Latvijas Basketbola savienības valde ceturtdien apstiprināja Latvijas Jaunatnes basketbola līgas (LJBL) čempionāta nolikumu, veicot izmaiņas augstākās divīzijas jeb superlīgas izspēles kārtībā. Nākamsezon vecākajās grupās superlīgā spēlēs 12 labākās komandas, ziņo Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Puišu superlīgā U-14, U-15, U-16 , U-17 un U-19 vecuma grupās spēlēs pa 12 labākajām komandām, ņemot vērā 2020. gada sezonas, kā arī pārspēļu rezultātus. Valde arīdzan uzdeva LJBL vadībai strikti ievērot LJBL nolikuma prasības par apstiprinātā spēļu kalendāra ievērošanu un dalīborganizāciju pienākumu nodrošināt tiesneša ierašanos uz katru spēli.

LBS iepriekšējā valde 2019. gada 1. augustā apstiprināja LJBL nolikumu 2019./2020. gada sezonai. Tas paredzēja, ka superlīgā notiks atgriešanās pie agrāk izmantotās sporta skolu "komplektu" sistēmas. Proti, sporta skolas krāj punktus, skaitot kopā vairākās vecuma grupās gūtās sekmes. 2019./2020. gada sezonā superlīgā startēja astoņas labākās sporta skolas, kā arī četras labākās attiecīgās vecuma grupas vienības (8+4), bet 2020./2021. gada sezonā bija paredzēts jau pāriet uz sistēmu 10+2.

Taču šī gada maijā jaunais Jaunatnes komisijas sastāvs iekšējā balsojumā (10:1) lēma ieteikt atgriešanos pie "stiprākais pret stiprāko" sistēmas jeb superlīgā katrā vecuma grupā spēlē tās 12 labākās komandas. Tā savu viedokli pamatoja, uzsverot nepieciešamību par primāro uzskatīt sportisko principu.

Šīs idejas aizstāvji turklāt izsūtīja jaunatnes komandu treneriem jautājumu par to, kādu formātu viņi atbalsta. Tajā 113 balsis tika saņemtas par "labākais pret labāko" principu, bet trīs treneri un atsevišķas sporta skolas treneru kolektīvs (BJBS "Rīga"/"Basketbola klase") balsojuši par komplektu sistēmu.

Turklāt LBS valdei par šo jautājumu tika adresēta vēstule, kuru parakstīja 24 sporta skolas un jauniešu basketbola klubi. Tās autori aicināja valdi lemt par šo tematu, pārskatot iepriekš pieņemto nolikumu.

Šis jautājums, kā arī vairāki citi ar jaunatnes basketbolu saistīti temati tika izskatīti 2. jūlijā LBS organizētā Latvijas jaunatnes basketbola forumā, kurā LJBL sporta skolu un klubu pārstāvjiem bija iespēja paust savas idejas.

Forumā izskanēja arī portāla "Delfi" apkopotie argumenti par labu abām izspēles kārtībām. "Komplektu" sistēma atvieglo jau tā grūti sastādāmo LJBL kalendāru, veido patriotismu pret savu komandu, mudina rūpēties par spēcīgu komandu izveidi visās vecuma grupās, kā arī ļauj pašvaldībām ietaupīt uz ceļošanas izdevumiem, uzsvēra vairāki basketbola saimes pārstāvji.

Savukārt "labākais pret labāko" principa vārdā tika izteikts, ka nobrauktais kilometru daudzums BJBS "Rīga" komandām – kuras vadība bijusi par "komplektu" sistēmu – diži neatšķiras, bet solis pretējā virzienā negatīvi ietekmē mazākas sporta skolas, kuras katrā vecuma grupā ne vienmēr var izveidot pietiekami spēcīgas komandas. Turklāt "labākais pret labāko" izspēles kārtība veicina reģionu treneru, kā arī spēlētāju motivāciju.

Foruma dalībnieku balsojumā ar 32-7 tika atbalstīta atgriešanās pie izspēles sistēmas “labākais pret labāko”. Galīgo lēmumu par izspēles sistēmu gan bija jāpieņem valdei, kas ceturtdien treneru un Jaunatnes komisijas viedokli respektējusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!