Foto: FIBA

Starptautiskās basketbola federācijas Eiropas nodaļas (FIBA Europe) valde apstiprinājusi Eiropas čempionātu kvalifikācijas turnīru pēdējo sabraukumu norises vietas. Latvijas Basketbola savienībai piešķirtas tiesības februārī rīkot 2021. gada Eiropas sieviešu čempionāta un 2022. gada Eiropas vīriešu čempionāta kvalifikācijas turnīru izšķirošās spēles, ziņo Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Jau ziņots, ka LBS pieteicās organizēt gan vīriešu, gan sieviešu izlašu sabraukumus. LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss gan lielāku optimismu pauda par izredzēm organizēt vīriešu izlašu spēles, jo Rīgā jau novembrī noritēja sieviešu izlašu sabraukums, lai gan pēc sākotnējā kalendāra Latvijas izlasei bija jāaizvada abas spēles izbraukumā.

"Abām Latvijas valstsvienībām pēdējā spēļu ciklā spēles bija paredzētas mājās, turklāt novembrī, ārpus kārtas veiksmīgi noorganizējot sieviešu komandu sabraukumu astoņām komandām, jau pierādījām, ka pandēmijas apstākļos varam to izdarīt kvalitatīvi un droši – šādos apstākļos "FIBA Europe" valdes lēmums bija loģisks un paredzams," LBS mājaslapā citēts Cipruss.

"Kopā ar mūsu sadarbības partneriem esam gatavi sarīkot sacensības, atbilstoši mūsu valstī noteiktajām epidemioloģiskās drošības prasībām un FIBA standartiem. Patlaban ne mazāk svarīgs būs otrs pienākums – izdarīt visu iespējamo, lai mūsu komandām nodrošinātu labākos apstākļus un iespējami labākos sastāvus, lai izmantotu sava laukuma priekšrocības un izcīnītu ceļazīmes uz Eiropas čempionātu finālturnīriem," klāsta ģenerālsekretārs.

Sieviešu valstsvienībām paredzēts "logs" no 31. janvāra līdz 6. februārim, spēles paredzēts rīkot 3. un 5. februārī. I grupas turnīrā pirmajā dienā paredzētas spēles Vācija – Horvātija un Latvija – Ziemeļmaķedonija, bet otrajā dienā tiksies Latvija – Vācija un Ziemeļmaķedonija – Horvātija.

Pēc četrām kārtām I grupā Horvātijas un Vācijas izlasēm ir pa 3 uzvarām, Latvijai – 2, Ziemeļmaķdonijai 0. Finālturnīram, kas paredzēts 2021. gada jūnijā Spānijā un Francijā, kvalificēsies deviņu grupu uzvarētājas un piecas labākās otro vietu ieguvējas (salīdzinot komandu bilances, vērā tiks ņemti tikai rezultāti spēlēs ar 1. un 3. vietas ieguvējām).

Jau pirmajā spēļu dienā ceļazīmi uz finālturnīru varēs nodrošināt Horvātijas izlase – ja uzvarēs Vāciju, pirmā vieta būs rokā. Tādā gadījumā 2. vietu ieņems Latvijas – Vācijas spēles uzvarētājas. Turklāt abas komandas būs ieinteresētas izcīnīt panākumu ar iespējami lielāku rezultāta starpību, lai panāktu pēc iespējas labāku bilanci konkurencei ar 2. vietas ieguvējām citās grupās.

Latvijas komanda grupā vēl var ieņemt pat pirmo vietu – ja Vācija uzvarēs Horvātiju, savukārt pašām izdosies pieveikt ne tikai Ziemeļmaķedoniju, bet arī vācietes, turklāt ar tādu rezultāta starpību, kas dotu iespēju apsteigt pretinieces salīdzinot savstarpējās spēlēs iegūto punktu starpību (patlaban Horvātijai ir +11, Vācijai -1, Latvijai -10). Mazliet vienkāršāk ir sasniedzama otrā pozīcija, kas, tiesa, negarantēs ceļazīmi, jo nāksies salīdzināt bilanci ar otrajām komandām citās grupās. Bet – lai būtu jēga ķerties pie aprēķiniem, vispirms jāpaveic pamatuzdevums – jāizcīna divas uzvaras.

Tiesības spēlēt finālturnīrā jau nodrošinājušas trīs komandas: rīkotājvalstis Francija un Spānija, kā arī Beļģija.

Vīriešu valstsvienībām paredzēts logs no 15. līdz 22. februārim, un tā laikā jānoskaidro 13 finālturnīra dalībniekus. H grupas spēles paredzētas 20. un 22. februārī. Pirmajā dienā spēlēs Latvija – Bulgārija un Grieķija – Bosnija, otrajā tiksies Latvija – Grieķija un Bulgārija – Bosnija. Finālturnīram kvalificējas trīs komandas.

Pēc četrām kārtām Grieķijas un Bosnijas izlases ar 3 uzvarām jau nodrošinājušas vietu pirmajā trijniekā un ceļazīmi uz finālturnīru. Uz trešo pretendē Latvija un Bulgārija (abām pa vienai uzvarai).

Pagaidām 3. vietā ir Bulgārijas izlase, kas pirmajā aplī uzvarēja savstarpējā mačā, otrajā pagarinājumā panākot 110:104. Latvijas valstsvienība konkurentus var apsteigt dažādos veidos.

Pirmā iespēja – savstarpējā spēlē uzvarot vismaz ar 6 punktu starpību. Ja spēle beigsies ar +6, komandām būs līdzsvars savstarpējo spēļu bilancē un, nosakot vietu kārtību, vērā tiks ņemta visās spēlēs iegūto un zaudēto punktu starpība. Konkrētajā gadījumā patlaban Latvijai ir -2, tātad pēc piektās kārtas būs +4, savukārt Bulgārijai -49 un būs -55. Pēdējā kārtā šādu starpību likvidēt faktiski nebūs reāli. Savukārt, ja Latvija uzvarēs vismaz ar 7 punktiem, komandai būs labāka bilance savstarpējās spēlēs, un bulgāri noslēguma tabulā apsteigt mūsējos nevarēs.

Otrā iespēja – uzvara pār Bulgāriju ar 1-5 punktu starpību. Tādā gadījumā Latvijas komanda noslēguma tabulā apsteigs bulgārus, ja izcīnīs par uzvaru vairāk. To valstsvienība varēs nodrošināt pati, pēdējā kārtā uzvarot Grieķiju vai saņemot kā "dāvanu" no Bosnijas izlases, ja tā pēdējā kārtā pieveiks bulgārus.

Tiesības spēlēt finālturnīrā jau nodrošinājušas 11 komandas: Čehija, Gruzija, Itālija, Vācija (rīkotājvalstis), Spānija, Slovēnija, Horvātija, Grieķija, Bosnija un Hercegovina, Izraēla un Ukraina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!