Foto: AFP/Scanpix
Lietuviešu basketbola leģenda Šarūns Marčuļons piektdien uzņemts Džeimsa Neismita vārdā nosauktajā basketbola Slavas zālē Springfildā.

Viņš 1989.gadā pievienojās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandai Goldensteitas "Warriors", laužot uz to ceļu neamerikāņu spēlētājiem.

"Goldensteitas ģērbtuvēs biju savādā pīle," Marčuļons izteicās uzrunā. "Mana pasaule bija citādāka. Paldies maniem komandas biedriem, kuri pirmajā gadā bija tiešām pacietīgi. Esmu lepns, ka tagad līgā starptautiskie spēlētāji ir jau vairāk nekā 20%. Nevēlos, lai kāds nokļūst manā ādā un pārdzīvo to, ko es pirmajā gadā, tomēr esmu priecīgs, ka jaunajiem tagad dzīve ir labāka."

Marčuļons NBA aizvadīja septiņas sezonas, kuru laikā "Warriors", Sietlas "SuperSonics", Sakramento "Kings" un Denveras "Nuggets" rindās vidēji guva 12,8 punktus.

Pašlaik 50 gadus vecais Marčuļons pēc karjeras izmantoja savu statusu, lai attīstītu basketbolu Lietuvā, kur atdzīvināja nacionālo izlasi un dibināja Lietuvas Basketbola līgu.

Kopā ar Marčuļonu Slavas zālē uzņemtas arī citas kādreizējās NBA zvaigznes Alonso Mornings un Mičs Ričmonds. Tāpat tajā iekļauts ilggadējais līgas komisārs Deivids Sterns, kā arī ASV koledžu treneri Gerijs Viljamss un Nolans Ričardsons.

Mornings savas karjeras laikā divas reizes tika atzīts par NBA labāko aizsardzības spēlētāju, kā arī septiņas reizes piedalījās līgas Visu zvaigžņu mačā. Viņš kopā ar Maiami "Heat" 2006.gadā tika pie NBA čempiontitula, kas bija viņa pirmais un vienīgais karjerā.

Savu basketbolista karjeru Mornings noslēdza 2008.gadā, kopumā pasaules spēcīgākajā līgā aizvadot 838 spēles, kuru laikā caurmērā guva 17,1 punktu, izcīnīja 8,5 atlēkušās bumbas un bloķēja 2,8 pretinieku metienus.

Mornings 2003.gadā atgriezās basketbola laukumā pēc nieres transplantācijas.

Tikmēr Ričmonds savas karjeras laikā sešas reizes piedalījās NBA Visu zvaigžņu spēlē, turklāt 1996.gadā palīdzēja ASV izlasei triumfēt Atlantas olimpiskajās spēlēs, bet 2002.gadā viņš kopā ar Losandželosas "Lakers" kļuva par līgas čempionu.

Savukārt Sterns NBA komisāra amatā aizvadīja 30 gadus, darbu pārtraucot šī gada februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!