Foto: DELFI
Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlase Tallinā notiekošā Eiropas čempionāta finālā šodien tiekas ar Itālijas vienaudžiem.

Mačs Tallinā svētdien sāksies plkst.20.15 un to tiešraidē būs iespējams noskatīties portālā "Delfi". Video tiešraide sāksies ap pulksten 20:00.

Kā ziņots, nacionālo izlašu līmenī visās vecumu grupās šī ir pirmā reize kopš 1939.gada, kad Latvijas izlase spēlēs finālā. Latvijas vīru valstsvienība 1935.gadā uzvarēja pirmajā Eiropas čempionātā, bet 1939.gadā izcīnīja sudraba medaļas.

Tallinā pirms finālspēles plkst.18 norisināsies Krievijas un Spānijas cīņa par čempionāta bronzas godalgām.

Turnīra pirmajos divos posmos Latvijas izlase iekrāja sešu uzvarētu spēļu sēriju un izcīnīja sešas uzvaras septiņos mačos, ieņemot pirmo vietu gan pirmā posma C apakšgrupā, gan otrā posma F apakšgrupā.

Čempionāta turpinājumā Latvija piektdien ceturtdaļfinālā ar 78:73 pieveica Melnkalni, bet sestdien ar 64:63 pusfinālā uzvarēja Spāniju.

Ar Itāliju šī čempionāta ietvaros Latvija jau tikās otrā posma mačā un šajā duelī ar 88:81 pārāki bija mūsu U-20 basketbolisti.

Pirmajā posmā komandas bija sadalītas četrās apakšgrupās, pa piecām komandām katrā. Grupas trīs labākās vienības turpināja cīņu par medaļām. Čempionāta otrajā kārtā 12 labākās komandas tika sadalītas divās grupās, līdzi ņemot divu maču rezultātus no pirmās kārtas spēlēm. Savukārt ceturtdaļfinālā iekļuva otrās kārtas katras grupas četras labākās vienības.

Pērn U-20 Eiropas čempionāts vīriešiem tika aizvadīts Slovēnijā. Bronzas medaļu izcīnīja Spānija, kas tikai ar viena punkta starpību uzvarēja Serbiju, bet tikpat dramatiska cīņa norisinājās arī par zeltu, Lietuvai ar viena punkta starpību pieveicot Franciju.

Latvijas komanda pagājušā gada čempionāta gaitā spēja uzvarēt nākamos Eiropas čempionus lietuviešus, bet ceturtdaļfinālā atzina serbu pārākumu. Noslēgumā tika izcīnīta sestā vieta.

Desmit šī Latvijas izlases modeļa spēlētāji jau iepriekš ir piedalījušies Eiropas jaunatnes čempionātos. Visbagātākā pieredze - četri turnīri, ieskaitot pasaules U-19 čempionātu, - ir Kasparam Vecvagaram un Ojāram Siliņam. Tā 1993.gadā dzimušo puišu komanda U-16 Eiropas čempionātā pirms četriem gadiem izcīnīja devīto vietu, bet U-18 čempionātā pirms diviem gadiem - desmito vietu.

Šogad U-20 A divīzijas čempionāts ir paplašināts līdz 20 komandām, līdz ar to Tallinā spēlēja arī visas četras pagājušā gada čempionāta B divīzijas pusfinālistes - Čehija, Izraēla, Horvātija un Bulgārija.

Latvijas U-20 izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

saspēles vadītāji - Kaspars Vecvagars (Panevēžas "Lietkabelis", Lietuva) un Ingus Jakovičs (''Liepāja''/''Triobet''); aizsargi - Toms Leimanis, Edgars Štelmahers (abi - "Ventspils Augstskola") un Roberts Krūmiņš ("Liepāja"/"Triobet"); uzbrucēji - Ojārs Siliņš (Redžo di Emīlijas "Trenkwalder", Itālija), Jānis Bērziņš ("Valmiera"), Roberts Stumbris ("Jūrmala"/"Fēnikss") un Pēteris Rēķis ("Latvijas Universitāte"); centri Andrejs Gražulis, Iļja Gromovs (abi - "Ventspils Augstskola") un Elvis Saulītis ("Valmiera").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!