Foto: fiba.com
Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlase trešdien Portugālē Eiropas čempionāta astotdaļfināla cīņā aizvadīja lielisku pirmo puslaiku, kas ļāva visā mačā ar rezultātu 66:39 (25:5, 18:9, 15:19, 8:6) sagraut Polijas vienaudzes un iekļūt sacensību ceturtdaļfinālā, kur ceturtdien būs jātiekas ar Slovēniju.

Uzvarētājām teicamu spēli aizvadīja Digna Strautmane, kura guva 25 punktus, kamēr Paula Strautmane sameta deviņus punktus un izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas zem groziem, bet Dinija Pāvelsone izcēlās ar astoņiem punktiem. Tikmēr Polijai deviņus punktus guva Klaudija Nedzvedzka.

Latvijas U-20 izlases basketbolistes starp sava vecuma astoņām labākajām komandām Vecā kontinenta meistarsacīkstēs iekļuva otro gadu pēc kārtas, jo pērn, kad čempionāts arī norisinājās Portugāles pilsētā Matusinju, komanda ieņēma septīto vietu. Savukārt aizpērn U-20 basketbolistes palika 12. pozīcijā, bet komandas labākais rezultāts ir bronzas medaļas 2005., 2009. un 2010.gada kontinenta meistarsacīkstēs.

Trešdien aizvadītajā astotdaļfināla cīņā Latvijas basketbolistes jau sākumā veica izrāvienu 10:0, bet pēc septiņām minūtēm bija vadībā ar 19:3, pirmajā ceturtdaļā iekrājot 20 punktu pārsvaru, bet pēc puslaika esot vadībā ar 43:14. Pēc pārtraukuma laukumā ritēja līdzīgāka cīņa, tomēr pretinieces Latvijas izlases uzvaru apdraudēt nespēja.

Tikmēr Latvijas izlases nākamās pretinieces slovēnietes astotdaļfināla cīņā ar 80:65 (38:13, 13:13, 15:18, 14:21) uzvarēja Turciju, uzvaras pamatus arī ieliekot spēles pirmajā ceturtdaļā.

Ziņots, ka turnīra pirmajā spēlē sestdien Latvija ar 78:66 pārspēja Lietuvu, bet dienu vēlāk ar 55:67 piekāpās Itālijas valstsvienībai, kas pērn šajā vecuma grupā kļuva par vicečempioni. Savukārt apakšgrupu noslēdzošajā mačā Latvija ar 67:72 piekāpās sacensību saimniecei Portugālei.

Līdz ar to Latvija B apakšgrupā ieņēma trešo vietu un astotdaļfinālā tikās ar A grupas otro labāko vienību Poliju. Šī komanda turnīru sāka ar 59:84 zaudējumu pret Spāniju, bet pēc tam sekoja divas uzvaras - 70:48 pret Beļģiju un 65:35 pret Zviedriju.

Latvijas sieviešu U-20 basketbola izlasei Eiropas čempionātā palīdz Paula Strautmane un Anna Dreimane, kuras jūnijā spēlēja kontinenta meistarsacīkstēs pieaugušo valstsvienībā, palīdzot tai pirmo reizi iegūt ceļazīmi uz Pasaules kausu. Komandā ir arī aizvadītās sezonas Latvijas labākā jaunā basketboliste Digna Strautmane.

Visas sastāvā iekļautās basketbolistes iekrājušas zināmu pieredzi Eiropas jaunatnes čempionātos, tai skaitā septiņas jau startējušas U-20 konkurencē. Pieredzes visbagātākā ir P.Strautmane, kurai šis ir jau devītais oficiālais jauniešu turnīrs un tikko izbaudīta arī pieaugušo čempionāta garša. Tikai piecas spēlētājas jau sasniegušas vecuma maksimālo robežu, vairākām spēlētājām uzreiz pēc šī čempionāta gaidāma dalība Pasaules kausā U-19 vecuma grupā, bet Laura Meldere un Jete Nulle šogad varēs palīdzēt arī Latvijas U-16 izlasei.

U-20 valstsvienības galvenais treneris Aigars Nerips nesen bija Mārtiņa Zībarta palīgs pieaugušo izlašu kontinenta meistarsacīkstēs.

Komanda Eiropas čempionātam gatavojās kopš jūnija sākuma, un tika aizvadītas piecas pārbaudes spēles - divas uzvaras pār Baltkrievijas U-20 izlasi, kā arī zaudējums un divas uzvaras pār Polijas vienaudzēm. P.Strautmane un Dreimane komandai pievienojās tikai 28. jūnijā.

Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Paula Strautmane (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Anna Dreimane (Kolorādo Štata universitāte, NCAA), Digna Strautmane ("TTT - Rīga"), Sindija Kudule, Laura Grabe (abas "TTT Rīga - juniores"), Maija Gertsone ("Vega 1"/"Liepāja"), Dinija Pāvelsone ("Ventspils"), Anda Kuzmina, Alise Bruzinska (abas - "Latvijas Universitāte"), Zane Ozoliņa ("Rīgas Stradiņa Universitāte"), Laura Meldere ("Rīga"/TTP), Jete Nulle ("Rīga"/"Rīdzene").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!