Foto: F64

Latvijas Basketbola savienība (LBS) nosūtījusi apstiprinājuma vēstuli Starptautiskajai basketbola federācijai (FIBA), ka tai interesē 2025. gada Eiropas čempionāta basketbolā vīriešiem rīkošana, portālam "Delfi" apstiprināja LBS prezidents Raimonds Vējonis.

Basketbola savienībai pienākusi vēstule no FIBA par iespēju izrādīt interesi rīkot 2025. gada čempionātu, par ko savienības valde lēmusi vienbalsīgi. Šādas apstiprinājuma vēstules nosūtīšana šobrīd neparedz jebkādas papildus saistības, norāda Vējonis.

"Mēs vēlamies saņemt turpmāko dokumentāciju, lai vērtētu FIBA prasības, čempionāta izdevumus un to, kāds teorētiski varētu būt budžets. Ja tas liktos pievilcīgi, tam sekotu visas valstī noteiktās procedūras," savienības prezidents atgādināja par garo ceļu, kas būtu veicams līdz čempionāta sarīkošanai.

Savukārt nākamais FIBA noteiktais termiņš, kad jau būtu jāiesniedz dokumenti un jāiemaksā drošības nauda, pienāks vien nākamgad.

Latvija iepriekš pilnvērtīgi organizējusi 2009. gada Eiropas čempionātu sievietēm, kā arī 2019. gada Eiropas čempionāta grupu turnīru. Savukārt 2015. gadā Latvija bija viena no četrām valstīm, kas uzņēma meistarsacīkstes vīriešiem, kuru noslēguma fāze norisinājās Francijā.

Visticamāk, sagaidāms, ka arī šoreiz Latvija uzņemtu tieši apakšgrupas spēles, uzsver Vējonis. Tiesa, Covid-19 pandēmijas laikā konkrētāk par čempionāta organizēšanu grūti spriest. To iespaidos gan budžets, gan saņemtās prasības no FIBA.

"Katrā ziņā skatāmies, ka 2015. gada čempionāts bija veiksmīgs pasākums. Sarīkot Eiropas čempionāta apakšgrupas spēles Rīgā ir ļoti laba iespēja. Tas veicinātu basketbola atpazīstamību. Taču, protams, viss atkarīgs no organizēšanas nosacījumiem," minēja bijušais valsts prezidents, kurš uzsvēra, ka iepriekš organizētais turnīrs bija arī finansiāli veiksmīgs.

2015. gadā Eiropas čempionāts tika noslēgts ar 667 tūkstošus eiro lielu peļņu, ko LBS atvēlējusi Krišjāņa Barona ielā plānotās basketbola halles celtniecībai. 80 tūkstoši no šīs summas gan tika izmantoti iekšējam aizņēmumam, kurš jāatmaksā četru gadu laikā 2019. gada Eiropas čempionāta sievietēm sadārdzinājuma dēļ.

Organizācija iepriekš izrādījusi arī interesi FIBA, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) pieteikties rīkot 2021. gada Pasaules kausu basketbolā vīriešiem U-19 vecuma grupā, kas ļautu talantīgajai 2002. gadā dzimušo basketbolistu paaudzei spēlēt mājās. FIBA šovasar gaidāmos jauniešu čempionātus iepriekš atcēla, bet arī par nākotni pandēmijas dēļ skaidrības nav, atzina Vējonis.

Tādā pašā pozīcijā nonācis arī Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs 3x3 basketbolā. Tas pirms koronavīrusa Covid-19 izplatības bija paredzēts martā Indijā, bet vēlāk gatavību to uzņemt izrādīja Latvija. LBS bija sagatavots plāns turnīru uzņemt tirdzniecības centrā "Akropole", šādu ideju apstiprina Vējonis.

"Taču pasaulē pasludinātā pandēmija atlika visas idejas. Tagad, protams, sarežģīti pateikt, jo nav pieņemti lēmumi par olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru. Līdz ar to tas ir neatbildēts jautājums," plānu komentē LBS prezidents.

Jau ziņots, ka olimpiskās kvalifikācijas turnīrs basketbolā vīriešiem nākamgad paredzēts laika posmā no 29. jūnija līdz 4. jūlijam.

Latvijas Basketbola savienība, rīkojot turnīrus gan pieaugušajiem, gan jauniešiem, pēdējo desmit gadu laikā organizējusi desmit Eiropas čempionātus un Pasaules kausus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!