Foto: AFI
Latvijas vīriešu basketbola izlase otrajā šīs vasaras pārbaudes spēlē, gatavojoties Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, svētdien ar rezultātu 78:61 (20:14, 22:10, 15:20, 21:17) pieveica Kipru.

Rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 15 gūtajiem punktiem bija Dairis Bertāns, Mareks Mejeris izcēlās ar 11 punktiem, bet pa deviņiem punktiem iekrāja Rolands Freimanis un Dāvis Bertāns, kurš izcīnīja arī astoņas atlēkušās bumbas.

Mača ievadā Latvijas basketbolisti izvirzījās vadībā ar 8:2, taču turpinājumā kiprieši spēja līdzsvarot cīņas gaitu un pietuvojās līdz 10:13. Pirmās ceturtdaļas izskaņā sekmīgāk nospēlēja Latvijas izlase, kas pārsvaru palielināja līdz sešu punktu atzīmei - 20:14.

Otrās ceturtdaļas ievadā Kipras izlase pretinieku pārsvaru samazināja līdz 21:23, taču nākamajās minūtēs latviešiem izdevās veikt izrāvienu, kas divas ar pusi minūtes pirms puslaika beigām ļāva iekrāt desmit punktu pārsvaru - 34:24. Atlikušajās otrās ceturtdaļas minūtēs Kipras valstsvienībai neizdevās lauzt cīņas gaitu un pēc pirmajām 20 minūtēm Latvija bija vadībā ar 42:24.

Arī otrajā puslaikā spēles ritējums nemainījās un Latvijas izlase droši kontrolēja mača gaitu. Trešās ceturtdaļas beigās Kipras izlase pretinieku pārsvaru bija samazinājusi līdz 13 punktiem (44:57), tomēr vēl tuvāk kiprieši gan nespēja tikt, ļaujot Latvijas izlasei izcīnīt pārliecinošu uzvaru.

Kā ziņots, pirmoreiz abas komandas tikās sestdien, kad Latvijas izlase izcīnīja pārliecinošu uzvaru ar 72:47.

Latvijas izlases kandidātu sarakstā ir 15 basketbolisti un svētdienas mačā laukumā devās pirmajā cīņā nespēlējušie Mārtiņš Laksa, Artūrs Bērziņš un Pāvels Pastušeņa. Savukārt potītes traumu dēļ nespēlēja Rihards Kuksiks un Andrejs Šeļakovs, kā arī Kaspars Bērziņš.

Jau vēstīts, ka pēdējās izmaiņas izlases sastāvā notika nedēļas sākumā, kad ar meningītu saslimušo un diskvalifikāciju izcietušo Armandu Šķēli sastāvā nomainīja no U-20 izlases atsauktais Kaspars Vecvagars.

2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrs sāksies augusta vidū.

Gatavošanās posmā Latvijas izlasei paredzētas deviņas pārbaudes spēles. Pēc mačiem ar Kipras izlasi, laikā no 19. līdz 25.jūlijam Latvijas izlase izbraukumā tiksies ar Melnkalnes un Serbijas vienībām, bet augusta sākumā Gdiņā komanda spēkosies ar Melnkalnes, Itālijas un Polijas izlasēm.

Latvijas izlase 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā spēkosies ar Gruzijas, Bosnijas un Hercegovinas, Nīderlandes un Rumānijas vienībām.

Finālturnīrā iekļūs katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī četras no sešām trešo vietu ieguvējām.

Kvalifikācijas turnīra spēles notiks no 15.augusta līdz 11.septembrim.

Savukārt finālturnīrs, kurā piedalīsies 24 komandas, no 2013.gada 4. līdz 22.septembrim notiks Slovēnijā.

Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļa ("FIBA Europe") atcēlusi papildu kvalifikācijas turnīrus, kas tika rīkoti pirms 2005., 2007., 2009. un 2011.gada čempionātiem.

Latvijas vīriešu valstsvienība, spēlējot ar atjauninātu sastāvu, kaut rādīja atzīstamu sniegumu, pagājušā gada Eiropas čempionāta pirmajā posmā zaudēja visās piecās apakšgrupas spēlēs, ieņemot pēdējo, sesto, vietu grupā un neiekļūstot turnīra nākamajā kārtā.

Latvijas basketbola izlases kandidātu saraksts dalībai 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā:

Jānis Strēlnieks (Sanktpēterburgas "Spartak", Krievija), Edgars Jeromanovs (Norčēpingas "Dolphins", Zviedrija), Dairis Bertāns, Kaspars Bērziņš (abi - "VEF Rīga"), Mārtiņš Laksa, Artūrs Bērziņš, Mārtiņš Meiers (visi - "Ventspils"), Rihards Kuksiks (bez kluba), Oto Ošenieks (Minesotas universitātes "Golden Gophers", ASV), Dāvis Bertāns (Belgradas "Partizan", Serbija), Mareks Mejeris ("Knet&Eniac", Spānija), Rolands Freimanis ("Girona", Spānija), Andrejs Šeļakovs ("Tarragona", Spānija), Pāvels Pastušeņa ("Liepājas Lauvas"), Kaspars Vecvagars ("KK Baltai, Lietuva).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!