Foto: AFP/Scanpix

Pēc reputācijas traipiem, ar kādiem Latvijas vīriešu basketbola izlase saskārās 2009.gadā, pašlaik ap to ir izveidojies pozitīvs tēls, bet nākamgad Rīgā paredzētās Eiropas čempionāta finālturnīra spēles to tikai spēcinās, uzskata Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins.

Latvijas izlases pašreizējais modelis ar daudzsološu sniegumu sevi īpaši pārliecinoši pieteica 2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, bet šovasar komanda pārliecinoši nopelnīja ceļazīmi uz nākamā gada finālturnīru, kur izlasei būs iespēja savas apakšgrupas spēles aizvadīt Rīgā.

"Paaudze, kas 2009.gadā nomainīja to paaudzi, kurai tēls bija nedaudz uzspēlēts, raksturojas ar profesionālāku pieeju. Visi, kuri šobrīd spēlē izlasē, nopietni sevi pierāda arī klubu līmenī. Viņi pret savu darbu attiecas ļoti profesionāli. Cilvēki ir sapratuši, ka no kaut kā ir jāatsakās, lai sasniegtu virsotnes basketbolā. Šo piecu gadu laikā daudz kas ir mainījies," izteicās Voins. "Protams, nekad nevaram izslēgt kādu problēmu, taču pašlaik ap komandu ir izveidojies pozitīvs tēls."

"Ļoti stimulējam arī jaunos basketbolistus, kuri varbūt nekļūs par profesionāļiem, bet lai viņi vismaz iegūst izglītību un savu dzīvi ievirza pareizajās sliedēs. Katru gadu pasniedzam balvas labākajam basketbolistam mācībās. No katras paaudzes profesionāli basketbolisti būs trīs vai četri," skaidro Voins. "Ļoti labi, ka mums vietējā čempionātā ir universitātes komandas, kas basketbolistiem ļauj kvalitatīvi apgūt arī zināšanas un iegūt diplomu. Šajā jomā darbu turpināsim un vecākus aicināsim savas atvases vest trenēties basketbolā, jo tas audzina pozitīvus cilvēkus, lai gan visi par profesionāļiem kļūt nevar."

Kā zināms, nākamā gada Eiropas čempionāta finālturnīra grupu spēles Rīgā, Berlīnē (Vācija), Monpeljē (Francija) un Zagrebā (Horvātija) risināsies no 5. līdz 10.septembrim, bet izslēgšanas turnīra spēles Lillē (Francija) notiks no 12. līdz 20.septembrim.

"Eiropas čempionāta rīkošana ir liels projekts. Organizatoru komanda ir nodibināta, kas vispirms nodarbojas ar organizatoriskiem mārketinga jautājumiem. Viņi veic pārrunas ar Starptautisko Basketbola federāciju (FIBA) par sponsoriem - kurus piesaista viņi un kurus mēs. Nepieciešams izpildīt visus nosacījumus, kā arī jātiek skaidrībā, kurās viesnīcās komandas dzīvos," pašreizējo situāciju gatavošanās darbos ieskicēja Voins. "Darbs pie rīkošanas uz priekšu virzās labi. Lūgsim organizēšanai vēl līdzekļus no valsts, bet pašlaik nekādu pazīmju, ka kaut kas varētu nojukt vai aizkavēties, nav. Cilvēki, kuri ir iesaistīti, ir pietiekami pieredzējuši šādu čempionātu rīkošanā, sākot jau ar 2009.gadu, kad Latvijā norisinājās Eiropas čempionāts sievietēm. Komunicējam arī ar pārējām valstīm, kas rīko savu apakšgrupu turnīru. Norisinās neformālas tikšanās un darba apspriešana."

Turnīra apakšgrupu sacensību izloze 8.decembrī notiks Parīzes Disnejlendā.

"Varbūt tas ieviesīs kaut kādu korekciju, piemēram, skatītāju piesaistīšanā. Jautājums, kura komanda mums tiks ielozēta no pirmā groza - Spānija vai Lietuva? Ja būs Lietuva, sāksim darbu pie šīs valsts skatītāju piesaistes," piebilda Voins.

Kā zināms, viena no Latvijas izlases pretiniecēm apakšgrupu turnīrā Rīgā būs Igaunijas izlase, ko LBS izvēlējusies kā savu sadarbības partneri.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz sestās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

"Mērķis izlasēm tik uz olimpiskajām spēlēm vienmēr ir, taču cik tas ir reāli paveicams? Šis ir nopietns mērķis, uz ko tiekties. Mēs arī nemaz neslēpjam, ka gaidām, kad Olimpiādē varēsim nostartēt," piebilda Voins. "Nevar zināt, vai visi labākie basketbolisti būs ierindā un kādi būs pretinieki."

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!