Foto: LETA
Latvijas vīriešu basketbola izlase ceturtajā pārbaudes spēlē pirms 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra svētdien izbraukumā ar rezultātu 76:68 (19:14, 14:18, 19:16, 24:20) uzvarēja Lielbritāniju.

Latvijas izlases labā 17 punktus šajā mačā guva Jānis Blūms, bet 12 pievienoja Andrejs Gražulis. Savukārt pa desmit punktiem Jāņa Timmas un Rolanda Freimaņa kontā. Tikmēr Jānis Strēlnieks guva astoņus punktus un veica 11 rezultatīvas piespēles.

Jau ar mača pirmajām minūtēm Latvija ņēma iniciatīvu savās rokās un pēc Ronalda Zaķa precīzā divpunktu metiena sestajā minūtē panāca jau 16:4 sev par labu. Tiesa, līdz ceturkšņa beigām mājinieki atguvās un spēja to noslēgt vien ar piecu punktu deficītu - 14:19.

Otrās ceturtdaļas sākumā Lielbritānija pat pamanījās izvirzīties vadībā ar 21:19, taču pēc tam nākamajās minūtēs Latvija guva deviņus punktus pēc kārtas, panākot 28:21 sev par labu. Pēc tam neliels "sausais" periods sākās latviešiem, kas divarpus minūtes līdz puslaika beigām ļāva britiem panākt neizšķirtu (28:28). Līdz pārtraukumam abas komandas apmainījās sekmīgiem uzbrukumiem, bet pirmo puslaiku Latvija noslēdza ar viena punktu handikapu - 33:32.

Otro puslaiku labāk iesāka Latvija, izvirzoties vadībā ar 42:36, taču pēc neveiksmīgiem viesu uzbrukumiem Lielbritānija atkal pietuvojās līdz vienam punktam (41:42). Tiesa, pēc tam atrāvienu atkal veica Latvija, pēc komandas kapteiņa Jāņa Blūma tālmetiena sasniedzot drošo astoņu punktu atstatumu - 49:41, bet noslēdzošā ceturkšņa trešajā minūtē izdevās atjaunot desmit punktu pārsvaru (61:51).

Dueļa izskaņā Latvija turējās 8-10 punktu atrāvienā, bet pusotru minūti pirms pamatlaika beigām Rolands Freimanis panāca jau 13 punktu pārsvaru (73:60), taču mača beigās Lielbritānija spēja dažus punktus atspēlēt.

Šim mačam pieteikti nebija Žanis Peiners un Mārtiņš Meiers.

Kā ziņots, abu komandu pirmajā tikšanās reizē sestdien latvieši bija pārāki ar 77:73. Šajā mačā laukumā nedevās Gražulis un Janičenoks, bet spēlei nebija pieteikts Žanis Peiners.

Latvijas izlases sastāvā dalībai šajās spēlēs bija iekļauti Mareks Mejeris un Jānis Timma, kuri iepriekšējās vienības pārbaudes cīņās nepiedalījās. Komanda uz Lielbritāniju devās 13 spēlētāju sastāvā, mājās paliekot Dairim Bertānam un Aigaram Šķēlem, bet Kaspara Bērziņa pievienošanās valstsvienībai gaidāma jūlija beigās.

Pirms tam šonedēļ Latvijas izlase izbraukumā divreiz tikās ar Igauniju, uzvaras un zaudējumus dalot uz pusēm.

Jūlijā Latvijas izlase aizvadīs pārbaudes spēles arī ar Lietuvu, bet augusta sākumā Vācijā notiks Superkausa izcīņa, kurā bez mājiniekiem vēl piedalīsies arī Krievija un Izraēla.

Kvalifikācijas turnīrā no 10. līdz 27.augustam Latvija samēros spēkus ar Zviedrijas, Rumānijas un Slovākijas izlasēm.

Gados jaunie Kristaps Porziņģis un Ojārs Siliņš par vietu izlasē šovasar necīnās, koncentrējoties individuālās izaugsmes veicināšanai. Savukārt izlases kandidātu sarakstā iekļautais gados jaunais centrs Iļja Gromovs palīdz Latvijas U-20 izlasei, bet pievienošanās pieaugušo valstsvienībai iespējama pēc Eiropas čempionāta šajā vecuma grupā.

Pašreizējais plāns paredz, ka 2015.gada rudenī finālturnīrā varēs spēlēt grupas uzvarētāji, kā arī seši no septiņiem otro vietu ieguvējiem.

Kā zināms, nestabilās politiskās situācijas dēļ Ukrainai tika atņemtas tiesības rīkot finālturnīru. Pagaidām vēl nav zināms, kur sacensības risināsies.

Izraugoties 2015.gada čempionāta finālturnīra norises vietu, tiek pieļauta gan visa čempionāta norise vienā valstī, gan grupu turnīru sarīkošana četrās valstīs, no kurām vienā notiktu arī izslēgšanas spēles. Nolemts turpmāk nerīkot otrā posma turnīrus, uzreiz pēc grupu turnīriem sākot izslēgšanas spēles ar 16 komandu līdzdalību.

Interesi par visa finālturnīra vai tā daļas sarīkošanu izrādījušas 16 valstu basketbola organizācijas, ieskaitot Latvijas Basketbola savienību (LBS). Lēmums par LBS līdzdalību konkursā uz rīkošanas tiesībām tiks pieņemts pēc iepazīšanās ar visiem konkursa noteikumiem.

Eiropas 2015.gada čempionāta finālturnīrā startēs 24 komandas. Tiesības spēlēt finālturnīrā jau ir pasaules čempionāta dalībniecēm Francijas, Lietuvas, Spānijas, Horvātijas, Slovēnijas, Ukrainas, Serbijas, Grieķijas, Turcijas un Somijas izlasēm, kā arī kvalifikācijas pirmās kārtas uzvarētājai Igaunijai. Pārējās 13 finālturnīra dalībnieces tiks noskaidrotas kvalifikācijas turnīrā.

Paredzams, ka finālturnīra rīkotāji tiks izraudzīti augusta beigās pēc kvalifikācijas turnīra finiša. Tās valstis, kuras nebūs izcīnījušas ceļazīmi uz finālturnīru, no konkursa dalībnieku vidus tiks izslēgtas.

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības sastāvs pārbaudes spēlēm Lielbritānijā:

Jānis Strēlnieks, Jānis Blūms, Žanis Peiners, Ingus Jakovičs, Kristaps Janičenoks, Jānis Timma, Mareks Mejeris, Rolands Freimanis, Andrejs Gražulis, Andrejs Šeļakovs, Mārtiņš Meiers, Ronalds Zaķis, Haralds Kārlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!