Foto: DELFI.lt

Kauņā ceturtdienas vakarā notiek izcilajam lietuviešu basketbolistam Arvīdam Sabonim veltītas dokumentālās filmas pirmizrāde lūgtiem viesiem, kuru vidū, iespējams, būs arī bijušais Lietuvas prezidents Valds Adamkus. Plašākam skatītāju lokam filmu sāks rādīt pēc astoņām dienām, kad tās galvenais varonis svinēs 50.jubileju.

Filmā iespaidos par Saboni dalās ilggadējais Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komisārs Deivids Sterns, NBA spēlētāji, bijušie treneri, menedžeri un arī serbu basketbolisti Aleksandrs Džordževičs, Dejans Bodiroga un Vlade Divacs.

Kā preses konferencē filmas pirmizrādes dienā atzinis Sabonis, kas pašlaik ir Lietuvas Basketbola federācijas (LKL) prezidents, viņš filmu vēl nav redzējis un par to zina vien tik, cik pats ierunājis.

"Būs interesanti uzzināt, ko par mani saka citi," viņš sacījis, piebilzdams, ka pēc pirmizrādes cer dzīvot mierīgāk.

Jautāts, vai šai filmai varētu būt turpinājums, basketbolists atbildējis noraidoši. "Pietiks ar vienu filmu. Šoreiz mani pierunāja, teica, ka ļoti vajag. Varēju jau ilgi lauzties, bet agri vai vēlu būtu nācies to darīt," viņš piebildis.

Pēc Saboņa teiktā, viņa lēmumu iesaistīties filmas veidošanā noteicis arī tas, ka daļu ieņēmumu paredzēts atvēlēt basketbola attīstībai un sporta skolām.

Filmas režisors un ieceres autors Rimvīds Čekavičs izteicis gandarījumu, ka ilgi slīpētais darbs beidzot sasniegs skatītājus. Ideja viņam radusies pirms pieciem gadiem, bet viņš ilgi nav saņēmies uzrunāt pašu sportistu.

"Atceros - tas notika Kauņā. Viņš stāv, bet es domāju - tagad vai nekad. Iedrīkstējāmies. Pēc tam jau viss bija vienkāršāk. Visā pasaulē, pieminot viņa uzvārdu, vērās visas durvis. Daudzi aicināja pie sevis mājās. Šodien saku viņam paldies, ka piekrita, - tikai nācās dažus gadus pagaidīt, jo Arvīds gribēja, lai bērni paaugas un saprot, kas bijis viņu tēvs," stāstījis režisors.

Kā domā dokumentālās lentes skaņu celiņa autors mūziķis Lins Adomaitis, filma iznākusi "ļoti sirsnīga, vietām smieklīga, emocionāla un pārpilna vēsturisku mirkļu, tādēļ to noteikti vērts noskatīties".

Karjeras lielāko daļu 2,20 metrus garais lietuviešu basketbolists pavadījis Kauņas "Žalgiris" klubā un sešas reizes atzīts par gada labāko basketbolistu Eiropā. Viņš spēlējis Spānijā un NBA klubā Portlendas "Trail Blazers", kurā pavadījis septiņas sezonas.

PSRS izlases sastāvā Sabonis izcīnīja zelta medaļu 1988.gada Seulas olimpiskajās spēlēs un kļuva par pasaules čempionu 1982.gadā, kā arī par Eiropas čempionu trīs gadus vēlāk.

Savukārt Lietuvas izlasē Sabonim lielākie panākumi bija sudraba medaļa Eiropas čempionātā 1995.gadā, kā arī divas bronzas medaļas olimpiskajās spēlēs 1992.gadā Barselonā un četrus gadus vēlāk Atlantā.

Lietuvietis iekļauts basketbola Slavas zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!