Foto: LETA

Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) valdes sēdē Kualalumpurā akceptētas pārmaiņas lielo starptautisko turnīru kalendārā, informē Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Sākot ar 2019.gadu pasaules čempionāti tiks rīkoti gadu pirms olimpiskajām spēlēm un tajos piedalīsies 32 komandas, vienā olimpiskajā ciklā būs tikai viens Eiropas čempionāts, bet kvalifikācijas turnīri pirms pasaules un Eiropas čempionātiem tiks spēlēti klubu sezonas laikā,

"Starptautiskajā basketbola sacensību sistēmā pārmaiņas bija nepieciešamas. LBS jau vairākus gadus iestājās par kalendāra pārskatīšanu, valstsvienību spēles rīkojot klubu sezonas laikā. Patlaban regulāra spēlēšana vasarā pārslogo spēlētājus un sagādā grūtības izlašu komplektācijā, ka arī samazina skatītāju interesi par valstsvienību spēlēm. Arī ideja par kvalifikācijas turnīru rīkošanu pirms pasaules čempionātiem vienlaikus ar dalībnieku skaita palielināšanu Latvijas basketbolam ir izdevīga, jo vīriešu valstsvienībai nodrošinās jaunus izaicinājumus," LBS mājaslapā citēts LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

Tomēr vairākas valstis neapmierina tas, ka Eiropas čempionāts varētu notikt tikai reizi četros gados.

"Kritiskāk esam noskaņoti pret priekšlikumu Eiropas čempionātus rīkot reizi četros gados un šādam sacensību modelim nepiekrīt daudzas Eiropas valstu federācijas. Eiropas čempionāti ir sacensības ar bagātām tradīcijām, tās nes pelņu "FIBA Europe", kas, savukārt, palīdz uzturēt efektīvo jaunatnes čempionātu sistēmu, katru gadu sagādājot iespējas izspēlēt vismaz 12 turnīrus trijās vecuma grupās divās līgā gan puišu, gan meiteņu konkurencē," turpināja Šneps.

"FIBA pasaules organizācijas valde, dodot zaļo gaismu izmaiņām sacensību sistēmā, nav ņēmusi vērā Eiropas iebildumus. Diemžēl FIBA Europe pozīcijas patlaban vājina domstarpības starp nacionālajām federācijām un tiesvedība, kas sākusies par FIBA Europe pašreizējās vadības leģitimitāti," skaidroja LBS ģenerālsekretārs. "Šīs nedēļas nogalē Eiropas valstu federāciju pārstāvji pulcēsies Slovēnijā, kur notiks "EuroBasket 2013" izloze. Ceru, ka tik nopietnu pārmaiņu spēsim pārvarēt domstarpības un vienoties kopīgā pozīcijā, aizstāvot Eiropas basketbola intereses."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!