Foto: AP/Scanpix/LETA
Ceturtdien, 7. februārī pulksten 22 vakarā noslēdzās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) maiņu darījumu sezona, par kuras skaļāko vienošanos uzskatāms darījums starp Dalasas “Mavericks” un Ņujorkas “Knicks”, kas uz Dalasu nosūtīja latviešu basketbolistu Kristapu Porziņģi.

NBA maiņu liegums mēdz uzskatāmi atstāt iespaidu uz līgas komandu rīcības plānu. Vienam izslēgšanas spēļu tuvošanās var piespiest veikt kādu komandu pastiprinošu gājienu, citam pat vairs nav saskatāma mākoņa zelta maliņa un jāapsver vērtīgāko spēlētāju izpārdošana, lai jau sāktu domāt par nākotni. Arī spēlētājus tas var pamudināt iejaukties šajā tracī, viņiem laikus vēloties izbēgt no kādas nelabvēlīgas komandas.

Katram no darījumiem svarīgs ir konteksts. Ja kāds klubs samaksājis vienu cenu par attiecīgas klases spēlētāju, tas var likt pielāgoties citu potenciālu maiņu dalībniecēm par jaunu novērtēt savās sarunās piesolītos “labumus” vai vispār vajadzību veikt šādu darījumu.

Kristapa Porziņģa gadījums ir lielisks piemērs. Šī maiņa, kas bija pati pirmā pēdējā nedēļā, kurā paveicami šādi darījumi, netieši ietekmēja vairākas no NBA tirgus ietekmīgākajām komandām.

Atgādināsim, ka “Mavericks” maiņas rezultātā veikusi izvēli būvēt nākotnes komandu ap Porziņģi un Luku Dončiču, kamēr Ņujorkas “Knicks” vasarā būs iespējams piesaistīt veselus divus ar līgas maksimālo atalgojumu apmaksātus basketbolistus, pateicoties prom aizsūtītajiem līgumiem.

Goldensteitas “Warriors” - Jau labu laiku ASV vadošie žurnālisti ir atspoguļojuši, kā līgas šī brīža varenākā komanda ir pamatoti nobažījušies par sava zvaigžņotā kodola saglabāšanu. Galvenais iemesls ir neziņa par to, kā rīkosies topošais brīvais aģents Kevins Durants, kuram Ņujorkas vārds piesiets bijis visas sezonas gaitā. Kad Goldensteita oktobra beigās viesojās pie “Knicks”, kādas personas bija pat sagatavojušas milzīgu reklāmas plakātu, kurā Durants tika aicināts pievienoties Ņujorkai un Porziņģim.

Divkārtējais NBA finālu Vērtīgākais spēlētājs pēc 6. februāra spēles pamatīgi aizsvilās uz preses konferencē esošajiem žurnālistiem par viņu pastāvīgo spekulēšanu ap šīm baumām. Pamatīgu devu kritikas izpelnījās tieši Ītans Strauss, kurš dažas dienas iepriekš medijā "The Athletic" bija rakstījis par Duranta miglā tīto likteni. Katrā ziņā Ņujorka vasarā varēs kārdināt Durantu ar iespēju “izvēlēties” savu nākamo zvaigžņoto komandas biedru, ar kuru spēlēt kopā.

Bostonas “Celtics” - Kairija Ērvinga situācija ir gandrīz vai analoga. Ilgstoši locīts vārds Ņujorkas saistībā. Neskaidri spēlētāja izteikumi par savu nākotni. “Nevienam es neko neesmu parādā,” paša Ērvinga vārdos. Kā arī - vēl viena piemērota un silta vietiņa “Knicks” komandā.

Saspēles vadītāja statuss turklāt iespaidoja Bostonas “Celtics” un Ņuorleānas “Pelicans” sarunas. Bez drošības, ka Ērvings komandā uzturēsies ilgāk par šo sezonu, Bostona nav vēl bijusi gatava pelikāniem konkrēti piedāvāt Džeisonu Teitamu maiņā pret Entoniju Deivisu, ziņojis ESPN žurnālists Zaks Lovs. Lova informācija liecina, ka tieši Teitams padarītu bostoniešus par pārliecinoši augstākajiem solītājiem cīņā par Deivisu, lai gan šāds darījums visticamāk tiktu slēgts tieši pēc sezonas.

