Foto: FIBA
Lietuvas vīriešu basketbola izlase trešdien uzvarēja izšķirīgajā Eiropas čempionāta finālturnīra apakšgrupas mačā un nodrošināja vietu izslēgšanas turnīrā, kur astotdaļfinālā tiksies ar Spāniju.

ietuvieši Ķelnē B apakšgrupas cīņā ar rezultātu 87:70 (28:28, 28:14, 19:17, 12:11) pieveica savu tiešo konkurenti Bosniju un Hercegovinu.

Bosnieši, kuri šajā finālturnīrā pārspēja pašreizējo čempioni Slovēniju, līdz ar zaudējumu noslēdza savu dalību meistarsacīkstēs. Federācijas finansiālo problēmu dēļ šovasar nebija skaidrības, vai vispār Bosnijas un Hercegovinas basketbolisti piedalīsies čempionātā.

Jons Valančūns Lietuvas izlasē izcēlās ar 13 punktiem, 15 atlēkušajām bumbām, piecām rezultatīvām piespēlēm un diviem bloķētiem metieniem. Marjus Grigonis aizvadīja rezultatīvu pirmo ceturtdaļu, realizēja četrus tālmetienus un piebalsoja ar 16 punktiem un sešām bumbām zem groziem, pa 13 punktiem guva Igns Brazdeiķis un Arns Butkevičs, bet 12 punkti un sešas atlēkušās bumbas bija Domantam Sabonim.

Pretiniekiem Džanans Musa atzīmējās ar 22 punktiem un piecām rezultatīvām piespēlēm, kamēr Jusufs Nurkičs pievienoja 15 punktus un piecas atlēkušās bumbas.

Lietuvieši pirmajos trīs mačos sīvā cīņā atzina Slovēnijas, Francijas un Vācijas pārākumu, bet otrdien uzvarēja Ungāriju un turpināja cīņu par iekļūšanu izslēgšanas turnīrā.

Vēl šajā grupā plkst.18.15 Francija tiksies ar Slovēniju, bet plkst.21.30 cīnīsies Vācija un Ungārija.

B grupā trīs uzvaras četros mačos ir Francijai, Vācijai un Slovēnijai, divas uzvaras ir Lietuvai un Bosnijai un Hercegovinai, bet Ungārija piedzīvojusi četrus zaudējumus.

A apakšgrupas vadošo komandu duelī Spānija ar rezultātu 72:69 (17:18, 21:16, 18:16, 16:19) uzveica Turciju.

Pie rezultāta 68:69 turki noturēja aizsardzību, taču neveiksmīgi ievadīja bumbu spēlē, tai no Šeina Larkina atstājot laukumu. Spānijas uzbrukumā tika pārkāpti noteikumi pret Villiju Ernangomesu, kurš 18 sekundes pirms pamatlaika beigām no soda metienu līnijas panāca 71:68.

Otrā laukuma galā ar noteikumu pārkāpumu tika apturēts arī Larkins, kurš iemeta pirmo no diviem "sodiņiem". Spāņi ieguva atlēkušo bumbu un astoņas sekundes pirms finālsvilpes Lorenso Brauns izprovocēja pārkāpumu un arī izpildīja vienu precīzu soda metienu (72:69). Turki neieguva atlēkušo bumbu, kas ļāva uzvaru izcīnīt Spānijai.

Spānijas izlasē ar 15 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām izcēlās Ernangomess, bet 11 punktus un septiņas rezultatīvas piespēles pievienoja Brauns.

Turkiem 20 punkti bija Džedi Osmanam, 16 punkti bija Furkanam Korkmazam, bet 14 punkti, 12 atlēkušās bumbas un trīs pārtvertas bumbas - Alperenam Šenginam. Larkins atdeva sešas rezultatīvas piespēles, bet samierinājās ar trīs punktiem.

Turcijas izlases galvenais treneris Ergins Atamans preses konferencē atklāja, ka Larkinam ir rokas trauma un viņš dosies uz Stambulu, kur tiks veiktas padziļinātas pārbaudes. Turcijas valstsvienības saspēles vadītāja turpmākā dalība meistarsacīkstēs ir zem jautājuma zīmes.

Plkst.17.15 būs Beļģijas un Bulgārijas mačs, bet plkst.20 duelēsies Gruzija un Melnkalne.

A grupā vietu izslēgšanas turnīra spēlēs nodrošinājušas Spānija un Turcija, kurām ir attiecīgi četras un trīs uzvaras piecās cīņās. Izredzes pagarināt turnīru par vēl vismaz vienu spēli ir Melnkalnei un Beļģijai ar divām uzvarām, kā arī Gruzijai un Bulgārijai ar vienu panākumu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!