīņu par medaļām. Čempionāta otrajā kārtā 12 labākās komandas tika sadalītas divās grupās, līdzi ņemot divu maču rezultātus no pirmās kārtas spēlēm. Savukārt ceturtdaļfinālā iekļuva otrās kārtas katras grupas četras labākās vienības.

Pērn U-20 Eiropas čempionāts vīriešiem tika aizvadīts Slovēnijā. Bronzas medaļu izcīnīja Spānija, kas tikai ar viena punkta starpību uzvarēja Serbiju, bet tikpat dramatiska cīņa norisinājās arī par zeltu, Lietuvai ar viena punkta starpību pieveicot Franciju.

Latvijas komanda pagājušā gada čempionāta gaitā spēja uzvarēt nākamos Eiropas čempionus lietuviešus, bet ceturtdaļfinālā atzina serbu pārākumu. Noslēgumā tika izcīnīta sestā vieta.

Labāko Eiropas komandu astoņniekā Latvijas U-20 basketbolisti iekļuvuši trešo reizi pēc kārtas un ceturto reizi vēsturē, tomēr līdz šim šajā vecuma grupā ceturtdaļfināls ne reizi nebija pārvarēts.

Desmit šī Latvijas izlases modeļa spēlētāji jau iepriekš bija piedalījušies Eiropas jaunatnes čempionātos. Visbagātākā pieredze - četri turnīri, ieskaitot pasaules U-19 čempionātu, - bija Kasparam Vecvagaram un Ojāram Siliņam. Tā 1993.gadā dzimušo puišu komanda U-16 Eiropas čempionātā pirms četriem gadiem izcīnīja devīto vietu, bet U-18 čempionātā pirms diviem gadiem - desmito vietu.

Šogad U-20 A divīzijas čempionāts bija paplašināts līdz 20 komandām, līdz ar to Tallinā spēlēja arī visas četras pagājušā gada čempionāta B divīzijas pusfinālistes - Čehija, Izraēla, Horvātija un Bulgārija.

Latvijas U-20 izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

saspēles vadītāji - Kaspars Vecvagars (Panevēžas "Lietkabelis", Lietuva) un Ingus Jakovičs (''Liepāja''/''Triobet''); aizsargi - Toms Leimanis, Edgars Štelmahers (abi - "Ventspils Augstskola") un Roberts Krūmiņš ("Liepāja"/"Triobet"); uzbrucēji - Ojārs Siliņš (Redžo di Emīlijas "Trenkwalder", Itālija), Jānis Bērziņš ("Valmiera"), Roberts Stumbris ("Jūrmala"/"Fēnikss") un Pēteris Rēķis ("Latvijas Universitāte"); centri Andrejs Gražulis, Iļja Gromovs (abi - "Ventspils Augstskola") un Elvis Saulītis ("Valmiera").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!