Svētdien Spānijas Karaļa kausa finālspēlē Latvijas basketbolista Rolanda Šmita pārstāvētā FC "Barcelona Lassa" vienība ar 94:93 triumfēja pagarinājumā pret "Real Madrid", otro gadu pēc kārtas pārspējot tiešos konkurentus šī turnīra finālā.

Valmierā dzimušais Šmits diemžēl laukumā šoreiz nedevās, tā arī neatzīmējoties nevienā no nedēļas nogalē aizvadītā kausa spēlēm.

Spēli pārliecinošāk uzsāka "Barcelona" basketbolisti, kuri šajā Madridē notiekošajā kausa izcīņā iejutās viesu lomā. Ante Tomiča un Tomasa Ertela sniegums uzbrukumā ļāva klubam ātri sasniegt septiņu punktu vadību. Madride gan atbildi parādā nepalika, pārsvaru spēja sadeldēt un "El Clasico" puslaika pauzē komandas devās pie neizšķirta rezultāta 35:35.

"Real' basketbolisti pēc pārtraukuma viesiem sarūpēja aukstu dušu, trāpot vairākus tālmetienus un trešās ceturtdaļas laikā sasniedzot spēles lielāko pārsvaru - 58:41. Viļņveidīgā spēles attīstība gan nemitējās. Viesi deva atbildes triecienu, dažu minūšu laikā gūstot 22 punktus pret mājinieku trim "ačiem" un atjaunot savu vadību.

Spēles galotne izvērtās par drāmu. Barselonas vienība savu vadību nenoturēja, Madrides vetēranam Serhio Ļuļam izceļoties ar sirēnlauzi, kas pārnesa spēli uz pagarinājumu.

Papildus piecu minūšu izspēlē vairāki spēlētāji ik uzbrukumu kļuva par potenciālajiem spēles varoņiem. Horvātijas centrs Tomičs efektīgi trieca bumbu grozā no augšas un panāca triju punktu pārsvaru 40 sekundes pirms spēles beigām, bet viņa komandas biedrs Kriss Singletons trāpīja divus soda metienus.

Madride atbildēja ar Entonija Rendolfa trīspunktnieku, bet Barselona šķietami varēja nodrošināt uzvaru, kad Singletons tika pie iespējas vienatnē aizskriet līdz pretinieku grozam. "Slovēnis" Rendolfs gan šajā epizodē viņu pamanījās patraucēt ar nenosvilptu noteikumu pārkāpumu, turpretī Džeisijam Kerolam otrā laukuma pusē padevās sekmīgs metiens ar sodu, kas vadību atgrieza "Real" rokās.

Spēli savā ziņā nācās izšķirt tiesnešiem, kuri pētīja, vai Ante Tomiča potenciālais metiens par uzvaru tika bloķēts, bumbai jau esot lejupejošai trajektorijai. Soģi lēma, ka tā patiešām noticis, ieskaitot divus punktus.

Madrides veterānam Ļuļam palika vien iespēja uzbrukt no savas laukuma puses ar vienu sekundi uz tablo, ko apbrīnojamais basketbolists gandrīz vai izmantoja - bumba atsitās pret vairogu, tad stīpu, bet ceļu grozā neatrada.

Līdz ar to "Barcelona" basketbolisti varēja svinēt kluba vēsturē 25. izcīnīto Karaļa kausu, pietuvojoties turnīra rekordistiem "Real", kuri šādu godu svinējuši 27 reizes.

Rolandam Šmitam, kurš pērn Karaļa kausā piedalījās vēl kā "Fuenlabrada" basketbolists, šī ir pirmā izcīnītā trofeja Spānijas basketbolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!