Ņuorleānas “Pelicans” - Mums būs jāgaida vasara. Entonijs Deiviss tā arī netika aizmainīts un tādējādi nepārspēja Porziņģa maiņas ažiotāžu.

Losandželosas “Lakers” - “Ezernieki” un Lebrons Džeimss palikuši bešā. Aktīvākie Deivisa ķerstītāji nespēja pārliecināt “Pelicans” kolēģus, ka tieši šajā nedēļā veikta maiņa ir Ņuorleānas labākais variants. Kā jau ziņojām, "Lakers" par Deivisu piedāvājuši iespaidīgu jauno spēlētāju komplektu, kamēr "Celtics" lūguši sagaidīt vasaru, kad viņi iesaistīsies solīšanā.

Losandželosas “Clippers” - Arī otra Losandželosas vienība meta izaicinājuma cimdu, bet, lai atbrīvotos no zināmām izmaksām ar nākotnes vīziju padomā. Aizmainot Tobiasu Harisu, “Clippers” izvairās no situācijas, kurā komanda būs nākamā Harisa prāvā līguma izsniedzēja. Vērienīgajā sešu spēlētāju maiņā Kalifornijas klubs saņēma vērtīgas drafta izvēles un trīs spēlētājus ar ne tik ievērojamām līgumsaistībām.

Lai gan Ņujorku un tai pagaidām brīvos 69,6 miljonus šī gada vasarā “Clippers” nav aizsnieguši, Losandželosa būs 56 miljonus zem algu griestiem un rīkosies kā tiešs “Knicks” konkurents cīņā par labāko spēlētāju piesaistīšanu.

Filadelfijas “76ers” - Iespējams, otrā vai trešā svarīgākā šīs nedēļas maiņa. Vieni no Austrumu konferences līderiem tiek pie iepriekš minētā Harisa, pateicoties “Clippers” virziena maiņai.

Sakramento “Kings” - Savukārt Dalasai, sākot domāt par Dončiča un Porziņģa nākotnes duetu, arī radusies nepieciešamība atbrīvot pieejamos līdzekļus gaidāmajai vasarai, kas būs viena no galvenajām komandas attīstībā. Rezultātā “Kings” sastāvu papildina ar Harisonu Bārnsu, kurš trīs sezonas pēc kārtas vidēji spēlē gūst mazliet mazāk par 20 punktiem, par relatīvi ļoti zemu cenu - nespēlējošo Zaku Rendolfu un otrgadnieku Džastinu Džeksonu.

Sarakstu teorētiski varētu vēl turpināt. Saprotams, ka vairāki no minētajiem notikumiem sastāv no likumsakarībām, kas veidojušās ārpus Porziņģa prizmas. Tomēr tiešu šīs maiņas efektu uz citiem klubiem nevar noliegt.

Noslēdzoties šim NBA periodam, noteikti jāpiemin trīskārtējā Zvaigžņu spēles dalībnieka Marka Gasola aizmainīšana uz Toronto “Raptors” vienību. Memfisas "Grizzlies" par atvadīšanos no savas komandas dvēseles nopelnīja lietuvieti Jonu Valančūnu, Delonu Raitu, C.Dž. Mailsu un vienu otrās kārtas drafta izvēli.

Tikmēr Rodiona Kuruca Bruklinas “Nets” vienībai no Toronto pievienojies centrs Gregs Monro.

Savukārt “izbrāķētā” 2017. gada pirmā drafta izvēle Markels Fulcs ticis pie iespējas censties glābt savu karjeru. Saspēles vadītājs nokļuvis Orlando "Magic" vienībā, kas Filadelfijas "76ers" piešķīra bijušo Dāvja Bertāna komandas biedru Džonatanu Simonsu un nākotnes pirmā raunda drafta izvēli. Šo pašu izvēli "Magic" reiz ieguva no "76ers" maiņā, kas palīdzēja Filadelfijai draftēt latviešu centru Anžeju Pasečņiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!