Foto: FIBA

Lietuvas basketbola izlases jaunais galvenais treneris Kazis Maksvītis apciemojis Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējošos Jonu Valančūnu un Domantu Saboni, kuri publiski apliecināja vēlmi šovasar pārstāvēt valstsvienību, ziņo Lietuvas Basketbola federācija (LKF).

Maksvītis klātienē apmeklēja otrdien aizvadīto spēli starp Sakramento "Kings" un Ņūorleānas "Pelicans" vienībām. Abi lietuvieši gan spēli izlaida, jo Sabonis guvis ceļgala savainojumu, bet Valančūnam traucē sāpes potītē.

Izlases treneris sarunā ar spēlētājiem izklāstījis valstsvienības vasaras plānus, kā arī uzzināja vairāk par viņu veselību. "Iepriecinoši, ka Domanta nesenais savainojums nav ļoti nopietns un viņš būs pilnībā gatavs izlases nometnei. Priecē arī Jona plāni vasaras laikā strādāt individuāli. Viņi pievienosies izlasei un neapšaubāmi būs tās galvenie tēli gan laukumā, gan ārpus tā."

Sabonis šosezon vairs nedosies laukumā, bet viņa pārstāvētajai "Kings" komandai jāaizvada vēl tikai divas regulārās sezonas spēles. "Garā gala" spēlētājs jau plāno ceļu uz Lietuvu.

"Iespaidi ir ļoti labi. Mēs runājām par visu – par komandu, par spēlēšanu ar Jonu. Vēlos spēlēt. Sezona mums ir beigusies, tāpēc gaidu vasaru," sarunā ar LKF atzina Sabonis.

Valančūna pārstāvētā "Pelicans" vienība gan ir kvalificējusies "play-in" spēlēm, kurās lietuvietim vajadzētu varēt piedalīties. Tādēļ viņa sezona varētu ievilkties. Arīdzan viņš paudis pārliecību par Maksvīti.

"Mūsu galvenais mērķis ir izcīnīt medaļu ar nacionālo izlasi. Tā ir ļoti ambicioza lieta. Viss ir mūsu rokās – jāsapulcējas, labi jāsagatavojas un tad viss būs atkarīgs no mums," izsakās centra pozīcijas basketbolists.

Kazis Maksvītis galvenā trenera pienākumus uzņēmās 2021. gada septembrī, pārņemot stūri no Darjus Maskoļūna, kura vadībā lietuvieši nekvalificējās Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Lietuvas basketbola izlase šī gada septembrī piedalīsies 2022. gada Eiropas čempionātā basketbolā. Taču jūlija ievadā lietuviešus un vairumu citas Eiropas izlases sagaida 2023. gada Pasaules kausa atlases turnīra mači. Tieši pirms tām – 22. un 26. jūnijā – lietuvieši aizvadīs pārbaudes spēles ar Latvijas basketbola izlasi.

Ziņots, ka Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss paudis optimismu par Kristaps Porziņģa un Dāvja Bertāna dalību šovasar gaidāmajās valstsvienības spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!