Šo sezonu teicami iesākusī Latvijas komanda "Valmiera"/ORDO trešdien "Triobet" Baltijas Basketbola līgas (BBL) regulārā čempionāta mačā savu skatītāju priekšā ar 89:65 (20:20, 25:10, 26:19, 18:16) sagrāva Igaunijas komandu "Port of Parnu".

Latvijas komandas sastāvā 18 punktus iemeta Ervīns Jonāts, kuram arī deviņas atlēkušās bumbas, kamēr ar 16 punktiem izcēlās Aigars Šķēle. Tikmēr viņa brālis Armands, kurš ir Valmieras vienības svaigākais papildinājums, šajā mačā iemeta četrus punktus un izcīnīja piecas atlēkušās bumbas.

Lai gan pirmā ceturtdaļa starp abām komandām aizritēja līdzvērtīgā gultnē, tai noslēdzoties neizšķirti 20:20, otrajā ceturksnī mājinieki veica izrāvienu, sešu minūšu laikā no 22:22 panākot 41:23. Tas "Valmiera"/ORDO komandai bija izšķirošais izrāviens, turklāt vienība sekmīgi spēlēja arī otrajā puslaikā, nedaudz vairāk kā sešas minūtes pirms mača beigām sasniedzot jau 30 punktu pārsvaru - 81:51. Līdz ar to "Port of Parnu" vairs nebija tikpat kā nekādu izredžu atspēlēties.

"Valmiera"/ORDO komandai sezonas sākums izdevies teicams un sešās aizvadītajās spēlēs izcīnītas tikai uzvaras. Latvijas čempionātā "Valmiera"/ORDO ir vienīgā komanda, kas nav piedzīvojusi zaudējumus un ar 100% uzvaru atrodas turnīra tabulas pirmajā vietā, bet pirms tam vienīgajā BBL spēlē vidzemnieki ar rezultātu 90:59 sagrāva Igaunijas komandu Raplas "Avis".

Starpsezonā par Pērnavas basketbola komandas ģenerālsponsoru kļuvusi Pērnavas osta, kas atspoguļojas arī komandas nosaukuma maiņā. Pērnajā sezonā Baltijas līgā Pērnavas komanda grupu turnīrā ieņēma piekto vietu savā apakšgrupā, kvalificējoties izslēgšanas spēlēm. Pērnavieši astotdaļfinālā piekāpās vēlākajiem čempioniem Šauļu komandai "Siaulai". Savukārt Igaunijas čempionātā Pērnavas basketbolisti finišēja piektajā vietā.

Šajā sezonā "Port of Parnu" komanda bija aizvadījusi tikai vienu spēli, Igaunijas čempionātā savā laukumā piekāpjoties Tallinas TLU/"Kalev" vienībai ar 88:93.

Savukārt Igaunijas pilsētā Rakverē Latvijas komanda "Jēkabpils" spēkojas ar vietējo "Tarvas", kuras sastāvā ir latvieši Roberts Stumbris un Reinis Strupovičs.

Pagājušās sezonas bronzas medaļniecei "Jēkabpilij" "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) starts padevies neveiksmīgs - tikai viena uzvara četros mačos un astotā vieta kopvērtējumā. Arī pirmajā BBL mačā jēkabpilieši zaudēja Lietuvas vienībai Prieņu-Birštonas "Vytautas". Tas "Jēkabpils" klubam lika piesaistīt lietuviešus Ronaldu Rutkauski un Modestu Kumpi, bet jau ar viņu palīdzību Latvijas vienība otrdien BBL mačā ar 84:65 pārspēja citu Igaunijas klubu TTU.

Šī "Tarvas" komandai ir pirmā spēle jaunajā BBL sezonā. Pagājušajā sezonā tā ar latvieti Juri Umbraško ierindā izcīnīja ceturto vietu Igaunijas čempionātā, bet šajā starpsezonā piesaistījusi divus citus Latvijas basketbolistus. Kā zināms, Stumbris pagājušo sezonu iesāka tieši "Tarvas" komandā, bet tās laikā tika pieķerts marihuānas lietošanā un saņēma deviņu mēnešu diskvalifikāciju.

Tāpat trešdien "Liepāja"/"Triobet" savā laukumā tiekas ar Kazahstānas vienību Atirau "Barsi".

Liepājas komanda pēc ļoti sekmīgas iepriekšējās sezonas veiksmīgi sākusi arī šo - LBL tā tikusi pie četrām uzvarām piecos mačos, bet līdz šim vienīgajā BBL cīņā ar 90:68 sagrāva TTU.

Tikmēr "Barsi" komandai šī ir pirmā spēle BBL šosezon. Kazahstānas vienība sezonas laikā ikdienā spēlē Latvijā un sacenšas arī Rietumu līgas turnīrā. "Barsi" treneru kolektīvā šosezon ir arī Latvijas speciālists Edmunds Valeiko.

Jaunajā BBL sezonā piedalās 14 komandas no četrām valstīm, kas sadalītas divās apakšgrupās, pa septiņām vienībām katrā. A grupā spēlē "Barons"/LDz, "Valmiera"/ORDO (abi - Latvija), Panevēžas "Lietkabelis", Ķēdaiņu "Ņevežis" (abi - Lietuva), kā arī Raplas "Tyco", "Port of Parnu" un Tallinas TLU/"Kalev" (visi - Igaunija).

Savukārt B grupā sacenšas Atirau "Barsi" (Kazahstāna), "Jēkabpils", "Jūrmala"/"Fēnikss", "Liepāja"/"Triobet" (visi - Latvija), Rakveres "Tarvas", Tallinas TTU (abi - Igaunija) un "Prienai-Birstonas" (Lietuva).

Kazahstānas komanda "Barsi" regulārās sezonas laikā vairākas spēles aizvadīs savā laukumā, bet citas cīnīsies izbraukumā.

Izslēgšanas turnīram kvalificēsies abu grupu piecas labākās komandas, kā arī labākā no sestās vietas ieguvējām. Savukārt citām vienībām būs iespēja piedalīties izslēgšanas turnīrā, ja tajā iesaistīsies mazāk par piecām komandām no FIBA Eiropas kausa.

Izslēgšanas turnīrā ar pirmajiem numuriem tiks izliktas tieši vienības no Eirokausiem - čempioni "Šiauliai" (Lietuva) būs izlikti ar pirmo numuru, otrais tiks Latvijas vicečempioniem "Ventspils", bet attiecīgi trešais, ceturtais un piektais numurs gaida Utenas "Juventus" (Lietuva), Tartu TU/"Rock" (Igaunija) un Pasvāles "Pieno žvaigzdes" (Lietuva).

Iepriekšējā sezonā par BBL čempioni tika kronēta "Šiauliai", kas finālā divu spēļu summā pieveica "Ventspili".

Aizvadītajā sezonā BBL pamatturnīrā piedalījās 22 komandas no piecām valstīm.

Jaunajā sezonā BBL ieguvusi jaunu titulsponsoru - bukmeikeru uzņēmumu "Triobet", kas līgu atbalstīs turpmākos trīs gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!