Foto: F64

"Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) jaunās sezonas pirmajās spēlēs otrdien pie panākumiem tika pagājušās sezonas trešās vietas īpašniece "Valmiera" un "Liepāja"/"Triobet" komanda.

Valmierieši ar rezultātu 101:91 (28:23, 27:16, 20:25, 26:27) savā laukumā pieveica "Latvijas Universitātes" (LU) vienību.

Šajā mačā lieliski nospēlēja Jānis Kaufmanis ("Valmiera") un Mārcis Vītols (LU), kuri guva attiecīgi 35 un 36 punktus. Tāpat valmieriešiem ar 20 punktiem palīdzēja Kristaps Dārgais.

Mača sākumā LU basketbolisti izvirzījās vadībā ar rezultātu 10:3, tomēr uz to ar izrāvienu 9:0 atbildēja mājinieki un pusotru minūti pirms pirmās ceturtdaļas beigām jau atradās vadībā ar 26:17.

Mača gaitā "Valmiera" arī ieguva vairāk nekā 20 punktu pārsvaru, bet intrigu atgrieza Vītols, kurš trešās ceturtdaļas pēdējo trīs minūšu laikā guva 12 punktus, samazinot deficītu līdz 64:75. Tomēr neko vairāk LU paveikt nespēja un cieta neveiksmi.

Abas komandas pagājušajā sezonā sacentās izslēgšanas turnīra ceturtdaļfinālā, kurā "Valmiera" tika pie panākuma ar rezultātu 2-1.

Savukārt citā pirmās spēļu dienas mačā "Liepāja"/"Triobet" ar 74:70 (18:34, 18:20, 22:9, 16:7) izbraukumā pārspēja "Jūrmala"/"Fēnikss" basketbolistus.

Kaut cīņas gaitā jūrmalniekiem bija diezgan liels pārsvars, pēdējās minūtes aizritēja līdzīgi. Divas ar pusi minūtes pirms pamatlaika beigām "Jūrmala"/"Fēnikss" ar vienu precīzu soda metienu panāca 70:70, bet atlikušajā laikā punktus guva tikai liepājnieki.

Rezultatīvākais uzvarētājiem ar 18 gūtiem punktiem bija Arnolds Helmanis, bet 16 punktus iemeta Artis Ate, turklāt viņi abi arī nopelnīja pa desmit atlēkušajām bumbām. Savukārt 15 punktus pievienoja Ingus Jakovičs.

Tikmēr jūrmalniekiem ar 14 punktiem palīdzēja Ervīns Jonāts.

Pagājušajā sezonā neviena no šīm vienībām nekvalificējās izslēgšanas turnīram.

Turnīrā šajā sezonā piedalīsies 12 komandas - "VEF Rīga", "Ventspils", "Valmiera", "Barons kvartāls", "Latvijas Universitāte", "Jēkabpils", "Jelgava", "Jūrmala"/"Fēnikss", "Liepāja"/"Triobet", "Turība", "Saldus" un Latvijas U-18 izlase.

Čempionvienība "VEF Rīga" ar desmit komandām spēlēs tikai vienu apli, cīnoties izbraukumā, bet ar vicečempioniem "Ventspils" - divas spēles (kopā - 12 spēles). "Ventspils" ar visām komandām izspēlēs divus apļus (kopā - 22 spēles), Latvijas U18 izlase ar visām komandām, izņemot "VEF Rīga", izspēlēs divus apļus (kopā - 21 spēli). Savukārt pārējās deviņas komandas savā starpā spēlēs pa četrām reizēm (kopā - 37 spēles). Komandu vietas turnīra tabulā tiks noteiktas pēc izcīnīto uzvaru procenta.

Kā ziņots, iepriekšējās sezonās "VEF Rīga" komanda savas LBL mājas spēles aizvadīja citās Latvijas pilsētās. Savukārt prakse ar vadošo komandu spēlēšanu tikai izbraukumā jau iepriekš pārbaudīta Lietuvā.

Tikmēr izslēgšanas turnīrā saglabāsies pēdējo gadu ierastā sistēma, kurā piedalīsies sešas komandas. Pirmajās divās kārtās sērijas notiks līdz trim uzvarām, bet finālā komandas sacentīsies līdz četriem panākumiem.

Kā zināms, aizvadītās sezonas finālsērijā "VEF Rīga" uzvarēja "Ventspils" komandu ar rezultātu 4-1, valsts čempionu titulu izcīnot trešo reizi pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!