Foto: F64

Trešdien, 3.oktobrī, spēle Madonā starp valsts čempioniem "VEF Rīga" un pērnās sezonas ceturto labāko komandu Latvijas Universitāte ievadīs Latvijas Basketbola līgas čempionātu.

Pamatturnīra 166 spēlēs sešu mēnešu garumā tiks noskaidrotas sešas komandas, kuras 2013.gada pavasarī izslēgšanas turnīrā cīnīsies par valsts čempionu titulu un medaļām.
Latvijas Basketbola savienības
(LBS) mājaslapa internetā piedāvā LBL 22.sezonas vienpadsmit galvenās iezīmes.

11 KOMANDU. LBL 1.divīzijas pamatturnīra dalībnieku skaits ar diviem cipariem pēdējo reizi rakstīts tālajā 1999.gadā (arī 2006.gadā LBL pirmajā posmā bija desmit komandu, taču togad LBL1 statuss bija attiecināms uz piecām komandām, kas cīnījās Baltijas līgā). Tikai divas reizes dalībnieku skaits bijis lielāks - 1994.gadā spēlēja 14, 1995.gadā - 12 komandas.

U18 TURPINA. Otro gadu pēc kārtas LBL 1.divīzijā spēlēs U18 izlase - pēc Latvijas junioru veiksmīgā starta Eiropas čempionātā jautājumus par projekta lietderību neviens vairs  nav uzdevis.  Komanda spēlē īpašā statusā - tās dalībniekiem atļauts pārstāvēt LBL vai LBL 2.divīzijas turnīros arī savas sporta skolas vai komandas (piemēram, daži U18 spēlētāji pieteikti arī VEF Rīga sastāvā) , toties ierobežota izlases dalībnieku līdzdalība Swedbank LJBL čempionātā.

ČEMPIONU MISIJA. Valsts čempionvienība VEF Rīga turpina pērn aizsākto tradīciju, mājas spēles aizvadīt dažādās  pilsētās, popularizējot basketbolu un nodrošinot ažiotāžu. Pirmajā aplī spēles paredzētas Madona, Aizkraukle, Daugavpils, Saldus un Talsos.

PIEVIENOJUŠIES UN ATGRIEZUŠIES. Jauns punkts LBL kartē - tas ir Notikums! Lielais basketbols Jēkabpilī dažus mēnešus viesojās arī 1999.gada pavasarī, taču toreiz komandai RBS-Skals/Jēkabpils ar pilsētu bija attāls sakars. Tagad BK Jēkabpils tiek veidota kā pilsētā jau pastāvošās basketbola piramīdas virsotne, ar stabiliem pamatiem un tālejošiem mērķiem. Atgriešanas. Pēc gadu ilgas brīvprātīgas trimdas LBL 2.divīzijā, labāko komandu sabiedrībā atgriezušies divkārtējie Latvijas čempioni, kas tagad startēs ar nosaukumu Barons Kvartāls.

RĒĶINĀM PROCENTUS! Lai sabalansētu spēļu skaitu un kalendāru, komandas sadalītas divās kategorijās. Starptautiskajās cīņās noslogotās VEF Rīga un BK Ventspils, kā arī U18 izlase ar katru pretinieku spēles pa divām reizēm, pārējās astoņas komandas savā starpā cīnīsies pa četrām reizēm. Tabulā komandas sarindos uzvarēto spēļu procents.

BBL FAKTORS.  VEF Rīga spēļu kalendāra pamatu veido 20 spēles VTB Vienotajā līgā, piecas komandas - BK Ventspils, Liepājas Lauvas, BK Valmiera, BK Jelgava un Barons Kvartāls - cīnīsies Baltijas līgas turnīrā, aizvadot no 8 līdz 22 spēlēm. Savukārt četras komandas - Latvijas Universitāte, Jūrmala/Fēnikss, BA Turība un BK Jēkabpils - spēlēs tikai LBL čempionātā. Redzēs, kā atšķirīgā noslodze ietekmēs rezultātus un tabulu.

KVALITĀTE. Pērn dažādu apstākļu dēļ vairākām komandām gatavošanās sezonai iekavējās, bet šogad jau kopš vasaras vidus visas nopietni trenējušās un gādājušas par sastāvu komplektāciju. Basketbolam jābūt labākam.

INTRIGA. Pēdējos gados cīņa par tiesībām spēlēt izslēgšanas turnīrā parasti bijusi simboliska, un sezonas sākumā izsētos punktus čempionāta gaitā varēja atgūt ar uzviju. Komandu skaita pieaugums paplašinājis tabulas vidusdaļu, solot asāku konkurenci un augstāku cenu katrai uzvarai. Būs interesanti.

FAIR PLAY. LBL Nolikumu pirmo reizi papildinājis īpašs punkts - lai spēlētājs tiktu licencēts dalībai LBL čempionātā, viņam jāiesniedz parakstīta ”Deklarācija par godīgu un atbildīgu spēli", kurā cita starpā pausta apņemšanās atturēties no tiešas vai netiešas dalības azartspēlēs, totalizatoros un citās nodarbēs, kas saistītas ar LBS rīkotajām sacensībām utt." Sekosim aizdomīgajiem rezultātiem.

Skatāmies! LBL spēles translēs sportacentrs.com - gan internetā, gan Lattelecom interaktīvajā televīzijā (tuvāko translāciju grafiks būs skatāms redzams arī basket.lv). Sezonas laikā paredzētas arī vairākas translācijas LTV7.

Trāpi un brauc! Jau trešo gadu LBL spēlēs risināsies tradicionālā akcija līdzjutējiem - iemetot  trīspunktnieku un basketbola dienā trāpot no laukuma centra balvā tiek jauns automobilis. Šosezon starts - novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!